نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
اعضاء هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران
چکیده
گونههای نعناع از جمله گیاهان بسیار مهم میباشد که در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی مصرف وسیعی دارد. نمونه نعناع فلفلی در تیرماه 1380 از مجتمع تحقیقاتی البرز (مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی) جمعآوری و از برگ خشک با مقایسه دو دستگاه تقطیر با بخار(طراحی جدید) اسانسگیری بعمل آمد. بازده اسانس نمونههای جمعآوری شده، (طرح 1 و 2 جایمند – رضایی) بهترتیب 0.16 و 0.22 درصد بدست آمد. بعد ترکیبهای اسانس توسط دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفتند. ترکیبهای عمده در طرح –1، عبارتند از: ایزومنتول (41.5 درصد)، ایزومنتون (17.5 درصد)، بتا – اوسیمن (7.8 درصد) و کارواکرول (7.8 درصد) و ترکیبهای عمده در طرح –2، عبارتند از: ایزومنتون (28.6 درصد)، کارواکرول (13.8 درصد)، بتا – اوسیمن (8.4.درصد) و پولگون (7.4 درصد). همانطورکه شرایط منطقه، شامل نوع خاک، آب و هوا میتوانند در نتایج یک گونه تأثیر داشته باشند، طراحیهای مناسب دستگاه نیز بر میزان ترکیبها در اسانس تأثیر بهسزایی خواهد داشت.
کلیدواژهها