شیما حاتمی باورصاد؛ نوشین زندی سوهانی؛ علی رجب پور
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.36.404.101.3.1587.41 ترکیبهای شیمیایی، خاصیت حشرهکشی و دورکنندگی اسانس گیاه باریجه (Ferula gummosa Boiss.)، زیره سبز (Cuminum cyminum L.)، زیره سیاه (Carum carvi L.) و شمعدانی معطر(Pelargonium roseum Willd.) علیه حشرات کامل سوسک چهارنقطهای حبوبات (Callosobruchus maculatus F.) مطالعه گردید. از کروماتوگرافی گازی برای شناسایی ترکیبهای شیمیایی اسانسها و از ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.36.404.101.3.1587.41 ترکیبهای شیمیایی، خاصیت حشرهکشی و دورکنندگی اسانس گیاه باریجه (Ferula gummosa Boiss.)، زیره سبز (Cuminum cyminum L.)، زیره سیاه (Carum carvi L.) و شمعدانی معطر(Pelargonium roseum Willd.) علیه حشرات کامل سوسک چهارنقطهای حبوبات (Callosobruchus maculatus F.) مطالعه گردید. از کروماتوگرافی گازی برای شناسایی ترکیبهای شیمیایی اسانسها و از زیستسنجی برای تعیین میزان سمیّت تدخینی اسانسها در ظروف 50 میلیلیتری حاوی 20 حشره کامل و از دستگاه بویاییسنج برای آزمایشهای دورکنندگی اسانسها استفاده شد. بیشترین ترکیبهای شیمیایی اسانسها بهترتیب برای باریجه، بتا-پینن (35.2%)، آلفا-پینن (9.4%)، پارا-سیمن (8.5%) و ترپینن-4-ال (8.5%)؛ زیره سبز، کومینآلدهید (46.6%)، پارا-سیمن (4/18%)، گاما-ترپینن (2/12%) و آلفا-ترپینن-7-آل (1/8%)؛ زیره سیاه، کاروون (46.2%)، پی-سیمن (14.0%) و گاما-ترپینن (8.3%) و برای اسانس شمعدانی معطر بتا-سیترونلول (47.3%) و سیترونلیل فرمیت (13.2%) به ثبت رسید. میزان سمیّت تنفسی اسانس زیره سبز و زیره سیاه روی حشرات کامل سوسک چهارنقطهای حبوبات نسبت به دو اسانس دیگر بیشتر و خاصیت دورکنندگی برای تمامی اسانسهای مورد آزمایش علیه سوسک آفت ملاحظه شد. درصد دورکنندگی اسانسهای شمعدانی، باریجه، زیره سبز و زیره سیاه بهترتیب 41.66، 64.70، 70.17 و 66.29 محاسبه گردید. نتایج نشان داد از این اسانسها بهعنوان یک جایگزین مؤثر برای کنترل سوسک چهارنقطهای حبوبات و احتمالاً سایر سوسکهای انباری میتوان استفاده نمود.
سیده فائزه تقی زاده؛ غلامحسین داوری نژاد؛ جواد اصیلی؛ سید حسین نعمتی؛ غلامرضا کریمی
چکیده
این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبهای شیمیایی، بررسی اثرات آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و سمّیت سلولی اسانس حاصل از برگ پسته (Pistacia vera L. var. Sarakhs) در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. ترکیبهای موجود در اسانس با استفاده از گاز کروماتوگرافی جرمی (GC-MS) تعیین شدند و شامل 28 ترکیب بودند که 98.28% از کل ترکیب اسانس را شامل شد. بخش اعظم این ترکیبها روغنهای ...
بیشتر
این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبهای شیمیایی، بررسی اثرات آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و سمّیت سلولی اسانس حاصل از برگ پسته (Pistacia vera L. var. Sarakhs) در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. ترکیبهای موجود در اسانس با استفاده از گاز کروماتوگرافی جرمی (GC-MS) تعیین شدند و شامل 28 ترکیب بودند که 98.28% از کل ترکیب اسانس را شامل شد. بخش اعظم این ترکیبها روغنهای اسانسی هیدروکربنه (48.8%)، سزکوئیترپنهای هیدروکربن (68/35%) و روغنهای اسانسی اکسیژنه (5/11%) بودند. در بررسی اثرات ضدمیکروبی اسانس بر روی 4 سویه باکتری و یک قارچ مشخص شد که باکتریهای گرم مثبت نسبت به گرم منفیها حساستر بودند، بهطوریکه MIC و MBC در مقادیر برابر برای Staphylococcus aureus 16 میکروگرم بر میلیلیتر و برای باکتری Bacillus cereus و قارچ Candida albicans 90 میکروگرم بر میلیلیتر بدست آمد. شاخص MIC و MBC برای باکتریهای گرم منفی Escherichia coli و Pseudomonas aeruginosa 135 میکروگرم بر میلیلیتر تعیین گردید. در بررسی اثرات آنتیاکسیدانی اسانس به روش سنجش میزان بازداری رادیکالهای آزاد ((DPPH، شاخص IC50 اسانس 0.005±19.03 میکروگرم بر میلیلیتر محاسبه شد. میزان اثرات آنتیاکسیدانی در روش FRAP 9.9 میلیمول بر گرم و درصد بازداری بتاکاروتن 50.14 تعیین گردید. در بررسی اثرات سمّیت سلولی اسانس به روش آلامار بلو، شاخص IC50 به روی رده سلولی MCF-7، پایینتر از 50 میکروگرم بر میلیلیتر (32.20 میکروگرم بر میلیلیتر) و برای ردههای سلولی PC3 و DU-145 بهترتیب 52.38 و 98.78 میکروگرم بر میلیلیتر محاسبه شد.