همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور

2 عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

3 عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

جنس مرزه Satureja  از خانواده نعناعیان می‌باشد  و گونه‌های زیادی از آن در سرتاسر جهان پراکنده‌اند. این جنس در ایران 15 گونه دارد که 9 عدد  از آنها انحصاری هستند. اسانس گونه‌های مختلف مرزه به دلیل دارا بودن کارواکرول از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر روش اسانس‌گیری بر میزان کارواکرول و در نتیجه کیفیت اسانس مرزه، اسانس دو گونه از این جنس به نامهای Satureja hortensis L. و Satureja rechingeri Jamzadبه روش استخراج با روش سیال فوق بحرانی*(دی اکسید کربن) وروش تقطیر با آب مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
اندامهای هوایی گیاه S. hortensis در زمان گلدهی کامل از ایستگاه تحقیقات البرز کرج و گیاه S. rechingeri از رویشگاه طبیعی خود در استان ایلام جمع آوری گردیدند و پس از خشک شدن در سایه و دمای محیط ابتدا به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند. بعد با روش سیال فوق بحرانی به دو صورت (با و بدون استفاده از اصلاحگر) از هر دو گیاه اسانس تهیه شد. اسانسهای حاصل با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS)  مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند.
در اسانس  S. hortensis حاصل از تقطیر 17 ترکیب شناسایی شد که عمده ترین ترکیبها کارواکرول (48.1%) و گاما ترپینن (38.4%) بودند. در اسانسهای حاصل از استخراج با سیال فوق بحرانی 9 ترکیب شناسایی شد که میزان کارواکرول آنها (%63.4-%57.1) نسبت به اسانس حاصل از تقطیر افزایش و گاما ترپینن (%32.8-%27) کاهش یافته بود. در اسانس S. rechingeri  حاصل از تقطیر 20 ترکیب شناسایی شد که کارواکرول (86.6%) تنها ترکیب عمده بود. در اسانسهای حاصل از استخراج با سیال فوق بحرانی از این گونه 6 ترکیب شناسایی شد که درصد کارواکرول (%95.6-%95) در آنها افزایش نشان داد.

کلیدواژه‌ها

- مظفری، و.، 1373. رده بندی گیاهی. نشر دانش امروز.
- میرزا، م.، سفیدکن، ف. و احمدی، ل.، 1375. اسانسهای طبیعی. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران، 200 صفحه. 
- قهرمان، ا.، 1373. کوروموفیتهای ایران. مرکز نشر دانشگاهی، تهران.
- بقاییان نقدی، 1379. گیاهان اسانس دار. انتشارات نشر اندرز. 
- کمالی زاد، ع.، 1367. مبانی کروماتوگرافی گازی. انتشارات نشردانشگاهی، تهران.
 - Adams, R. P., 1996. Identification of Essential oil Components by Gas  Choromatography/Mass Spectroscopy, Allured publishing Corp., Carol Stream,USA.
- Davies, N. W., 1990. Gas chromatographic retention indices of monoterpens and sesquiterpenes on methyl silicone and carbowax 20 M phaseJ. Chromatography, 503: 1-24.
- Sefidkon, F., Dabiri, M. and Rahimi- Bidgoly, A., 1999. The effect of distillation methods and stage of plant growth on the essential oil content and composition of Thymus kotschyanus boiss. & Hohen, Flavour & Fragrance journal, 14: 405-408.
- Sefidkon, F. and Jamzad, Z., 2005. Chemical composition of the essential oils of three Iranian Satureja species (S. mutica, S. macratha and S. intermedia)Food Chemistry, 91: 1-4.
- Sefidkon, F., Jamzad, Z. and Mirza, M., 2004. Chemical variation in the essential oil of Satureja sahendica from IranFood Chemistry, 88: 325-328.
- Ebrahimzadeh, H., Yamini,Y., Sefidkon, F., Chaloosi, M. and Pourmortazavi, S., 2003. Chemical composition of the essential oil and supercritical CO2 extracts of Zataria multiflora Boiss., Food Chemistry,  83: 357-361.
- Rojas, L and Usubillaga, A., 2000. Composition of the essential oil of Satureja brownie (SW.) Briq. from Venezuela, Flavour & Fragrance Journal, 15: 21-22.
- Skocibusic, M. and Bezic, N., 2004. Phytochemical analysis and in vitro antimicrobial activity of two Satureja species essential oils, Phytothor Research, 18(12): 964-70.
- Leake, G., Gaspar, F. and Santos, R., 2003. Effect of water on the solubility of essential oils in dense CO2, Journal of Essential Oil Research, 15: 172-177.
- Versailles, F., 2003. Evaluation of some GC methods to predict the critical properties of aroma compounds. Proceeding of 6th International Symposiums on Supercritical Fluids.
- Sefidkon, F., and Jamzad, Z., 2004. Essential oil composition of Satureja spicigera (Koch) Boiss. from Iran, Flavour & Fragrance Journal, 19(6): 571-573.
- Simon, j. E., Chadwick, A. F. and Craker, L. E., 1984. Herbs: An Indexed Bioliography. 1971-1980. The Scientific Literature on Selected Herbs, and Aromatic and Medicinal Plant of the Temperate Zone. Archon books, 770 pp., Hamden, CT.
- Bahramifar, N., Yamini, Y. and Sefidkon, F., 2005. Comparison of Iranian satureja sahendica essential oil obtained by supercritical fluid extraction and hydrodistillation, Food chemistry, In Press.
- Baser, KHC, Ozek, T., Kirimer, N. and Tumen, G., 2004. A comparative study of the essential oils of wild and cultivated Satureja hortensis L., Journal of Essential Oil Research, 16 (5): 422-424.
- Ghannadi, A., 2002. Composition of the essential of Satureja hortensis L. seeds from Iran, Journal of Essential Oil Research, 14(1): 35-36.