نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 lعضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد
2 عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
3 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
چکیده
اثرات شش سطح کود ازته (اوره) بر عملکرد محصول و تغییرات مقدار کل آلکالوئیدهای موجود در اندامهای مختلف گیاه P.alkekengi در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد مورد مطالعه قرار گرفت.
طرح آزمایشی فوق طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار کود ازته به میزان و (بدون مصرف کود) شاهد =0 کود ازته در سه N و N50=50kg/ha و N100=100kg/ha و N150=150kg/ha و N200=200kg/ha وN250=250kg/ha تکرار بود.
هدف از این پژوهش انتخاب میزان مصرف بهینه کود ازته جهت بالاترین عملکرد محصول و بیشترین میزان تولید کل الکالوئیدها در اندامهای مختلف گیاه بوده است.
نتایج نشان میدهد که تولید برگ، ساقه، ریشه و محصول (بیوماس) و همچنین اندازه تاج پوشش، ارتفاع ساقه و گسترش ریشه با افزودن کود ازته به خاک، افزایش نشان میدهد و حداکثر میزان عملکرد آنها مربوط به تیمار 150 و حداکثر اندازه ارتفاع ساقه مربوط به تیمار 100 کیلوگرم کود ازته در هکتار می باشد. با توجه به این که از نظر مقایسه میانگین ها بین تیمارهای 100 و 150 کیلوگرم در هکتار کود ازته از نظر آماری تفاوت معنی داری (a=0.01) وجود ندارد، می توان نتیجه گرفت که بیشترین عملکردمحصول و عوامل اندازه گیری شده با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود ازته حاصل می شود. پس از تولید حداکثر محصول، مصرف بیشتر کود ازته اثرات منفی بر عملکرد گیاهان داشت.
- میزان الکالوئیدهای تام در برگ، میوه و ریشه به روش (Yanevan) اندازه گیری گردید و نتایج نشان داد که افزودن کود ازته به خاک باعث افزایش میزان الکالوئیدها در اندامهای برگ، میوه و ریشه می شود و حداکثر میزان آن به ترتیب مربوط به میانگین تیمارهای 100 و 150 و 200 کیلوگرم در هکتار کود ازته می باشد و با توجه به این که ازنظر مقایسه بین میانگین الکالوئیدهای تولید شده در برگ و ریشه، به ترتیب در تیمارهای (100، 150) و (200 و 150) کیلوگرم در هکتار تفاوت معنی دار (a=0.01) وجود ندارد میتوان نتیجه گرفت که بیشترین میزان الکالوئیدهای تولید شده در مجموع با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود ازته حاصل می شود. در مورد گسترش ریشه در خاک با افزایش میزان کود به خاک از نظر آماری تفاوت معنی داری بین میانگینها وجود ندارد، در حالیکه با افزایش میزان کود به خاک عمق ریشه کاهش می یابد و بیشترین مقدار مربوط به شاهد می باشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که کود ازته بطور عمده باعث افزایش رشد اندامهای هوایی در گیاه می شود و کمتر روی رشد ریشه تاثیر دارد.
کلیدواژهها