همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری زراعت، دانشکده دانشگاه تربیت مدرس

2 دانشیار دانشکده دانشگاه تربیت مدرس

3 استادیار دانشکده دانشگاه تربیت مدرس

4 دانشیاران پژوهشی مؤسسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

5 استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

به منظور مطالعه تأثیر کودهای شیمیایی، آلی و تلفیق آنها بر عملکرد و میزان اسانس دانه گیاه دارویی زنیان (Carum copticum) تحقیقی در سال‌های زراعی 1381-1380 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی قزوین در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 12 تیمار شامل: مقادیر مختلف نیتروژن (اوره) و فسفر (فسفات آمونیم) به صورت مخلوط در 4 سطح (روش تغذیه متداول)،‌ مقادیر مختلف کود دامی در 3 طرح (روش تغذیه ارگانیک)، مخلوطی از کودهای شیمیایی فوق و کود دامی در 4 سطح (روش تغذیه تلفیقی) و شاهد در سه تکرار اجرا گردید. اسانس دانه با استفاده از روش تقطیر با آب استخراج و اندازه‌گیری شد. عملکرد دانه، درصد اسانس و عمکلرد اسانس مود تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش مقادیر نیتروژن و فسفر به ترتیب تا 90 و 60 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه افزایش یافت. کودهای شیمیایی تأثیری بر میزان اسانس دانه نداشت. در روش تغذیه ارگانیک با افزایش مقدار کود دامی عملکرد دانه و میزان اسانس افزایش یافت که بیشترین آن مربوط به تیمار 30 تن کود دامی در هکتار بود. تیمارهای تلفیق کودهای شیمیایی و کود دامی در مقایسه با بکارگیری جداگانه هر یک از آنها عملکرد دانه، درصد اسانس و عملکرد اسانس بیشتری داشت. تیمارهای 60 کیلوگرم نیتروژن و 40 کیلوگرم فسفر به همراه 25 تن کود دامی و 90 کیلوگرم نیتروژن و 60 کیلوگرم به همراه 15 تن کود دامی در هکتار بیشترین عملکرد دانه و عمکلرد اسانس را تولید نمود. 

کلیدواژه‌ها

ایران‌نژاد، ح. وق. رسام. 1381. بررسی تأثیر مقادیر مختلف ازت و فسفر بر عملکرد و میزان اسانس دانه گیاه انسیون. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، سال نهم- شماره اول- صفحه 101-93.
باقرزاده، ک. 1377. بررسی اثر N.P.K بر روی میزان اسانس و ترکیب فنلی آویشن در مرحله گلدهی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد رشته علوم گیاهی دانشگاه اصفهان،‌ 90ص.
بهنیا، م. ر. 1372. اثرات سطوح مختلف کودشیمیایی و حیوانی بر عملکرد زعفران. دومین گردهمایی زعفران و گیاهان دارویی. سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی خراسان.
رضائی‌نژاد، ی. و. م. افیونی. 1379./ اثر مواد آلی بر خواص شیمیایی خاک، جذب عناصر به وسیله ذرت و ععملکرد آن. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، جلد چهارم شماره چهارم صفحه 27-19.
حسن‌زاده قورت‌تپه، ع.، قلاوند،، م. ر. احمدی و خ. میرنیا. 1380. بررسی تأثیر کودهای شیمیایی، آلی و تلفیقی به خصوصیات کمی و کیفی ارقام آفتابرگردان در استان آذربایجان‌غربی، مجله علوم کشاورزی دانشگاه گرگان صفحه 104-85.
شریفی عاشور‌آبادی، ا. 1378. بررسی تأثیر حاصلخیزی خاک در اکوسیستمهای زراعی. رساله دکترای زراعت. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات. 252 صفحه.
لباسچی. م. ح. 1379. بررسی جنبه‌های اکوفیزیولوژی گل راعی در اکوسیستمهای طبیعی و زراعی. رساله دکترای زراعت. دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس 116 صفحه.
محمدزاده، ع و ح. میوه‌چی لنگرودی. 1377. روش مصرف توأم کود حیوانی و فسفر در خاک برای کاهش مصرف کودهای فسفره در خاکهای استان بوشهر. نشریه علمی پژوهشی خاک و آب شماره 12 صفحه 27-20.
Ali, S. M., H. H. Moghadem, D. Yazdani and P. Avval. 1999. Effect plastic mulches, spacing and potassic fertlizer levels on the growth and yield of common pumpkin. Journal of Medicinal and Aromatic plant Science, 32: 650- 653.
Belde, M., a. Matteis, B. Sprengle, B. Albracht and H. Hurle 2000. Long- Term development of yield affecting weeds after the change from conventional to integrated and organic farming, In oroceeding 20 German Conference on weed Biology and weed control, 17: 291-301.
Delcastilho, P. W., C. Hardon and W. Salomons. 1993. Influence of cattlamanure application on solubility of cd. Cu and Zn in a manuredacidic soil. Soil Journal of Environmeantal quality. 22: 689-697.
Jeliazkova. 1999. NPK fertilizer and yield of pepermint (Mentha peperitia). Acta Horticulture. 505: 231-236.
Krishmamoorthy, V. and M. B. Madalager. 1999. Bishop weed (Trachyspermum ammi): an essential crop for north karntaka. Journal of Medicinal Aromatic plant Science. 231: 4. 996-998.
Krishnamoorthy, V. and M. B. Madalager 2000. Effect of interaction of nitrogen and phosphorus on seed and essential oil of ajowan
(Trachyspermum a,, I) Journal of Spiences and Aromatic Crop. 9(2): 137-139.
Mallanagouda, B. 1995. Effects of N. P. K and fym on growth parameters of onion, garlic and coriander. Journal of Medic and Aromatic plant Science, 4: 916- 918.
Nagalakshmi, S., N. B. Shankaracharya and J. Rao. 2000. Studies on chemical and technolagical aspects of ajowan (Trashyspermum ammi). Journal of Food Scince and Tecnology Mysore, 37: 277- 281.
Sheng- Shuju, Z., U. Zuping and X. Tiamwes. 1998. Ifluence to the growth of lenurus artemisi by vrious fertilizer levels. Journal of plant Resources and Environment. 1:31- 34.