همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی

چکیده

گیاه Salvia sclarea L. با نام فارسی مریم گلی متعلق به جنس سالویا و تیره نعناع است. سر شاخه گلدار و گل آذین این گونه حاوی اسانسی بسیار معطر است که در صنایع عطرسازی و ساخت برخی طعم دهنده های سنتزی بکار می رود. اسانس حاصل از گل آذین به روش بخار آب وعصاره آن با استفاده از حلال آلی هگزان استخراج گردید. میزان بازده اسانس به روش اول 0.4 % و مقدار absolute  به روش حلال 2.6% بدست آمد. بر اساس شناسایی ترکیبها با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف-طیف سنج جرمی 17 ترکیب در اسانس و 5 ترکیب در عصاره شناسایی شد. ترکیبهای لینالیل استات با 77.8%، جرماکرن- د 9.6% و لینالول با 4.6% بیشترین مقدار ترکیبها را در اسانس و همچنین اسکلارئول با 50% و لینالیل استات در حد 14% بالاترین حد را در عصاره تشکیل می دهند.

کلیدواژه‌ها

1- مظفریان، و. 1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. فرهنگ معاصر.
2- قهرمان، 1. فلور رنگی ایران. شماره انتشار 475، کد 28، 171، /114، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
3- Balinova-Tsvetkova, A and Tsankova, P.1992. on the extraction of Salvia sclarea L. Flavour and Fragrance Journal. 7:3, 151-4.
4- Anonymous, 1999. Dictionary of Natural Products. Vol3,
5- Dzumayev, K.H.K.; Tsibulskaya, I.A.; Zenkevich, I.G; Tkachenko, K. G. and Satzyperova, I.F. 1995. Essential oils of Salvia sclarea L. produced from plants grown in southern Uzbekistan Journal of Essential Oil Research. 7, 597-604.
6- Guenther, E. 1986, The Essential Oils. Vol 2 and 3.
7- Heizereshinger, K. 1976, Flora Iranica. No 150. P450.
9- Norme Francaise. 1988.
10- Yoshida, T.; Sawasaki, T.1978. On the variations of the percentage yield and chemical composition of essential oil in clary sage.
Japanese-Journal of Tropical-Agriculture, 21, 145-9.