همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترا، گروه باغبانی، پردیس دانشگاهی دانشگاه گیلان، رشت، ایران

2 دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

3 استاد، گروه تحقیقات زیست‌فناوری، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

4 دانشیار، گروه پژوهشی صنایع غذایی، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، کرج، ایران

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی اثر تاریخ کشت و رژیم‌های مختلف آبیاری بر خصوصیات فیتوشیمیایی 3 ژنوتیپ گیاه گوار به‌صورت طرح کرت‌های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 2 تیمار تاریخ کشت به‌عنوان عامل اصلی، 4 تیمار رژیم آبیاری به‌عنوان عامل فرعی و 3 ژنوتیپ به‌عنوان عامل فرعی- فرعی در 3 تکرار انجام شد. بعد از برداشت بذر، عصاره اتانولی تهیه گردید و مهمترین شاخص‌های فیتوشیمیایی شامل میزان فنول، تانن، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی (DPPH)، درصد پروتئین و ویسکوزیته اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که تاریخ کشت و رژیم‌های مختلف آبیاری بر روی تمامی صفات فیتوشیمیایی اثر معنی‌داری در سطح 1% داشت. درصد پروتئین بذر و درصد صمغ (گالاکتومانان) تحت تأثیر تاریخ کشت و رژیم‌های مختلف آبیاری قرار گرفت. درصد گالاکتومانان از 33.8-28% متغیر بوده که بیشترین میزان را تیمار اثرات متقابل تاریخ کشت دوم در رژیم آبیاری 4 مرحله‌ای با 33.8% به خود اختصاص داد. در بین ژنوتیپ‌های مورد بررسی، ژنوتیپ سوم (RGC-1066) بیشترین میزان ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و درصد پروتئین صمغ را به خود اختصاص داده‌است. در مورد سایر خصوصیات مورد بررسی، تفاوت معنی‌داری بین ژنوتیپ‌ها وجود نداشت. در مجموع، تاریخ کشت دوم (اوایل مردادماه)، RGC-1066 و رژیم آبیاری 4 مرحله‌ای بهترین تیمارها از نظر خصوصیات مورد بررسی بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که کاشت گوار در منطقه مورد مطالعه، از نظر درصد پروتئین و ویسکوزیته صمغ مثبت ارزیابی می‌شود و توسعه کاشت آن می‌تواند در برنامه زراعی قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

