همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 باستادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، مؤسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کرمانشاه

3 کارشناس ارشد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

زعفران (Crocus sativus L.) ارزشمندترین محصول مناطق خشک و نیمه‌خشک ایران است که به‌دلیل رنگ و طعم آن در صنایع غذایی و به‌دلیل خاصیت دارویی‌اش در پزشکی استفاده می‌شود. فاصله و عمق کاشت مناسب بنه نقش مهمی بر عملکرد زعفران داشته، به همین منظور برای بررسی اثر فاصله و عمق کاشت بنه بر رشد رویشی و عملکرد زعفران، آزمایشی در سال زراعی 1393-1392 در مرکز آموزش جهاد کشاورزی ماهیدشت استان کرمانشاه به‌صورت فاکتوریل شامل فاصله کاشت بنه در 4 سطح 3، 6، 9 و 12 سانتی‌متر روی ردیف و عمق کاشت مختلف بنه در 3 سطح 10، 15 و 20 سانتی‌متر بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفات تعداد گل، وزن تر گل، طول گلبرگ، طول دمگل، وزن تر و خشک کلاله، طول کلاله، وزن تر برگ، تعداد و وزن متوسط بنه در یک مترمربع اندازه‌گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر فاصله و عمق کاشت بنه بر همه صفات معنی‌دار شد. ولی اثر متقابل بین فاصله کاشت در عمق کاشت بنه فقط بر صفات وزن تر کلاله و وزن متوسط بنه معنی‌دار شد. بیشترین تعداد گل، وزن تر گل، وزن تر و خشک کلاله (به‌ترتیب 2.09 و 0.5 گرم در مترمربع)، وزن تر برگ و تعداد بنه در تیمار فاصله کاشت 6 سانتی‌متر و عمق کاشت 15 سانتی‌متر مشاهده شد. بیشترین طول کلاله، در تیمار فاصله کاشت 9 سانتی‌متر و عمق کاشت 15 سانتی‌متر و بیشترین وزن متوسط بنه در تیمار فاصله کاشت 12 سانتی‌متر و عمق کاشت 15 سانتی‌متر ثبت شد. بنابراین تیمار فاصله کاشت 6 سانتی‌متر و عمق کاشت 15 سانتی‌متر که بیشترین تأثیر را بر وزن تر و خشک کلاله داشت، قابل توصیه می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

- Abbasi, F. and Jahani, M., 2007. Allelopathic effects of saffron corms on seed germination of several important crops. Acta Horticulturae, 739: 269-273.
- Abrishami, M.H., 2004. Knowing of Iranian Saffron. Amirkabir Press, Tehran, 260p.
- Abdullaev, F.I. and Espinosa-Aguirre, J.J., 2004. Biomedical properties of saffron and its potential use in cancer therapy and chemoprevention trials. Cancer Detection and Prevention, 28: 426-432.
- Alavi-Shahri, H., Mahajeri, M. and Falaki, M.A., 1994. Effect of plant density on saffron yield. Proceedings of the Second Conference of Saffron and Medical Plants Cultivation, Gonabad, Iran, 8-9 November: 30.
- Amirghasemi, T., 2001. Saffron, Red Gold of Iran. Nashre Ayandegan Press, Tehran, 12p.
- Behnia, M.R. and Mokhtari, M., 2010. Effect of planting methods and corm density in saffron (Crocus sativus L.) yield. Acta Horticulturae, 850: 131-136.
- Emam, V., Khojasteh Eghbal, M., Sheykh Lar, M.M., Noor Khalaj, K., Paknejad, F. and Rohami, B., 2012. The effect of planting density and different nitrogen and phosphor application rates on saffron yield. Journal of Basic and Applied Scientific Research, 2(3): 2400-2404.
- Ghalavand, A. and Mazaheri, D., 2000. Effect of bulb weight on flowering and potential of saffron shrubs. Journal of Research and Development, 4: 65-69.
- Gresta, F., Lombardo, G.M. and Avola, G., 2010. Saffron stigmas production as affected by soil texture. Acta Horticulturae, 850: 149-152.
- Gresta, F., Lombardo, G.M., Siracusa, L. and Ruberto, G., 2008. Effect of mother corm dimension and sowing time on stigma yield, daughter corms and qualitative aspects of saffron (Crocus sativus L.) in a Mediterranean environment. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88: 1144-1150.
- Juana, J.A.D., Córcolesb, H.L., Muñozb, R.M. and Picornella, M.R., 2009. Yield and yield components of saffron under different cropping systems. Industrial Crops and Products at ScienceDirect, 30(2): 212-219.
- Koocheki, A., 2004. Indigenous knowledge in agriculture with particular reference to saffron production in Iran. Acta Horticulturae (ISHS), 650: 175-182.
- Koocheki, A., Tabrizi, L., Jahani, M. and Mohammad Abadi, A.A., 2011a. Evaluation of high corm density and three methods planting on some agronomic traits of saffron (Crocus sativus L.) and corm situation. Journal of Crop and Horticultural Science, 42(4): 379-391.
- Koocheki, A., Siah Marguee, A., Azizi, G. and Jahani, M., 2011b. The effect of high density and depth of planting on agronomic characteristic of saffron (Crocus sativus L.) and corms behavior. Journal of Agroecology, 3: 36-49.
- Kumar, R., Singh, V., Devi, K., Sharma, M., Singh, M.K. and Ahuja, P.S., 2009. State of art of saffron (Crocus sativus L.) agronomy: a comprehensive review. Food Reviews International, 25: 44-85.
- Mohamad-Abadi, A.A., Rezvani-Moghaddam, P. and Sabori A., 2007. Effect of plant distance on flower yieldand qualitative and quantitative characteristics of forage production of saffron (Crocus sativus L.) in Mashhad conditions. International Society for Horticultural Science, 739: 151-153.
- Mollafilabi, A., 2004. Experimental findings of production and echo physiological aspects of saffron (Crocus sativus L.). International Society for Horticultural Science, 650: 195-200.
- Mollafilabi, A., Koocheki, A., Parviz, R.M. and Nassiri Mahallati, M. 2014. Effect of plant density and corm weight on yield and yield components of saffron (Crocus sativus L.) under soil, hydroponic and plastic tunnel cultivation. Saffron Agronomy and Technology, 1(2): 14-28.
- Naderi Darbaghshahi, M.R., Khajebashi, S.M., Banitaba, S.A. and Dehdashti, S.M., 2009. Effects of planting method, density and depth on yield and production period of saffron (Crocus sativus L.) in Isfahan region. Seed and Plant Journal, 24: 643-657.
- Rezvani-Moghaddam, P., Mohammad-Abadi, A.A. and Sabouri, A., 2007. Effect of different animal manure on flower yield and qualitative and quantitative characteristics of forage production of saffron (Crocus sativus) in Mashhad conditions. Acta Horticulturae (ISHS), 739: 159-163.
- Sadeghi, B., 2012. Effect of corm weight on Saffron (Crocus sativus L.) flowering (Research II). In 4th international saffron symposium. Kashmir, India, 22-25 October.
- Xi, L., Qian Z., Xu, G., Zheng S.h., Sun, S., Wen, N., Sheng, L., Shi, Y. and Zhang, Y., 2007. Beneficial impact of crocetin, a carotenoid from saffron, on insulin sensitivity in fructose-fed rats. Journal of Nutritional Biochemistry, 18: 64-72.
- Yau, S.K. and Nimah, M., 2004. Spacing effects on corm and flower production of saffron (Crocus sativus L.). Lebanes Science Journal, 5: 13-20.