همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترا، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

2 دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

3 استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

4 فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی اثر احتمالی تاریخ کاشت بر درصد روغن بذر، محتوی فنل تام بذر و برگ گلرنگ، سه جمعیت (19 نمونه) شامل شش رقم از گونه زراعی (Carthamus tinctorius L.)، چهار ژنوتیپ از گونه وحشی (C. oxyacanthus M. B.) و 9 ژنوتیپ از نسل 5F تلاقی بین گونه‎ای (C. oxyacanthus×C. tinctorius) در دو تاریخ بررسی شدند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت بجز محتوی فنل تام برگ، بر درصد روغن بذر و فنل تام بذر اثر معنی‎داری داشت (0.01>P). به‌طوری که بیشترین درصد روغن و محتوی فنل تام بذر به‎ترتیب در کشت تابستانه و کشت بهاره مشاهده شد. همچنین در هر دو تاریخ کاشت، بیشترین و کمترین درصد روغن بذر به‎ترتیب به‎جمعیت گونه زراعی و وحشی اختصاص داشت. اگرچه درصد روغن بذر جمعیت‌های حاصل از تلاقی بین گونه‎ای حد واسط جمعیت‌های زراعی و وحشی بود؛ اما برخی ژنوتیپ‌ها در این جمعیت‌ها دارای درصد روغن بالایی بودند که در محدوده درصد روغن مشاهده شده در ارقام زراعی بود. در مورد محتوی فنل تام بذر، به‌نظر می‌رسد علاوه‌بر تاریخ کاشت، رنگ بذر و خلوص ژنتیکی مکان‎های کنترل‎کننده رنگ بذر نیز بر این صفت مؤثر باشند؛ زیرا ژنوتیپ‎های پوسته رنگی (ژنوتیپ‎های حاصل تلاقی با پوسته مشکی و ژنوتیپ‎های وحشی) در مقایسه با ژنوتیپ‎های پوسته سفید (ارقام زراعی و ژنوتیپ‎های حاصل تلاقی با پوسته سفید) محتوی فنل تام بیشتری داشتند. در مجموع، نتایج این آزمایش نشان داد که می‌توان از تغییر زمان کاشت و همچنین تلاقی بین گونه‎ای برای بهبود درصد روغن و محتوی فنل تام بذر به‎عنوان دو فاکتور با خواص دارویی در گلرنگ استفاده کرد. همچنین برگ گلرنگ در مقایسه با بذر، منبع غنی‎تری از فنل تام می‎باشد که می‎توان از آن در صنایع دارویی بهره برد.

