همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

اعضا هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران

چکیده

جنس Pimpinella در ایران حدود 20 گونه دارد که اغلب یکساله می باشند. از رایج ترین گونه های چند ساله P. aurea  و P. tragium  می باشند که تقریبا در سراسر مناطق معتدله سرد ایران پراکنده اند. یکی از گونه های بسیار معطراین جنس P. anisum است که ارزش صادراتی بسیاری دارد.یکی از اهداف این طرح بررسی سایر گونه های این جنس از جهت تولید اسانس است.
گیاه P. aureaدر مرحله گلدهی و بذردهی از دو منطقه ( فشم و توچال ) در استان تهران جمع آوری گردید و پس از آماده سازی گیاه با روش تقطیر با آب (کلونجر) اسانس گیری شد. بازده اسانس نمونه های بذر، گل و ساقه برگدار منطقه فشم، به ترتیب 1.97%، 1.54% و 0.44% و  منطقه توچال 1.2%، 0.47% و 0.48% بود. در هر دو رویشگاه بازده اسانس بذر بیشترین و ساقه کمترین مقدار بود.
تجزیه و شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها به وسیله دستگاههای GC و GC/MS  با محاسبه شاخصهای بازداری  و مطالعه طیفهای جرمی صورت گرفت. در مجموع از نمونه های بذر، گل  و ساقه   منطقه فشم به ترتیب 8 ،  18  و 32 ترکیب و منطقه توچال به ترتیب 4، 20  و 34 ترکیب شناسایی شدند.
مهمترین ترکیب شناسایی شده در اسانس بذر و گل  هر دو رویشگاه بتابیزابولن بود. مهمترین ترکیبهای  شناسایی شده در اسانس نمونه های بذر و گل  منطقه فشم به ترتیب  بتابیزابولن (50.8% و 29.5%) و ویریدیفلورول (37.0% و 32.5%) و اسانس ساقه برگدار لیمونن (18.3%)، ویریدیفلورول (12.8%)، آلفا-پینن (11.5%) و کسان (10.5%) بود. همچنین مهمترین ترکیبهای  شناسایی شده در اسانس نمونه های منطقه توچال عبارتند از: اسانس بذر، بتابیزابولن (76.5%) و کاریوفیلن اکساید (21.4%)، اسانس گل بتابیزابولن (55.2%) و آلفازینجیبرن (8.7%) و اسانس ساقه برگدار بتابیزابولن (18.3%)، ژرانیل استات (14.7%)، ژرانیل2-متیل بوتیرات (9.0%) و لیمونن (7.3%).

کلیدواژه‌ها

 - بیگدلی م.، همایش ملی گیاهان دارویی ایران، 26-24 بهمن 1380، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
- عسگری ف.، سفیدکن ف.، میرزا.م.، بررسی کمی و کیفی ترکیبات موجود در اسانس بادیان رومی (Pimpinella aurea L.)، پژوهش و سازندگی،  شماره 38، بهار 1377
- مظفریان و.، 1375، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، ایران
- میرزا م.، سفیدکن ف.، لطیفه احمدی، اسانس های طبیعی (استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد)،‌ 1375، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلهاومراتع
- Bakshu LM, Raju RRV, Essential oil composition and antimicrobial activity of tuberous roots of Pimpinella tirupatiensis Bal. & Subr., an endemic taxon from eastern ghats, India, Flavour Frag. J. 17 (6): 413-415 (2002).
- Baser K.H.C. and Ozek T, Essential Oil of Pimpinella aromatica Bieb. From Turkey, J. Essent. Oil Res., 8, 463-464 (1996).
- Davies NW, Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicone and Carbowax 20M phases, J. Chromatogr., 503, 1-24 (1990).
- Ivanic R, Savin K, Robinson FV, Essential oil from Pimpinella serbica fruits, Planta medica, 48(1): 60-61 (1983).
- Velasco-Negueruela A, Perez-Alonso Mj, de Paz PLP, et al., Chemical composition of the essential oils from the roots, fruits, leaves and stems of Pimpinella cumbrae Link growing in the Canary Islands (Spain), Flavour Frag. J. 17 (6): 468-471 (2002)
- Guenther, E, The essential oils, Florida, Robert E. Krieiger, vol 1-6 (1986).
Shibamoto T, Retention Indices in Essential Oil Analysis, In: Capillary Gas Chromatography in Essential Oil Analysis, Edits., P. Sandra and C. Bicchi, Chapter 8, pp 259-274, Dr Alfred Huethig Verlag, New York (1987).
- Rodrigues Vera M, Paulo T V Rosa, Marcia O M Marques, Ademir J Petenate and M Angela A Meireles, Supercritical extraction of essential oil from Aniseed (Pimpinella anisum L) using CO2: Solubility, Kinetics and Composition Data,  J. Agric. Food Chem., 51, 1518-1523, (2003).