همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

2 کارشناس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

جنس Pimpinella در ایران حدود 23 گونه دارد که بیشتر یکساله می‌باشند. گونه P. eriocarpaدر غرب و جنوب ایران پراکنش دارد. اندام هوایی و بذر گیاه در مرحله گلدهی و بذردهی از منطقه خجیر در شمال ‌شرقی استان تهران جمع‌آوری گردید و پس از آماده‌سازی گیاه با روش تقطیر با آب4 (دستگاه کلونجر) اسانس‌گیری شد. بازده اسانس اندام هوایی 1.3% و بذر 5.7% (نسبت به وزن خشک) بود.
تجزیه و شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس‌ها به وسیله دستگاههای GC و GC/MS با محاسبه شاخص‌های بازداری و مطالعه طیف‌های جرمی صورت گرفت. در اسانس اندام ‌هوایی 15 ترکیب و در اسانس بذر 8 ترکیب شناسایی شد. مهمترین ترکیبهای شناسایی شده در اسانس اندام هوایی پری‌گایجرن5 (59.9%)، لیمونن6 (17.6%) والمیسین7
(12.5%) بود. همچنین ترکیبهای مهم اسانس بذر، لیمونن (49.3%) و المیسین (44.5%) بود.

کلیدواژه‌ها

- بیگدلی، م.، بهمن 1380. همایش ملی گیاهان دارویی ایران، 26-24 مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
- عسگری، ف.، سفیدکن، ف.، میرزا، م.، بهار 1377. بررسی کمی و کیفی ترکیبهای موجود در اسانس بادیان رومی (Pimpinella aurea L.)، پژوهش و سازندگی، شمارة 38.
- فاضلی، ر.، 1379. بررسی اسانس گیاهPimpinella affinis Ledeb  به روشGC/MS، پایان نامه دکتری، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده داروسازی، به راهنمایی نرگس یاسا.
- مظفریان، و.، 1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، ایران.
- میرزا، م.، سفیدکن، ف.، احمدی، ل.، 1375. اسانس‌های طبیعی (استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد)،‌ انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
- Ashraf M., Ahmad R., Bhatty M.K., Studies on the essential oils of the family Umbelliferea. Part 34. Pimpinella diversifolia DC (spinzakai)seeds and stalks oil, Pakistan journal of Scientific and Industrial Research, 1979, Vol. 22, No. 5, PP. 265-266, 4 ref.
- Ashraf M., Ahmad R., AsgharB., Bhatty M.K., Studies on the essential oils of the Pakistani species of the family Umbelliferea. Part 20. Pimpinella acuminata (Edgew) Clarke (jungli anise)seed oil, Pakistan journal of Scientific and Industrial Research, 1979, Vol. 22, No. 1/2, PP. 79-81, 4 ref.   
- Askari F, Sefidkon F. Essential Oil Composition of Pimpinella aurea D.C. from Iran. Flavour Fragr. J. (In press).
- Bakshu LM, Raju RRV, Essential oil composition and antimicrobial activity of tuberous roots of Pimpinella tirupatiensis Bal. & Subr., an endemic taxon from eastern ghats, India, Flavour Frag. J. 17 (6): 413-415 (2002)
- Baser K.H.C. and Ozek T, Essential Oil of Pimpinella aromatica Bieb. From Turkey, J. Essent. Oil Res., 8, 463-464 (1996)
- Battini, A.T., Dev V., Garfagnoli D.J., Mathela C.S., Melkani A.B.,  Miller A.A., Sturm N.S., Oxiranylphenyl esters from Pimpinella diversifolia, Phytochemistry, 1986, Vol.25, No.1, PP.207-211, 30 ref.
- Dev V., Mathela C.S., Melkani A.B., Pope N.M., Sturm N.S., Battini, A.T., Diesters of 2-(E-3-methyloxiranyl)hydroquinone from Pimpinella diversifolia, Phytochemistry, 1986, Vol.28, No.5, PP.1531-1532, 5 ref. 
- Davies NW, Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicone and Carbowax 20M phases, J. Chromatogr., 503, 1-24 (1990).
- Ivanic R, Savin K, Robinson FV, Essential oil from Pimpinella serbica fruits, Planta medica, 48(1): 60-61 (1983)
- Lohani H., Joshi P., Pant A.K., Mathela D.K., Mathela C.S., Chemical Composition of essential oil from Pimpinella achilleifolia, Fitotrapia, 1985, Vol.56, No.6, PP.351-354, 15 ref.
- Mekhtieva, N.P., Essential Oil of Pimpinella aromatica, Chemistry of Natural Compounds, 1991, Vol. 27, No. 2, PP. 249-251, 9 ref.
- Mekhtieva, N.P., Essential Oil of Pimpinella squamosa, Chemistry of Natural Compounds, 1997, Publ. 1998, Vol. 33, No. 5, PP. 595-596.
- Melkani, A.B., Mathela C.S., Dev V., Bottini A.T., Composition of the root essential oil from Pimpinella diversifolia, chemistry-analysis and structure, 1990, PP. 83-86, 11ref.
- Rechinger KH, Flora Iranica, No.162 (Umbelliferae family).
- Rodrigues Vera M, Paulo T V Rosa, Marcia O M Marques, Ademir J Petenate and M Angela A Meireles, Supercritical extraction of essential oil from Aniseed (Pimpinella anisum L) using CO2: Solubility, Kinetics and Composition Data,  J. Agric. Food Chem., 51, 1518-1523, (2003).
- Shibamoto T, Retention Indices in Essential Oil Analysis, In: Capillary Gas Chromatography in Essential Oil Analysis, Edits., P. Sandra and C. Bicchi, Chapter 8, pp 259-274, Dr Alfred Huethig Verlag, New York (1987).
- Velasco-Negueruela A, Perez-Alonso Mj, de Paz PLP, et al., Chemical composition of the essential oils from the roots, fruits, leaves and stems of Pimpinella cumbrae Link growing in the Canary Islands (Spain), Flavour Frag. J. 17 (6): 468-471 (2002)