کلیدواژه‌ها

- Anttonen, M.J., Hoppula, K.I., Nestby, R., Verheul, M.J. and Karjalainen, R.O., 2006. Influence of fertilization, mulch color, early forcing, fruit order, planting date, shading, growing environment, and genotype on the contents of selected phenolic in strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 2614-2620.
- Asgarpanah, J. and Kazemivash, N., 2013. Phytochemistry, pharmacology and medicinal properties of Carthamus tinctorius L. Chinese Journal of Integrative Medicine, 19: 153-159.
- Ashri, A. and Knowles, P.F., 1960. Cytogenetics of safflower (Carthamus L.) species and their hybrids. Agronomy Journal, 52: 11-17.
- Chen, Y., Xie, M.Y. and Gong, X.F., 2007. Microwave-assisted extraction used for the isolation of total triterpenoid saponins from Ganoderma atrum. Journal of Food Engineering, 81: 162-170.
- Cho, S.H., Lee, H.R., Kim, T.H., Choi, S.W., Lee, W.J. and Choi, Y., 2004. Effects of defatted safflower seed extract and phenolic compounds in diet on plasma and liver lipid in ovariectomized rats fed high-cholesterol diets. Journal of nutritional science and vitaminology, 50: 32-37.
- Dajue, L. and Mundel, H.H., 1996. Safflower (Carthamus tinctorius L.). Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 7. Institut fur Pflanzengenetik und Kulturpflanzenzuchtung (IPK), Gatersleben, Germany and International Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy.
- Fang, S., Yang, W., Chu, X., Shang, X., She, C. and Fu, X., 2011. Provenance and temporal variations in selected flavonoids in leaves of Cyclocarya paliurus. Food Chemistry, 124: 1382-1386.
- Hassan-Zadeh, A., Sahari, M.A. and Barzegar, M., 2008. Optimization of the ω-3 extraction as a functional food from flaxseed. International of Food Science and Nutrition, 59: 526-534.
- Hiramatsu, M., Takahashi, T., Komatsu, M., Kido, T. and Kasahara, Y., 2009. Antioxidant and neuroprotective activities of Mogami-benibana (safflower, Carthamus tinctorius Linne). Neurochemical Research, 4: 795-805.
- Hoeck, J.A., Fehr, W.R., Murphy, P.A. and Welke, G.A., 2000. Influence of genotype and environment on isoflavone contents of soybean. Crop Science, 40: 48-51.
- Igarashi, K., Demachi, A. and Taakenaka, A., 2001. Protective effects of hot water extract of safflower leaves and its component luteolin-7-O-glucoside on paraquat-induced oxidative stress in rats. Food Science and Technology Research, 7: 224-230.
- Imrie, B.C. and Knowles, P.F., 1970. Inheritance studies in interspecific hybrids between Carthamus flavescens and C. tinctorius. Crop Science, 10: 349-352.
- Knowles, P.F., 1989. Safflower: 363-374. In: Robbelen, G., Downey, R.K. and Ashraf, A., (Eds.). Oil Crop of the World. McGraw-Hill, New York, 553p.
- Lin, J.K. and Weng, M.S., 2006. Flavonoids as Nutraceuticals. Springer, New York, 274p.
- Ma, D., Sun, D., Wang, C., Li, Y. and Guo, T., 2014. Expression of flavonoid biosynthesis genes and accumulation of flavonoid in wheat leaves in response to drought stress. Plant Physiology and Biochemistry, 80: 60-66.
- Marinova, D., Ribarov, F. and Atanassova, M., 2005.Total phenolics and total flavonoids in Bolgarian fruits and vegetables. Journal of the University of Chemical Technology and Metallurgy, 40: 255-260.
- Moïse, J.A., Han, S., Gudynaitę-Savitch, L., Johnson, D.A. and Miki, B.L., 2005. Seed coats: structure, development, composition, and biotechnology. In Vitro Cellular & Developmental Biology-Plant, 41: 620-644.
- Mostafaie, F., Mirlohi, A.F., Saiedi, Gh., Sabzalian, M.R., Asgarinia, P. and Gheisari, M. 2014. Evaluation of variation and drought tolerance in F3 generation of a cross between domesticated (Carthamus tinctorius L.) and wild (C. oxyacanthus L.) Safflower species. Iranian Journal of Crop Science, 16: 165-180.
- Murray, R.K., Granner, D.K. and Rodwell, V.W., 2006. Harper's Illustrated Biochemistry. McGraw-Hill Companies Press, USA, 692p.
- Pouri, Z., Givianrad, M., Seyedeyn, A.S. and Larijani, K., 2011. Seasonal variation in phenolic compounds of black tea (Camellia sinensis L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 27: 57-71.
- Sabzalian, M.R., Saeidi, G. and Mirlohi, A., 2008. Oil content and fatty acid composition in seeds of three safflower species. Journal of the American Oil Chemists, 85: 717-721.
- ‏Shen, Y., Jin, L., Xiao, P., Lu, Y. and Bao, J., 2009. Total phenolic, flavonoids, antioxidant capacity in rice grain and their relations to grain color, size and weight. Journal of Cereal Science, 49: 106-111.‏
- Simopoulos, A.P., 2004. Omega-3 fatty acids and antioxidants in edible wild plants. Biological Research, 37: 263-277.
- Singh, S.D., 1993. Yield, water, nitrogen, row spacing response analyzing safflower. Abstracts of the 3th International Safflower Conference. China, 8-13 September: 692-694.
- Suzuki, K., Tsubaki, S., Fujita, M., Koyama, N., Takahashi, M. and Takazawa, K., 2010. Effects of safflower seed extract on arterial stiffness. Vascular Health and Risk Management, 6: 1007.‏
- Takahashi, T. and Miyazawa, M., 2012. Potent α‐glucosidase inhibitors from safflower (Carthamus tinctorius L.) seed. Phytotherapy Research, 26: 722-726.‏
- Thaddi, B.N. and Nallamilli, M.N., 2014. Estimation of total bioactive compounds in pigmented and non-pigmented genotypes of sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench). International Journal of Advanced Research in Science and Technology, 3: 86-92.
- Toyoda, M., Tanaka, K., Hoshino, K., Akiyama, H., Tanimura, A. and Saito, Y., 1997. Profiles of potentially antiallergic flavonoids in 27 kinds of health tea and green tea infusions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45: 2561-2564.
- Warren, J.M., Bassman, J.H., Fellman, J.K., Mattinson, D.S. and Eigerbrode, S., 2003. Ultraviolet-B radiation alters phenolic salicylate and flavonoid composition of Populus trichocarpa leaves. Tree Physiology, 23: 527-535.
- Weiss, E.A., 2000. Oilseed crops. Blackwell Science, Oxford, 384p.