همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

کارشناس بخش مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی

چکیده

بادیان رومی یا انیس از جمله گیاهان بسیار مهم دارویی است که مصارف گسترده ای در صنایع مختلف دارویی و غذایی دارد. میوه خشک شده انیس در فصل تابستان از استانهای فارس و اصفهان جمع آوری گردید و با روش تقطیر با بخار آب (Steam distillation) اسانس گیری شد.
اسانس زرد کمرنگ با بازده 3.3 درصد وزنی برای انیس اصفهان و 3.0 درصد وزنی برای انیس فارس به دست آمد. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس ها با دستگاه های گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیف سنجی جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. 11 ترکیب مختلف آنها شناسائی شد. ترکیب عمده آنها آنتول Anethole  میباشد که در حدود 90 درصد حجم اسانس ها را تشکیل میدهند که مهترین آنها در نمونه انیس فارس و اصفهان به ترتیب عبارتند از: ( α-zingiberene 1.01% , 0.92%)، eugenyl  ( 1.43% ,2.0%(، γ-gurjunene  (3.27% ,1.85%)، estragol (2.38% ,1.04%)

کلیدواژه‌ها

1- میرحیدر، ح، 1364، گنجینه اسرار گیاهان، ج 2، انتشارات وحید، تهران، 619 صفحه
2- زرگر، ع، 1367، گیاهان داروئی، ج 2، انتشارات دانشگاه تهران، تهران، 942 صفحه
3- ایوروشه، ترجمه مرضیه آزاد، 1371، سلامتی شما، زیبائی شما ( 100 گیاه، 100 استفاده)، انتشارات ناهید، تهران 292 صفحه
4- پروفسورهانس فلوک، ترجمه توکلی صابری، م ر، 1369، گیاهان داروئی، انتشارات روزبهان، تهران، 264 صفحه
5- میرحیدر، ح، 1372، معارف گیاهی، ج 1، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، تهران، 535 صفحه
6- قهرمان، ا، 1372، کروموفیتهای ایران، ج 2، مرکز نشر دانشگاهی، تهران، 842 صفحه
7- امین، غ، 1370، گیاهان داروئی سنتی ایران، ج 1، انتشارات معاونت پژوهشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، 230 صفحه
8- مومنی، ت خ و نوبهار شاهرخی، 1370، اسانس های گیاهی و اثرات درمانی آنها، انتشارات دانشگاه تهران، 127 صفحه
9- رجحان، ص، 1374، درمان بوسیله گیاهان داروئی، انتشارات مرکز فرهنکی آبا، تهران، 122 صفحه
10- امید بیگی، ر، 1374، رهیافتهای تولید و فرآوری گیاهان داروئی، ج 1، انتشارات طراحان نشر، تهران 417 صفحه
11- امید بیگی، ر، 1374، رهیافتهای تولید و فرآوری گیاهان داروئی، ج 1، انتشارات طراحان نشر، 424 صفحه
12- دکتر ژوزف ای-مایر، ترجمه حسینی، ش، 1360، گیاه دارو، انتشارات کتابسرا، تهران، 402 صفحه
13- مظفریان، و. 1375، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، 596 صفحه
14- میرزا، م، سفیدکن، ف، و احمدی، ل، 1375، اسانس های طبیعی، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران، 205 صفحه
15. Embong, M.B.; (1977), “Essential oils from spices grown in Alberta anis oil ( Pimpinella anisum)”, Canadian Journal of Plant Science, 57,: 681-688.
16. Meikle, R.D. 1977, “ Flora of Cyprus”. London: Bentham-Moxon Trust, 832p.
17. Tutin, T. G.; V. H. Heywood, N. A. Burges, D. M. More, D. H. Valentine, S. M. Walters, D. A. Weeb; 1968, “Flora Europaea”, vol. 2, New York, Cambridge University Press, 469 pp.
18. Komaitis, M.E.; G. Aggelousis; 1993, Science-des-Aliments, French, 13: 3, 585-591.
19- Hussein, M.E.; M.O.M. Omar, Y.A.Darwish, M. A. Abdalla; 1991, Arabic, Assiut-journal-of- Agricultural-Sciences, 22: 4. 69.
20- Davis P. H.; D. Sc, 1972, “Flora of Turkey”, Edinburgh at the University Press, vol. 4, 657 pp.
21- Bremness, L., 1994, “Herb”, Kyodoprinting Co. Pub. London, 266 pp.
22- Reinecius, G., 1994. “Source Book of Flavors” Chapman & Hall Pub., London, 258 pp.
23- Guenther, E., 1975, “The essential oils”, vol. 4, Robert E. Krieger Pub., U.S.A., 852 pp.