نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام خوزستان
2 کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام خوزستان
3 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام اصفهان
چکیده
استفاده از گیاهان دارویی برای درمان بیماریها از قدیمترین ایام معمول بوده و بشر به اثرات مفید آنها پیبرده و برای درمان خود مورد استفاده قرار میداده است. چون شناخت و تفکیک گیاهان دارویی و غیر دارویی از یکدیگر به سادگی میسر نبوده و انجام آن به زمان زیادی جهت مطالعه در این زمینه نیاز دارد، بنابراین شناسایی گیاهان دارویی و تفکیک آنها از سایر گیاهان میتواند کمک مؤثری به علاقهمندان استفاده از آنها و گیاه درمانی باشد.
در انجام این بررسی با استفاده از منابع معتبر گیاهشناسی موجود و استناد به مدارک مدون و تجربیات مردمی از طریق تکمیل فرم پرسشنامهای توسط عطاریها و خبرگان محلی شهرستانهای مختلف استان و همچنین پیمایشهای میدانی در فصول چهارگانه در چهار منطقه رویشی بزرگ خوزستان کلیه گیاهان موجود مورد بررسی و نقاط پراکنش آنها، اطلاعات رویشگاهی، موارد مصرف و … یادداشت برداری شد و مورد تحقیق قرار گرفت.
از تعداد بیش از 950 گونه گیاهی فهرست شده در خوزستان حدود 225 گونه گیاهی در کتابهای موجود و عطاریهای استان تحت عنوان گیاهان دارویی معرفی شدهاند. خانودههای گیاهی نعناعیان (Labiatae)، مینا (Compositae)، پروانهآسا (Papilionaceae)، و چتریان (Umbelliferae) دارای بیشترین تعداد گیاه دارویی در خوزستان میباشند.
از مجموعه گیاهان جمعآوری شده گروه گیاهان اسانسدار و معطر در خوزستان قابل توجه و تعدادی قابل توصیه جهت توسعه کشت صنعتی، میباشند. گیاهان دارویی که نیاز به تعیین شیوههای مناسب بهرهبرداری دارند و نیز گونههایی که به حفاظت و نگهداری آنها به منظور جلوگیری از انقراض آنها نیاز است معرفی گردیدند.
کلیدواژهها