همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

2 کارشناس ارشد موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

جنس آویشن در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد که برخی از آنها انحصاری ایرانند(جم زاد، 1373).در این طرح تعدادی از گونه‌های بومی و غیربومی آویشن شامل: Thymus carnosus Boiss.، آویشن کوهی T. kotschyanus Boiss. and Hohen، آویشن ایرانی T. persicus (Ronniger ex Rech. F.) Jalas، آویشن کرک آلود T. Pubescens Boiss. et Kotschy ex Celak وآویشن واقعی T. serpyllum L. از مناطق مختلف ایران در دو مرحله قبل ازگلدهی و گلدهی جمع آوری گردیدند. از اندامهای هوایی خشک شده این گیاهان به روش تقطیر با بخارآب  اسانس‌گیری بعمل آمد. مقدار اسانس به ترتیب ذکر گونه‌ها در زمان قبل از گلدهی  (0.66% ، 0.28% ، 0.26% ، 0.55% ، 0.57%) و در مرحله گلدهی (0.86% ، 2.1% ، 0.43% ، 1.45% ، 0.90%) بود. درمجموع مقدار اسانس در مرحله رویشی کمتر از مرحله گلدهی بود. مقدار اسانس در دو گونه T. kotschyanusو  T. Pubescensبیشتر از سایر گونه‌ها بود.
تجزیه و شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها به وسیله دستگاههای GC و GC/MS، با محاسبه شاخصهای بازداری کواتس و مطالعه طیف‌های جرمی صورت گرفت. در مجموع 37 ترکیب (93.1% تا 98.3% اسانس) در مرحله رویشی و 39 ترکیب (88.2% تا 99.3% اسانس) در مرحله گلدهی شناسایی شدند.ترکیبهای عمده اسانسها  در مرحله قبل ازگلدهی و گلدهی کامل به ترتیب عبارت بودنداز:
T. carnosus ،  کارواکرول (2.2% و 2.5%)، تیمول (27.2% و 36.1%)، گاما-ترپینن (19.6% و 19.1%)، پارا-سیمن (26.2% و21.3%)، بتا-کاریوفیلن (2.5% و 2.8%)، کارواکرول (2.2% و 2.5%) و بورنئول (1.6% و 1.6%)
T. kotschyanus ، کارواکرول (40.7% ، 41.4%)، تیمول (26.9% و 19.5%)، گاما-ترپینن (7.3% و 10.3%)، پارا-سیمن (3.9% و 5.3%) ، بتا-کاریوفیلن (1.8% و2.5%) و بورنئول (1.3% و 2.4%)
T. persicus ، کارواکرول (0.39% و27.1%)، تیمول (6.5% و 11.9%)، گاما-ترپینن (6.1% و 6.5%)، پارا-سیمن (7.5% و 10.2%) ، بتا-کاریوفیلن (2.0% و 3.0%) و بورنئول (1.6 % و 2.9%)
T. Pubescens،  کارواکرول (64.8%، 48.8%)، تیمول (11.9% و 13.9%)، گاما-ترپینن (6.1% و جزئی)، پارا-سیمن (2.9%  و 12.7%) ، بتا-کاریوفیلن (1.6% و 1.3%) و بورنئول (0.7% و 3.8%)
T. serpyllum،  تیمول (18.7% و18.7%)، گاما-ترپینن (21.9% و22.7%)، پارا-سیمن (21.1% و20.7%) ، بتا-کاریوفیلن (7.1 % و 0.1%) و بورنئول (3.9% و3.1%)
در اسانس گونه T. persicus در مرحله قبل ازگلدهی و گلدهی به ترتیب ترکیبهای ژرانیول (15.7% و9.4%) ، ژرانیل استات (5.3% و 5.3%) و آلفا-ترپینئول (0 % و
9.5%) یافت شدند. همچنین در گونه T. serpyllumجرماکرن دی (6.0% و 5.1%) یافت شد.

