نویسندگان
1 استاد گروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
2 دانشیار گروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
3 دانشجوی گروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات
چکیده
در این پژوهش خواص ضد میکروبی عصارههای اتانلی 80% و آبی گیاه گزنة دوپایه urtica dioica 4 باکتری و یک قارچ آلودهکننده محیطهای کشت و بیماریزای انسانی با استفاده از روشهای متداول میکروبیولوژی و با بکارگیری محیطهای کشت مولر ـ هینتون آگار و سابرودکستروز آگار با روش ایجاد چاهک و روش تمام ظرف و سنجش قطر هاله عدم رشد انجام شد. عصارههای اتانلی 80% بخشهای مختلف این گیاه بر باکتریهای Pseudomonas aeruginosa Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, E. coli و قارچ Candida albicans دارای اثر میکروبکشی بودند. در میان عصارهها،عصارة بذر گزنه دارای بیشترین اثر ضد باکتریایی بر روی باکتریهای گرم مثبت بود ، عصارة برگ گیاه مذکور بر باکتریهای گرم منفی دارای بیشترین تأثیر بازدارندگی بود و بالاخره عصارة گل گزنه دارای بیشترین خاصیت ضد قارچی بود.
عصارههای آبی بخشهای مختلف گیاه گزنه بر روی بازدارندگی رشد همة میکروارگانیسمهای فوق به جز پسودوموناس آئروژینوزا تأثیر مثبت داشت.
کلیدواژهها