نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی
چکیده
میزان فعالیت بیولوژیکی و کاربرد اسانس مریم گلی Salvia officinalis (Lamiaceae)در صنایع دارویی، غذایی و یا بهداشتی به ترکیبهای موجود در آن بستگی دارد که خود تحت تاثیر عوامل مختلف می باشد. به منظور مشخص نمودن میزان کمی و نوع ترکیبهای اسانس در طی مراحل مختلف رشد، اقدام به جمع آوری گیاه شد. اندامهای مختلف گیاه به تفکیک و به روش تقطیر با بخار آب مورد اسانس گیری قرار گرفت، بعد اسانسها را به روش دستگاهی (GC/MC) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیبات اسانس در اندامهای مختلف از نظر نوع و مقدار متفاوت است. آلفا و بتاتوجون به عنوان دو ترکیب مطرح در اسانس گیاه کمترین مقدار را در اندام برگ (در زمان گلدهی) نشان می دهند (1.2 % و 0.3 %).
تحقیق حاضر نشان داد که میزان کامفر (2.9 %)، سینئول ( 2%)، آلفا و بتاتوجون ( 6.4 % و 1.6 % ) در اسانس سرشاخه گیاه مورد بررسی کمتر از میزان استاندارد بین المللی یعنی به ترتیب ذکر شده 33%، 1%، 16% و 2% است.
کلیدواژهها