نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
چکیده
زنجبیل شامی از جمله گیاهان دارویی و از خانواده کمپوزیته است که گونه های متفاوتی دارد. در این تحقیق، گونه Imala helenium L از همدان جمع آوری و از گل و ریشه آن اسانس گیری شد. از گل آن به دو روش تقطیر با بخار آب و تقطیر با آب و از ریشه آن فقط از روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. بازده اسانس در گل زنجبیل شامی در هر دو روش 0.07درصد و بازده اسانس از ریشه 0.06 درصد بود و نمونه ها با دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفتند. ترکیبهای عمده گل و ریشه را ترکیبهای سزکویی ترپنوئیدی تشکیل می دهند. ترکیبهای عمده در گل تفاوتهایی را در دو روش نشان می دهند، به عنوان مثال در روش تقطیر با آب Gluboul (7.2 درصد)، cadalene (7 درصد)، δ-cadinene (6.7 درصد)، Torreyol (6.1 درصد)، Oplopenone (5.1 درصد) و در روش تقطیر با بخار آب Oplopenone (19.1 درصد)، α-cadinol (5.5 درصد)، T-cadinol (4.9 درصد)، δ-cadinene (4.5 درصد) و (24.9 درصد)، spathulenol (10.8 درصد)، (E-E)-Farnesol (8.1 درصد) و ledol (7.4 درصد) می باشد.
کلیدواژهها