بررسی اثر تنش شوری بر برخی پارامترهای فیزیولوژیک و خواص ضدباکتریایی گیاه شوید (Anethum graveolens L.)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران

2 استاد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلا می‌ واحد علوم و تحقیقات، تهران

3 استاد، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران؛ گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران

4 دانشجوی کارشناسی‌ارشد، فیزیولوژی گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران

چکیده

در این پژوهش اثر غلظت‌های مختلف کلرور سدیم (0، 15،30، 45، 60، 75 و 100 میلی‌مولار) بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی و خواص ضدباکتریایی گیاه شوید (Anethum graveolens L.) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. گیاهک‌های 10 روزه، به گلدان‌های حاوی ماسه‌ی شسته شده منتقل شده و توسط محلول غذایی آبیاری گردیدند. سپس تیماردهی گیاهان آغاز شد و بعد از طی دوره زمانی لازم، گیاهان برای انجام آنالیزها برداشت شدند. به‌منظور بررسی خواص آنتی‌باکتریال نیز گیاهان تا مرحله میوه‌دهی و رسیدن میوه‌ها در گلدان‌ها تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند. نتایج نشان می‌دهد که محتوای پرولین در تمامی تیمارها در مقایسه با نمونه شاهد افزایش داشته‌است. نتایج حاصل از بررسی‌های انجام شده بر میزان کلروفیل‌های a، b و کاروتنوئیدها نشان داد که میزان رنگیزه‌ها در غلظت‌های بالای کلرور سدیم کاهش می‌یابد. همچنین بررسی پارامتر‌های رشد نیز حکایت از آن داشت که پارامترهای رشد در گیاه شوید به‌صورت معنی‌دار تحت تأثیر تنش شوری قرار می‌گیرند و در غلظت‌های بالای شوری کاهش نشان می‌دهند. بررسی خواص ضدباکتریایی عصاره‌های گیاهان تیماردهی شده نشان داد که در بیشتر موارد همراه با افزایش غلظت عصاره میوه، قطر هاله عدم رشد نیز افزایش پیدا کرده‌است و در غلظت‌های بالای کلرور سدیم، اثر ضدباکتریایی عصاره قابل‌توجه بوده‌است. البته انتخاب روش و حلال مناسب برای عصاره‌گیری به‌منظور بدست آوردن فعالیت بالای آنتی‌باکتریال مهم است.

کلیدواژه‌ها


- صالحی، س. و گودرزی، ح.، 1381. میکروبیولوژی پزشکی جاوتز (ترجمه). انتشارات تیمورزاده، 816 صفحه.

- Abdalla, M.M. and El-Khoshiban, N.H., 2007. The influence of water stress on growth, relative water contant, photosynthetic pigments, some metabolic and hormonal contents of two Triticium aestivum cultivars. Journal of Applied Sciences, 3(12): 2062-2074.

- Al-Sobhi, O.A., Al-Zahrani, H.S. and Al-Ahmadi, S.B., 2006. Effect of salinity in chlorophyll
and carbohydrate contents of Calotropis procera seedlings. Scientific Journal of King Faisal University (Basic and Applied Sciences),:
105-114.

- Arora, D.S. and Kaur, G.J., 2007. Antibacterial activity of some Indian medicinal plants. Journal of Natural Medicine, 61(3): 313-317.

- Ashraf, M. and Foolad, M.R., 2007. Roles of glycine betaine and proline in improving plant abiotic stress resistance. Journal of Environmental and Experimental Botany, 59(2): 206-216.

- Bates, L.S., Waldren, R.P. and Teare I.D., 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Journal of Plant Soil, 39: 205-207.

- Bauer, A.W., Kirby, W.M.M., Serris, J.C. and Turck, M., 1966. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disc method. American Journal of Clinical Pathology,45(4): 493-496.

- Benlloch-Gonzalez, M., Fournier, J.M., Ramos, J. and Benlloch, M., 2004. Strategies underlying salt tolerance in halophytes are present in Cynara cardunculus. Journal of Plant Science, 168(3): 653-659.

- Çiçek, N. and Çakirlar, H., 2002. The effect of salinity on some physiological parameters in two maize cultivars. Bulgarian Journal of Plant Physiology, 28(1-2): 66-74.

- De Herralde, F., Biel, C., Save, R., Morales, M.A., Torrecillas, A., Alarcón, J.J. and Sánchez-Blanco, M.J., 1998. Effect of water and salt stress on the growth, gas exchange and water relations in Argyranthemum cornopifolium plants. Journal of Plant Science, 139: 9-17.

- Evans, G.C. and Hughes, A.P., 1962. Plant growth and the aerial environment III. on the computation of unit leaf rate. Journal of New Phytologist, 61(3): 322-327.

- Gerhart, V.J., Kane, R. and Glenn, E.P., 2006. Recycling industrial saline waste water for landscape irrigation in a desert urban area. Journal of Arid Environments, 67(3): 473-486.

- Islam, M.M., Hoque, M.A., Okuma, E., Banu, M.N., Shimoishi, Y., Nakamura, Y. and Murata, Y., 2009. Exogenous proline and glycinebetaine increase antioxidant enzyme activities and confer tolerance to cadmium stress in cultured tobacco cells. Journal of Plant Physiology, 166(15): 1587-1597.

