همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

اعضاء هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

گل محمدی با نام علمی Rosa damascena Mill. در مناطق مختلف ایران کشت می‌گردد. امکان تولید اسانس و گلاب از آن در سطح وسیع وجود دارد. اسانس این گیاه در صنایع عطرسازی، آرایشی و غذایی مصرف گسترده ای دارد. در این تحقیق، استخراج دو نمونه اسانس گل محمدی شهرستان کاشان که به روش تقطیر با آب و به صورت آزمایشگاهی و صنعتی تهیه شده بود، توسط دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC)  و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفتند. ترکیبهای عمده در اسانس صنعتی شامل : phytol (39.3 درصد)، n-henicosane (16.5 درصد)، hexadecane (12.5 درصد)، n-heptadecane (5.9 درصد) و citronellol (4.1 درصد) و ترکیبهای عمده نمونه اسانس آزمایشگاهی شامل : n-nonadecane (21 درصد)، citronellol
(20.3 درصد)، geraniol (19 درصد) و phenylethyl alcohol (18.9 درصد) بودند.
در این تحقیق ملاحظه می نمائید که بین ترکیبهای عمده موجود در اسانس که از اهمیت خاصی برخوردار می باشند از جمله citronellol، geraniol  و phenylethyl alcohol  در نمونه اسانس صنعتی یافت نمی شود یا به صورت جزیی موجود است، بنابراین، با توجه به اطلاعات موجود امکان بررسی نقاط قوت و ضعف روشهای استحصال با بررسی بیشتر مشخص می گردد.

کلیدواژه‌ها

- Rao, B.R.R.;Sastry,K.P.;Saleem,S.M.; ao,E.V.S.P.;syamasundra, K.V. and Ramesh,S. 2000, “Volatile flower oils of three genotypes of rose-scented geranium (Pelargonium sp.)”, Flavour fragr. Journal, vol.15, 105-107.
- Babu,K.G.D.; Singh,B.; Joshi,V.P. and Singh, V., 2002, “Essential oil composition of Damask rose (Rosa damascena Mill.) distilled under different pressures and temperatures”, Flavour Fragr.J.,17, 136-140.
- Reverchon,E. ; Porta,G.D. and Gorgoglione,D. 1997, “Supercritical CO2 extraction of volatile oil from Rose concrete”, Flavour and Fragrance Journal, vol. 12, 37-41.
- Karawya, M.S. ; Hashim, F.M. ; Hifnawy, M.S. ,1974, Oils of jasmine, rose and cassie of egyptian origin. Bull. Fac. Pharm. Univ. Cairo ; 13: 183-192.
- Sood, R.P. ; Singh, V., 1992, Constituents of rose oil from Kangra Valley, H.P. (India).  J. essent. Oil Res. ; 4: 425-426.
- Baser, K.H.C., 1992,  Turkish rose oil. Perfum. Flavor., 17(3): 45-52.
- Kovats, E., 1987, Composition of essential oil. Part 7. Bulgarian oil of rose (Rosa damascena Mill.).  J. Chromatogr. ; 406: 185-222.
- Lawrence, B.M., 1991, Progress in essential oils. Perfum. Flavor. ; 16(3): 43-77.
- Lawrence, B.M., 1997, Progress in essential oils. Perfum. Flavor. ; 22(3): 57-66.
- Guenther, E., 1972, The production of essential oils. In the Essential Oils, vol. 1, - --- Guenther, E. (ed.). Robert E Krieger: Malabar, FL. ; 87-226.
- Boelens, M.H..,1997, Differences in chemical and sensory properties of orange flower and rose oils obtained from hydrodistillation and from supercritical CO2 extraction. Perfum. Flavor. ; 22(3): 31-35.
- Adams, R.P., 1989, Identification of essential oils by ion trap mass spectroscopy. Academic Press: New York.
- Shibamoto,T. 1987, Retention indices in Essential oil analysis. In: Capillary Gas Chromatography in Essential oils analysis. Edits., P. Sandra and C.Bicchi, p. 259-274, Dr. Alferd Huethig Verlag, New York. 
- Davies, N. W., 1990, Gas chromatographic retention index of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicon and carbowax 20M phases., J.Chromatogr., 503, 1-24.