همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

2 دانشگاه شهید بهشتی، دانکشده علوم، گروه شیمی

چکیده

برای اجرای این طرح اندامهای هوایی آویشن کوهی (Thymus kotschyanus) از یکی از رویشگاههای طبیعی خود در ایستگاه تحقیقاتی سیراچال،‌ در سه مرحله قبل از گلدهی،‌ اوایل گلدهی و گلدهی کامل جمع‌آوری گردید و با روشهای مختلف اسانس‌گیری (تقطیر با آب، تقطیر با آب و بخار آب و نیز تقطیر با بخار آب مستقیم)،‌اسانس استخراج و بازده اسانس محاسبه شد. سپس اسانسهای بدست آمده با استفاده از دستگاه گازکروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیف سنج‌ جرمی (GC/MS) مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفت.
بدین ترتیب، تأثیر مرحله رشد گیاه و روش اسانس‌گیری بر کمیت و کیفیت اسانس آویشن کوهی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین بازده اسانس با روش تقطیر با آب و پایین‌ترین بازده به روش تقطیر با بخار آب حاصل شد. بازده اسانس بسته به روش تقطیر و مرحله رشد گیاه بین 0.28% تا 1.80% متغیر بود. ترکیبهای اصلی در تمام اسانسها کارواکرول (61.2%- 46.7%)، تیمول (26.9%-7.5%)، گاماترپینن،‌ پاراسیمن و بورنئول بودند.

کلیدواژه‌ها

جمزاد، زیبا، 1373، آویشن، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
مظفریان، دکتر ولی‌الله، 1375، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر،‌تهران، 740 صفحه.
Takashi, H., 1996, JPn.Kokai Tokkyokoho Jp. 8, 104, 615.
Kerekes, S. A.; Kerekes, G., 1996, Hung. Telijes HU 63, 322.
Lai, Y., 1995, Faming Zhuanli Shenqing Gongkai Shumingshu CN. 1, 98, 643.
Dupont, P., 1995, Fr. Demande Fr. 2, 710, 266, 31.
Bagley, D.M.; Gardner, J.R.; Holland, G., 1996, Toxical in vitro, 10:1, 1-6.
Jalon, J., 1995, Dan. DK. 169,887.
Wight, G.R., 1995, Eur. Pat. Appl, EP 684, 37.
Pelletier, J., 1994, Fr. Demande FR. 2, 706, 307.
Zygadlo, J.A., Lamarque, A.L, 1995, Grasas Aceites, 46(4-5), 285-8.