اثر ضدمیکروبی اسانس مرزه (Satureja spp.) بر تولید همولیزین و بیوفیلم در استافیلوکوکوس اورئوس

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی مولکولی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

2 استاد، مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 استاد، مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی مولکولی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

4 دانشجوی دکترا، مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی مولکولی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

درمان عفونت‌های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس به یک مشکل در جهان تبدیل شده است. این باکتری با داشتن عوامل بیماری‌زایی متعدد، یکی از پاتوژن‌های مهم به‌حساب می‌آید. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر ضدمیکروبی 4 گونه از اسانس گیاه مرزه (Satureja khuzistanica Jamzad، Satureja bachtiarica Bunge، Satureja rechingeri Jamzad، Satureja mutica Fisch. & C. A. Mey.) بر تشکیل بیوفیلم و تولید همولیزین در باکتری استافیلوکوکوس اورئوس است. حداقل غلظت مهاری در سویه‌های استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس ATCC29213 و ATCC33591 برای اسانس‌های گیاه مرزه به روش micro dilution broth تعیین گردید. سپس از غلظت‌های Sub-MIC از اسانس‌های گیاه مرزه برای آزمایش تشکیل بیوفیلم و تولید همولیزین استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس هر 4 گونه مرزه مورد آزمایش اثر ضد میکربی بر علیه هر دو سویه استاندارد استافیلوکوکوس داشته و همچنین میزان تشکیل بیوفیلم و تولید همولیزین باکتری‌ها در حضور غلظت‌های Sub-MIC از اسانس‌ها به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. نتایج این بررسی نشان‌دهنده این امر است که اسانس‌های 4 گیاه مرزه مورد آزمایش، بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارای اثرات ضدمیکروبی می‌باشد و با مطالعات بیشتر می‌توان از آن برای کنترل عفونت‌های استافیلوکوکوس اورئوس استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


- Adiguzel,A., Ozer, H., Kilic, H. and Cetin, B., 2007. Screening of antimicrobial activity of essential oil and methanol extract of Satureja hortensis on foodborne bacteria and fungi. Czech Journal of Food Sciences, 25(2): 81-89.

- Akhundzadeh Basti, A., Razavilor, V., Misaghi, A., Radmehr, B., Abbasifar, R., Yazdani, D. and Akhundzadeh, S., 2005. Effect of Zataria multiflora Boiss. essential oil on probability of growth initiation of Staphylococcus aureus in a brain heart infusion broth. Journal of Medicinal Plants, 2(10): 60-63.

- Anand, A.K., Mohan, M., Haider, S.Z. and Sharma, A., 2011. Essential oil composition and antimicrobial activity of three Ocimum species from Uttarakhand (India). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 3(3): 223-225.

- Bagamboula, C.F., Uyttendaele, M. and Debevere, J., 2004. Inhibitory effect of thyme and basil essential oils, carvacrol, thymol, estragol, linalool and ρ-cymene towards Shigella sonnei and S. flexneri. Food Microbiology, 21: 33-42.

- Bahador, A., Saghi, H., Ataeekachoei, R. and Esmaeili, D., 2015. The study of inhibition effects Satureja khuzistanica essence against gene expression bap Acinetobacter baumannii with Real time PCR technique. Iranian Journal Medical Microbiology, 9: 42-49.

- Carroll, K.C., Hobden, J.A., Miller, S., Morse, S.A., Mietzner, T.A., Detrick, B., Mitchell, T.G., Mckerrow, J.H. and Sakanari, J.A., 2016. Jawetz Melnick & Adelbergs Medical Microbiology. Mc Graw Hill, USA, 864p.

- CLSI., 2015. Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically. Approved Standard. M07-A10.

- Emami, A., Shams-Ardakani, M.R. and Mehregan, I., 2004. Encyclopedia of Medicinal Plants. TMRC, Shaheed Beheshti University of Medical Sciences, 44p.

- Farsam, H., Amanlou, M., Radpour, M., Salehnia, A.N. and Shafiee, A., 2004. Composition essential oils of wild and cultivated Satureja khuzistanica Jamzad from Iran. Flavors and Fragrance Journal, 19: 308-310.

- Gradwohl, R.B.H., Sonnenwirth, A.C. and Jarett, L., 1980. Gradwohl's Clinical Laboratory Methods and Diagnosis. Mosby. USA, 2676p.

