نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 فارغالتحصیل کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
2 استاد، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
3 استادیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
4 استادیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران
چکیده
مطالعه خصوصیات فنولوژی و تعیین نیاز دمایی گیاه دارویی، منجر به شناخت بهتر از میزان و نحوه رشد و نمو شده و میتوان براساس این ویژگی برنامهریزی دقیقی برای بهرهبرداری بهینه از گیاه و میزان مواد مؤثره داشت. این تحقیق با هدف ارزیابی خصوصیات فنولوژی بهمنظور شناسایی و طبقهبندی اکوتیپهای زودرس، دیررس و میانرس گیاه دارویی زنیان (Trachyspermum ammi L.) و بررسی میزان اسانس بدست آمده از هر اکوتیپ انجام شد. در این پژوهش 23 اکوتیپ بومی گیاه دارویی زنیان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 93-92 کشت گردید. بهمنظور تعیین تاریخ دقیق مراحل فنولوژیک از واحد تجمع حرارتی (Growth Day Degree) و زمان (Days After planting) استفاده شد. اکوتیپها هر سه روز یکبار مورد ارزیابی و یادداشتبرداری قرار گرفتند و زمانی که 50% گیاهان هر اکوتیپ به مرحله فنولوژی مورد نظر رسیدند تاریخ آن ثبت شد. پس از رسیدگی و برداشت، اسانس دانه به روش Hydro-distillation توسط دستگاه کلونجر تهیه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش، اختلاف معنیداری را بین اکوتیپها از نظر صفات فنولوژی مورد ارزیابی نشان داد که بیانگر متفاوت بودن فاصله زمانی رسیدن به هر یک از مراحل رشدی در بین اکوتیپهای مورد مطالعه بود. بیشترین اختلاف معنیدار در صفت گلدهی دیده شد که نشان میدهد زمان رسیدن به مرحله گلدهی در اکوتیپهای مورد مطالعه متغیر میباشد. همچنین کمترین اختلاف معنیدار در صفت دانهبندی دیده شد. میزان اسانس نمونهها نیز از 2.7% (سربیشه) تا 6.1% (اراک) محاسبه شد. همچنین براساس نتایج مقایسه میانگین، چهار اکوتیپ برتر از لحاظ زودرسی، میانرسی و دیررسی در هر مرحله فنولوژی مورد شناسایی و طبقهبندی قرار گرفتند. مراحل رسیدگی فیزیولوژی و طول دوره پر شدن دانه بهعنوان معیار برای تعیین زودرسی و دیررسی در نظر گرفته شدند که با توجه به این معیار اکوتیپهای اراک با 6.1% محتوای اسانس و قائن با 4.72% محتوای اسانس بهترتیب بهعنوان زودرسترین و دیررسترین اکوتیپ شناسایی و معرفی شدند.
کلیدواژهها