- Abidi, N., Liyanage, S., Auld, D., Imel, R.K., Norman, L., Grover, K., Angadi, S., Singla, S. and Trostle, C., 2015. Challenges and opportunities for increasing guar production in the United States to support unconventional oil and gas production: 207-226. Uddameri, V., Morse, A. and Tindle, K.J., (Eds.). Hydraulic Fracturing Impacts and Technologies: A Multidisciplinary Perspective CRC Press, Boca Raton, 312p.
- Badr, S.E.A., Mohamed, S., Shahinaz, H., El-Sayed, A.S.E., Abd, E. and Dina, M.S., 2014. Evaluation of anticancer, antimycoplasmal activities and chemical composition of guar (Cyamopsis tetragonoloba) seeds extract. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 3(5): 413-423.
- Bai, N., He, K., Roller, M., Lai, C.S., Shao, X., Pan, M.H. and Ho, C.T., 2010. Flavonoids and phenolic compounds from Rosmarinus officinalis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58: 5363-5367.
- Battilana, P., Ornstein, K., Minehira, K., Schawtz, J.M., Acheson, K., Schneiter, P., Burri, J., Jequier, E. and Tappy, L., 2001. Mechanisms of action of betaglucan in post prandial glucose metabolism in healthy men. European Journal of Clinical Nutritious, 55: 327-333.
- Chandalia, M., Abhimanyu, G., Lutjohann, D., Bergmann, K., Grundy, S.M. and Brinkley, L.J., 2000. Beneficial effects of high dietary fiber intake in patients with type 2 diabetes mellitus. New England Journal of Medical, 342: 1392-1398.
- Eldirany, A., Azhari, A., Mohamed Nour, E., Khalid, A., Gadeen, A.E. and Ibrahim, M., 2015. Physicochemical and functional properties of four new genotypes (Cyamopsis tetragonoloba L.) of guar gum. American Journal of Food Science and Health, 1(2): 43-50.
- Elsheikh, E.A.E. and Ibrahim, K.A., 1999 .The effect of Bradyrhizobium inoculation on yield and seed quality of guar. Food Chemistry, 65: 183-187.
- Gresta, F., Sortino, O., Santonoceto, C., Issi, L., Formantici, C. and Galante, Y., 2013. Effects of sowing times on seed yield, protein and galactomannans content of four varieties of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) in a Mediterranean environment. Industrial Crops Production, 41: 46-52.
- Kays, S.E., Morris, J.B. and YookYung, K., 2006. Total and soluble dietary fiber variation in Cyamopsis tetragonoloba genotypes. Journal of Food Quality, 29: 383-391.
- Kobeasy, I., Osama, M., Abdel-Fatah, M., El-Salam, S. and Zahrat El-Ola, M., 2011. Biochemical studies on Plantago major L. and Cyamopsis tetragonoloba L. international Journal of Biodiversity and Conservation, 3(3): 83-91.
- Koleva, I., Van Beek, T.A., Linssen, J.P.H., de Groot, A. and Evstatieva, L.N., 2002. Screening of plant extracts for antioxidant activity: a comparative study on three testing methods. Phytochemical Annuals, 13: 8-17.
- Lakshimi, K., 2012. Performance of cluster bean genotypes under varied time of sowing. Legume Research, 35 (2):154-158.
- Miliauskas, G., Venskutonis, P.R. and van Beek, T.A., 2004. Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chemistry, 85: 231-237.
- Mudgil, D., Sheweta, B. and Bhupendar, S., 2014. Guar gum: processing, properties and food applications-a review. Journal of Food Science Technology, 51(3): 409-418.
- Murwan, K.S. and Abdalla, A.H., 2008. Yield and yield components of forty five guar (Cyamopsis tetragonoba) genotypes grown in Sudan. Nile Basin Research Journal, 11(4): 48-54.
- NIAM, 2014. An analysis of performance of guar crop in India (2013-2014). Report prepared by NIAM, Jaipur for United States Department of Agriculture (USDA), New Delhi.
- AOAC, Official Methods of Analysis of AOAC International. 1984. Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C, 24-37.
- AOAC, Official Methods of Analysis of AOAC International. 1983. Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C, 50-65.
- Pathak, R. and Roy, M.M., 2015. Climatic responses, environmental indices and interrelationships between qualitative and quantitative traits in Clusterbean (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) under arid conditions. Proceedings of the National Academy of Sciences, India Section B: Biological Sciences, 85(1): 147-154.
- Price, M.L., Socoyoc, S.V. and Butter, L.G., 1978. A critical evaluation of the vanillin reaction as an assay for tannin in sorghum grain. Agricultural Food Chemistry, 26: 1214-1218.
- Rimsi, S. and Savita, Ch., 2014. Evaluation of total phenol and flavonoid content, antioxidant and iron chelation activities of ethanolic extracts of green beans. American Journal of Pharma Technology Research, 4(3): 614-624.
- Sabahelkheir, M.K., Abdalla, H. and Nouri, S.H., 2012. Quality assessment of guar gum (endosperm) of guar (Cyamopsis tetragonoloba). ISCA Journal of Biological Sciences, 1(1): 67-70.
- Sharif, M., Nazar, M., Sultan, J.I., Bilal, M.Q., Shahid, M. and Hussain, A., 2014. Effect of replacing cotton seed cake with guar meal on growth performance and economics in Sahiwal calves. Journal of Animal and Plant Sciences, 24(1): 28-32.
- Sharma, P., Dubey, G. and Kaushik, S., 2011. Chemical and medico-biological profile of Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub: an overview. Journal of Applied Pharmacology Science, 1(2): 32-37.
- Sortino, O. and Fabio, G., 2007. Growth and yield performance of five guar cultivars in a Mediterranean environment. Italian Journal of Agronomy, 4: 359-364.
- Sunil, H.G., Archana, M., Ramteke, S.P. and Patil, S.U., 2013. Phytochemicacl and TLC profiling of Cyamopsis Tetragonoloba L. seeds (Fabaceae)-Pea family. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 4(4): 1551-1555.
- Venugopal, K.N. and Abhilash, M., 2010. Study of hydration kinetics and rheological behavior of guar gum. International Journal of Pharmaceutical Science Research, 1: 28-39.
- Whistler, R. and Hymowitz, T., 1979. Guar: Agronomy, Production, Industrial Use, and Nutrition. Purdue University Press, West Lafayette, 1979: 118p.
- Zhang, L.M., Zhou, J.F. and Hui, P.S., 2008. A comparative study on viscosity behavior of water soluble chemically modified guar gum derivatives with different functional lateral groups. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85: 2638-2644.