نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 فوق لیسانس فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان
2 دانشیار فارماکوگنوزی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق
3 استادیار فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان
4 دانشیار بیوشیمی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق
5 دانشیار پاتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده
آترواسکلروز که اساساً در سرخرگهای بزرگ و متوسط اتفاق میافتد یکی از عوامل اصلی در ایجاد بیماریهای قلبی عروقی میباشد. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهند، در جوامعی که از گیاهان دارویی استفاده میکنند بیماریهای قلبی عروقی و از جمله آترواسکلروز کمتر دیده میشود. شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) گیاهی از خانواده نخود است که وجود ترکیبهای هیپولیپیدمیک و فلاونوئیدهای با فعالیت آنتیاکسیدان قوی در این گیاه به اثبات رسیدهاست. هدف این تحقیق بررسی اثرات عصاره شیرینبیان بر لیپیدهای سرم و ایجاد آترواسکلروز در خرگوشهای تغذیه شده با رژیم پر کلسترول میباشد. در این تحقیق 15 سر خرگوش نر به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه رژیم معمولی، گروه کنترل پر کلسترول (1% کلسترول) و گروه پر کلسترول + شیرینبیان (مصرف یک روز در میان عصاره شیرینبیان با میزان mg/kg body weight50). غلظت کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، LDL کلسترول و HDL کلسترول سرم در زمان شروع آزمایش، پایان ماه اول و پایان ماه دوم در خرگوشها تعیین شدهاست. در پایان مطالعه خرگوشها با میزان بالای کلروفرم کشته و آئورت آنها برای تعیین شدت ضایعات آترواسکلروتیک برداشته شد. شیرینبیان به طور معنیدار سطح TC،TG و LDLکلسترول را کاهش و سطح HDL کلسترول را افزایش میدهد و سبب کاهش ضایعات آترواسکلروتیک در آئورت میشود (p-value<0.05). نتایج بیانگر آن است که عصاره شیرینبیان برای جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز در خرگوش مؤثر میباشد. بنابراین مطالعات گسترده جهت بررسی این اثرات در انسان به منظور مصرف شیرینبیان در پیشگیری و درمان آترواسکلروز مورد نیاز است.
کلیدواژهها