همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی علوم مرتع دانشجوی دکترای منابع طبیعی، گروه علوم مرتع، واحد علوم تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایراندانشگاه علوم تحقیقات تهران

2 استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه بیرجند، ایران

3 استادیار، بخش تحقیقات مرتع، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

4 دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

تقریباً در تمام مناطق جهان به‌ویژه در مناطق خشک، موضوع شوری خاک در اثر عوامل طبیعی و انسانی در حال تبدیل شدن به یک مشکل عمده است. رشد سریع جمعیت، کمبود آب و افزایش شوری اراضی، عامل تهدیدکننده‌ای برای منابع غذایی محسوب می‌شود. استفاده از گیاهان مقاوم به شوری و خشکی یکی از راه‌کار‌های مهم مدیریتی در تولید مواد غذایی می‌باشد، گیاهان شورپسند (هالوفیت‌ها) ازجمله این گیاهان هستند و قابلیت کاربرد در تولید بذر، روغن و تولید گیاهان دارویی و علوفه را دارند. این پژوهش برای بررسی ویژگی‌های کمّی و کیفی روغن، ازجمله شناسایی اسید‌های چرب اشباع و غیراشباع در دو گیاه شورپسند Suaeda fruticosa (L.) Forssk. و Salicornia herbacea L. انجام شد. بدین‌منظور بذرهای مورد مطالعه از ایستگاه تحقیقات گرمسار و کال‌شور جمع‌آوری شدند. در این تحقیق برای نمونه‌گیری از جامعه مورد مطالعه از روش تصادفی با استفاده از پلات‌گذاری تکرار‌دار استفاده شد. اندازه‌گیری بازده روغن با استفاده از روش سوکسوله و با استفاده از حلال انجام شد. پس از تهیه متیل‌استر روغن با دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) مورد تجزیه قرار گرفت. سپس اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم‌افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و براساس داده‌های بدست آمده میانگین‌ها با استفاده از آزمون LSD در سطح 5% مقایسه شدند. میانگین بازده روغن در گیاه Suaeda fruticosa برابر 30.76% و در گیاه Salicornia herbacea برابر با 13.88% شد. در هر دو نمونه گیاهی اسید چرب اشباع غالب پالمتیک اسید و اسید چرب غیراشباع غالب لینولئیک اسید بود. نتایج بیانگر آن است که گیاه Suaeda fruticosa با توجه به بازده بالای روغن و همچنین مقدار و ترکیب اسیدهای چرب غیر اشباع قابل رقابت با دیگر دانه‌های روغنی بوده و قابلیت این را دارد که به‌عنوان منبع جدید روغن خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

- Akhani, H., 2006. Biodiversity of halophytic and sabkha ecosystems in Iran: 71-88. In: Khan, M.A., Böer, B., Kust, G.S. and Barth, H.-J., (Eds.). Sabkha Ecosystems. Volume II: West and Central Asia. Springer, 263p.
- Assadi, T., Bargah, A., Mohebbi, Gh., Barmak, A.R., Nabipour, I., Mohajeri Borazjani, S. and Kholdebarin, B., 2013. Determination of oil and fatty acids concentration in seeds of coastal halophytic Sueada aegyptica. Iranian South Medical Journal. 16(1): 9-16.
- Anwar, F., Bhanger, M.I., Nasir, M.K.A. and Ismail, S., 2002. Analytical characterization of Salicornia bigelovii seed oil cultivated in Pakistan. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 4210-4214.
- Declercq, D.R. and Daun, J.K., 1998. Quality of 1997 Ontario canola. Final Report. Grain Research Laboratory, Winnipeg, Manitoba, Canada: Canadian Grain Commission.
- Elsebaie, E.M., Elsanat, S.Y., Gouda, M.S. and Elnemr, K.M., 2013. Oil and fatty acids composition in glasswort (Salicornia fruticosa) seeds. IOSR Journal of Applied Chemistry, 4(5): 06-09.
- FAO, 2005. Global Network on Integrated Soil Management for Sustainable Use of Salt-affected Soils. Land and Plant Nutrition Management Service (AGLL), http://www.fao.org/ag/agl/agll/spush/intro.htm
- Ghasemi Firouzabadi, A., Jafari, M., Assareh, H., Arzani, H. and Javadi, A., 2014. Investigation on the potential of halophytes as a source of edible oil case study: Suaeda aegyptiaca and Halocnemum strobilaceum. International Journal of Biosciences, 5(10): 87-93.
- Glenn, E., Miyamoto, M., Moore, D., Brown, J.J., Thompson, T.L. and Brown, P., 1997. Water requirements for cultivating Salicornia bigelovii Torr. with seawater on sand in a coastal desert environment. The Journal of Arid Environments, 36: 711-730.
- Glenn, E.P., O’Leary, J.W., Watson, M.C., Thompson, T.L. and Kuehl, R.O., 1991. Salicornia bigelovii Torr: an oil seed halophytes for sea water irrigation. Science, 251: 1065-1067.
- Gomez, L.D., Steele-King, C.G. and McQueen-Mason, S.J., 2008. Sustainable liquid biofuels from biomass: the writing’s on the walls. New Phytologist, 178: 473-485.
- Luddy, F.E., Barford, R.A., Herb, S.F. and Paul, M.J., 1968. A rap and quantitative prodcedure for the perfarmation of methyl esters of butter oil and other fats. The Journal of the American Oil Chemists' Society, 45: 549-552.
- Mattson, F.H. and Grundy, S.M., 1985. Comparison of effects of dietary saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fatty acids on plasma lipids and lipoproteins in man. The Journal of Lipid Research, 26(2): 194-202.
- Movahed, S. and Ghavami, M., 2007. Determination and comparison of fatty acid seed oil Iranian and imported grape composition. Research and Development on Natural Resources, 75.
- Omidbaigi, R., 2009. Production and Processing of Medicinal Plant (Vol. 1). Razavi Ghods Astan Publication, Mashhad, 347p.
- Ohlrogge, J., Allen, D., Berguson, B., Dellapena, D., Hill, Y.S. and Styme, S., 2009. Energy driving on biomass. Science, 324: 1019-1020.
- O’Leary, J.W., Glenn, E.P. and Watson, M.C., 1985. Agricultural production of halophytes irrigated with seawater. Plant and Soil, 89: 311-321.
- Squires, V.R. and Ayoub, A.T., 1994. Halophytes as A Resource for Livestock and for Rehabilitation of Degraded Lands. Springer Netherlands, 318p.
- Weber, D.J., Gul, B., Khan, M., Williams, T., Wayman, P. and Warner, S., 2001. Comparison of vegetable oil fromseeds of native halophytic shrubs. Proceeding of Shrubland Ecosystem Genetics and Biodiversity. RMRS-P-21. USDA Forest Service, Ogden, UT, Rocky Mountain Research Station, USA: 287-290.