نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنلگها و مراتع، تهران
2 تکنسین مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
چکیده
باریجه یکی از مهمترین محصولات فرعی مرتعی در استان تهران میباشد که از زمانهای گذشته مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. جهت تعیین گیاهان مولد باریجه و محدوده پراکنش آنها طرحی از سال 74 تا 79 در استان تهران اجرا شد.
مطالعات کتابخانهای و صحرایی در دو مرحله اجرا گردید. ابتدا ضمن مراجعه به منابع مختلف، اطلاعات در مورد گیاه بدست آمد. با استفاده از نقشه پوشش گیاهی حوضههای سد امیرکبیر، لتیان، لار و غیره سوابق پراکنش گیاه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از نقشه جغرافیایی، زمینشناسی،خاکشناسی، آب و هوایی نیز استفاده شد.
با شروع فصل رویش گیاه بازدیدهای صحرایی جهت جمعآوری گیاه در استان انجام شد و ضمن بازدید نمونه خاک و سایر اطلاعات جمعآوری و در تهیة نقشه کلی پراکنش مورد استفاده قرار گرفت.
از مجموع گونههای ذکر شده از جنس Ferula دو گونه: 1- Ferula gumosa Boissو 2- F.persica willd در استان تهران وجود دارند که در گذشته از آنها بهرهبرداری شده است. گونه شماره یک تنها در حوضه سد لار پراکنش وسیعی دارد و تا مرز حوضه سد لتیان نیز مشاهده میگردد. گونه شماه 2 به نام باریجه سگبینج یا سگاپینوم نامیده میشود که هر دو تحت نام باریجه مورد مصرف قرار میگیرند ولی پراکنش گونه شماره 2 وسیعتر است و در کلیه حوضهها به ویژه لتیان و امیرکبیر پراکنش دارد.
کلیدواژهها