کلیدواژه‌ها

جمزاد، زیبا، آویشن، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، 1373
شاهرخی، نوبهار، روشهای کنترل کیفی مواداولیه داروهای گیاهی، مرکز انتشارات جهاددانشگاهی شهیدبهشتی، 1375
شریفی، گلنوش، (باراهنمایی دکتر دیناعزیزیان)، بررسی تاکسونومی گیاه آویشن در ایران، دانشگاه شهیدبهشتی، بهمن ماه 1368
میرزا، مهدی، فاطمه سفیدکن، لطیفه احمدی، اسانسهای طبیعی (استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد)، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، 1375
میرزا، مهدی، فاطمه سفیدکن، لطیفه احمدی،  کارآیی دو ستون DB-5 و DB-1 در شناسایی ترکیبهای اسانسThymus fedschenkoi Ronniger ، پژوهش و سازندگی، شماره 40، 41 و 42، بهار 1378
Guseinov, D, Kagramanova, M, Kasumov, F. Yu, and Akhundof, A.R, “Studies on the chemical composition of some aspects of the Pharmacocological action of the essential oil of Kochi thyme.” Farmakol. Toksikol. 50(2), 73-74(1987)
Juliano, C., Mattana, A., Usal, M., “Composition and invitro antimicrobial activity of the essential oil of Thymus herba-barona Loisel growing wild in Sardinia.” J. Essent. Oil Res., 12, 516-522 (2000).
Kasumov, F. Yu, “Composition of essential oils from species in the Armenian flora.”
Khim.Prir. Soedin, 1, 134-136 (1988)
Lawrence, B.M., “Progress in essential oils.”, Perfumer & Flavorist, 23, 63-82 (1998).
Lawrence, B.M., “Progress in essential oils.”, Perfumer & Flavorist, 6, 27-34 (1981).
Loziene, K., Vaiciuniene, J., Venskutonis, P. R.,”Chemical composition of the essential oil of creeping thym (Thymus serpyllum s.l.) growing wild in Lithuania.” Planta Medica, 64, 772-773 (1998).
Marhuenda, E and Alarcon de la Lostra, Y.C,”Histological and histochemical study of Thymus Carnosus Boiss.” An. R. Acad.Farm., 53(3), 512-518 (1987).
Marhuenda, E and Alarcon de la Lostra, Y.C, “ Composition of Essential oil of Thymus carnosus Boiss. Its variation.” Fitoterapia, 6, 448-450 (1986).
Oszagyan, M. Simandi, B., Sawinsky, J. and Kery, A. “A comparison between the oil and supercritical carbon dioxide extract of Hungarian wild Thyme.” J. Essent. Oil Res. 8, 333-335 (1996).   
Roger, C. R., Hamraoui, A., Holeman, M., Theron, E. and Pinel, R.,“Insecticidal effect of essential oils from Mediterranian plants on Acanthoscelides obtectus Say, a pest of Kidney bean”. J. Chem. Ecol. 19, 1233-1244, (1993).
Rustaiyan, A, Masoudi, S, Monfared, A, “Volatile constituents of three Thymus species grown wild in Iran.” Planta Medica, 66, 197-198 (2000).
Sattar, A., Malik, M. S., Khan, S. A., “Essential oils of the species of Labiatae.” Pak. J. Sci. Ind. Res., 34, 119-120 (1991).
Sefidkon, F, Askari, F and Mirmostafa, S,A, “The Essential Oil of Thymus carnosus Boiss. From Iran.” J.Essent. Oil Res, 13, 192-193 (May/June 2001)
Sefidkon, F, Dabiri, M, and Mirmostafa, S,A, “The Composition of Thymus serpyllum L..” J.Essent. Oil Res, ( 2001)
Sefidkon, F, Dabiri, M, and Mirmostafa, S,A, “The Essential Oil of Thymus persicus (Ronniger ex Rech. F.) Jalas From Iran.” J.Essent. Oil Res, (2001)
Sefidkon, F, Gorbanli, M, and Askari, F, “Essential Oil Composition of Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celak From Iran.” J.Essent. Oil Res, ( 2001)
Sefidkon, F, Jamzad, Z, Yavari-Behrouz, R, and Nouri shargh, D, “Essential Oil Composition of Thymus kotschyanus Boiss. and Hohen From Iran.” J.Essent. Oil Res, 11, 459-460 (May/June 1999)
Sur, S. V. F., Tulyupa, M. A., Tolok, Ya. and Peresypkina, T. N., “Gas-liquid chromatographic determination of thymol and carvacrol in raw plant material and tinctures of Thymus herb.” Khim.-Farm. Zh., 24 (10), 69-71 (1990).
Uchama, I., Furuhata, M., and Yasuda, M., “Bath preprations containing antimicrobial medicinal plant extracts and astringent compounds.”, Jpn. Kokai Tokkyo Koho JP 09 02,941 [97 02,941]; Chem Abst. 126, 176656 (1997).
Valasco-Negueruela, A. and Perez-Alonso, “New data on the chemical composition of essential oils fromIberiana thym species. ” Botanica Complutensis, 16, 91-97 (1990).