- Jaleel, C.A., Sankar, B., Sridharan, R. and Panneerselvam, R., 2007. Soil salinity alters growth, chlorophyll content, and secondary metabolite accumulation in Catharanthus roseus. Turkish Journal of Biology, 32(2): 79-83.

- Kavi Kishor, P.B., Sangam, S., Amrutha, R.N., Sri Laxmi, P., Naidu, K.R., Rao, K.R., Rao, S., Reddy, K.J., Theriappan, P. and Sreenivasulu, N., 2005. Regulation of proline biosynthesis, degradation, uptake and transport in higher plants: Its implications in plant growth and abiotic stress tolerance. Journal of Current Science, 88(3): 424-438.

- Kavi Kishor, P.B., Hong, Z., Miao, G.H.,Hu, C.A. and Verma, D.P.S., 1995. Overexpression of [delta]-pyrroline-5 carboxylate synthetase increases proline production and confers osmotolerance in transgenic plants. Journal of Plant Physiology, 108(4): 1387-1394.

- Koyro, H.W., 2006. Effect of salinity on growth, photosynthesis, water relations and solute composition of the potential cash crop halophyte Plantago coronopus L. Journal of Environmental and Experimental Botany, 56(2): 136-146.

- Lichtenthaler, H., 1987. Chlorophylls and carotenoids pigments of photosynthetic biomembranes. Journal of Methods in Enzymology, 148: 350-382.

- Netodo, G.W., Onyango, J.C. and Beck, E., 2004. Sorghum and salinity: gas exchange and chlorophyll fluorescence of sorghum under salt stress. Journal of Crop Science, 44(3): 806-811.

- Parida, A.K., Das, A.B., Sanada, Y. and Mohanty, P., 2004. Effects of salinity on biochemical components of the mangrove (Aegiceras corniculatum). Journal of Aquatic Botany, 80(2): 77-87.

- Penna, C.A., Marino, S., Gutkind, G.O., Clavin, M., Fevraro, G. and Martino, V., 1998. Antimicrobial activity of Eupatorium species growing in Argentina. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 5(2): 21-28.

- Pinheiro, H.A., Silva, J.V., Endres, L., Ferreira, V.M., Ca’marac, C.A., Cabral, F.F., Oliveria. J.F., Carvalho, L.W.T., Santosc, J.M. and Filhold, B.G.S., 2007. Leaf gas exchange, chloroplastic pigments and dry matter accumulation in castor bean (Ricinus communis L) seedlings subjected to salt stress conditions. Journal of Industrial Crop and Products, 27(3): 385-392.

- Rangasamy, O., Raoelison, G., Rakotoniriana, F.E., Cheuk, K., Urverg-Ratsimamanga, S., Quetin-Leclercq, J., Gurib-Fakim, A. and Subratty, A.H., 2007. Screening for anti-infective properties of several medicinal plants of the Mauritians flora. Journal of Ethnopharmacology, 109(2): 331-337.

 

- Razmjoo, Kh., Heydarizadeh, P. and Sabzalian, M.R., 2008. Effect of salinity and drought stresses on growth parameters and essential oil content of Matricaria chamomile. International Journal of Agriculture and Biology, 10: 451-454.

- Reza, S., Heydari, R., Zare, S. and Norastehni, A., 2006. Antioxidant response of two salt-stressed barely varients in the presence or absence of exogenous proline. General and Applied Plant Physiology, 32(3-4): 233-251.

- Rodriguez, P., Torrecillas, A., Morales, M.A., Ortuno, M.F. and Sanchez-Blanco, M.J., 2005. Effect of NaCl salinity and water stress on growth and leaf water relations of Asteriscus maritimus plants. Journal of Environmental and Experimental Botany, 53(2): 113-123.

- Rossa-Ibarra, M.D.L. and Maiti, R.K., 1995. Biochemical mechanism in glossy sorghum lines for resistance to salinity stress. Journal of Plant Physiology, 146(4): 515-519.

- Suárez, N. and Medina, E., 2005. Salinity effect on plant growth and leaf demography of the mangrove, Avicennia germinans L. Journal of Trees, 19(6): 722-728.

- Sumithra, K. and Reddy, A.R., 2004. Changes in proline metabolism of cowpea seedlings under water deficit. Journal of Plant Biology, 31:
201-204.

- Tada, Y., Shikishima, Y., Takaishi, Y., Shibata, H., Higuti, T., Honda, G., Ito, M., Takeda, Y., Ashurmetov, O. and Ohmoto, Y., 2002. Coumarins and gamma-pyrone derivatives from Prangos pabulari: antibacterial activity and inhibition of cytokine release. Journal of Phytochemistry, 59(6): 649-654.

- Tamemoto, K., Takaishi, Y., Chen, B., Kawazoe, K., Shibata, H., Higuti, T., Honda, G., Ito, M, Takeda, Y., Kodzhimatov, O. and Ashurmetov, O., 2001. Sesquiterpenoids from the fruits of Ferula kuhistanica and antibacterial activity of the constituents of F. kuhistanica. Journal of Phytochemistry, 58(5): 763-767.