- Habibian Dehkordi, S., Gholipour, S., Moshtsghi Broojeni, H. and Fallah, A., 2013. Evaluating antibacterial effects of alcoholic extract of Satureja bactiarica on some foodborne pathogenic bacteria of meat. Pajouhesh & Sazandegi, 104: 28-37.

- Hoseini, S., Niakan, M., Saderi, H. and Emaneini, M., 2015. Comparison of cefoxitin disk diffusion and PCR for mecA gene methods for detection of methicillin resistant Staphylococcus aureus. Daneshvar Medicine, 22: 41-46.

- Kim, J.M., Marshall, M.R., Cornell, J.A., Preston, J.F. and Well, C.L., 1995. Antibacterial activity of carvacrol, citral and geraniol against Salmonella typhimurium in culture medium and fish cube. Journal of Food Science, 60: 1346-1368.

- Kout Soumanis, K., Lambropoulon, K. and Nychas, G.J.E., 1999. A predictive model for the non-thermal inactivation of Salmonella enteritidis in a food model system supplemented with a natural antimicrobial. International Journal of Food Microbiology, 49: 63-74.

- Kotan, R., Dadasoglu, F., Karagoz, K., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S. and Dikbas, N., 2013. Antibacterial activity of the essential oil and extracts of Satureja hortensis against plant pathogenic bacteria and their potential use as seed disinfectants. Scientia Horticuturae, 153: 34-41.

- Lambert, R.J.W., Skandamis, P.N., Coote, P.J. and Nychas, G.J., 2001. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. Journal of Applied Microbiology, 91(3): 453-462.

- Majd, A., Tahernejad Satari, I., Khavarinejad, R. and Dosti, B., 2009. Evaluation of quantitative and qualitataive constituents of essential oil of Khuzestan drug savory (Satureja khuzistanica (during development of antimicrobial properties of the essential oils in vitro. Journal of Sciences Islamic Azad Univercity, 18: 51-60.

- Mann, E.E., Rice, K.C., Boles, B.R., Endres, J.L., Ranjit, D., Chandramohan, L., Tsang, L.H., Smeltzer, M.S., Horswill, A.R. and Bayles, K.W., 2009. Modulation of eDNA release and degradation affects Staphylococcus aureus biofilm maturation. PLoS One, 4(6): e5822.

- Mohmmadpour, Gh., Majd, A., Nejad Satari, T., Merabian, S. and Hoseinzadeh, A., 2011. antibacterial and antifungal effects of three genus of thyme plants and two Ziziphora ecotypes and Satureja bachtiarica species. Journal of Science (Islamic Azad University), 78(1): 111-120.

- Sefidkon, F., Jamzad, Z. and Barazandeh, M.M., 2005. Essential oil of Satureja bachtiarica Bunge, A potential source of carvacrol. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 20: 425-439.

- Sefidkon, F. and Jamzad, Z., 2005. Chemical composition of the essential oil of three Iranian Satureja species (S. mutica, S. macrantha and S. intermedia). Food Chemistry, 91: 1-4.

- Sefidkon, F., Abbasi, Kh., Jamzad, Z. and Ahmadi, Sh., 2007a. The effect of distillation methods and stage of plant growth on the essential oil content and composition of Satureja rechingeri Jamzad. Food Chemistry, 100(3): 1054-1058.

- Sefidkon, F., Sadeghzadeh, L., Teimouri, M., Asgari, F. and Ahmadi, Sh., 2007b. Essential oils of two Satureja species (S. Khuzistanica Jamzad and S. bachtiarica Bunge) in two harvesting time. Iranian Journal of Medical Microbiology, 23: 174-182.

- Shi, C., Zhao, X., Li, W., Meng, R., Liu, Z., Liu, M., Guo, N. and Yu, L., 2015. Inhibitory effect of totarol on exotoxin proteins hemolysin and enterotoxins secreted by Staphylococcus aureus. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 31(10): 1565-1573.

- Valero, M. and Salmeron, M.C., 2003. Antibacterial activity of 11 essential oils against Bacillus cereus in tyndallized carrot broth. International Journal of Food Microbiology, 85: 73-81.

- Zmantar, T., Kouidhi, B., Miladi, H., Mahdouani, K. and Bakhrouf, A., 2010. A microtiter plate assay for Staphylococcus aureus biofilm quantification at various pH levels and hydrogen peroxide supplementation. The New Microbiologica, 33(2): 137-145.