پریسا حیاتی؛ وحید روشن
چکیده
مرزه با نام علمی Satureja hortensis L. متعلق به خانواده نعناعیان، گیاهی علفی و یکساله میباشد. بهمنظور بررسی اثر سالیسیلیکاسید (SA) (شاهد، 200، 400 و 600 میلیگرم در لیتر) بر رشد و خواص کمّی و کیفی اسانس گیاه مرزه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار انجام گردید. تجزیه اسانس بهوسیله دستگاههای GC و GC/MS، مشخص شد. نتایج ...
بیشتر
مرزه با نام علمی Satureja hortensis L. متعلق به خانواده نعناعیان، گیاهی علفی و یکساله میباشد. بهمنظور بررسی اثر سالیسیلیکاسید (SA) (شاهد، 200، 400 و 600 میلیگرم در لیتر) بر رشد و خواص کمّی و کیفی اسانس گیاه مرزه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار انجام گردید. تجزیه اسانس بهوسیله دستگاههای GC و GC/MS، مشخص شد. نتایج نشان داد که وزن تر در تیمار 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیکاسید افزایش معنیداری را نسبت به شاهد نشان داد. میزان اسانس در شاهد 1/3% و در 200 میلیگرم در لیتر 7/3% بود که این تفاوت معنیدار بود. ترکیبهای اصلی شناسایی شده شامل کارواکرول، گاما-ترپینن، آلفا-ترپینن و پی-سیمن بودند. سالیسیلیکاسید باعث افزایش آلفا-ترپینن از 4/4% (شاهد) به 7/7% (200 میلیگرم در لیتر)، بتا-میرسن از 5/2% (شاهد) به 3/4% (200 میلیگرم در لیتر) و پارا-سیمن از 9/1% (شاهد) به 5/2% (200 میلیگرم در لیتر) و کاهش کارواکرول از 8/44% (شاهد) به 5/38% (200 میلیگرم در لیتر) شد. نتایج نشان داد که سالیسیلیکاسید باعث تغییرات در کمّیت و کیفیت اسانس میشود.
محبوبه زراوشان؛ فرانسواز برنارد؛ زهره حیدریان
چکیده
گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak. subsp. daenensis) یکی از گونههای اندمیک جنس آویشن در ایران است. این گونه مصارف زیادی در زمینه دارویی دارد. بهنظر میرسد که استفاده از تکنیک کشت درون شیشهای برای تکثیر آن مفید باشد. شرایط کشت درون شیشهای، بهدلیل ایجاد برش در بافت گیاهی و تغییر در میزان هورمونهای گیاهی نسبت به شرایط طبیعی سبب ...
بیشتر
گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak. subsp. daenensis) یکی از گونههای اندمیک جنس آویشن در ایران است. این گونه مصارف زیادی در زمینه دارویی دارد. بهنظر میرسد که استفاده از تکنیک کشت درون شیشهای برای تکثیر آن مفید باشد. شرایط کشت درون شیشهای، بهدلیل ایجاد برش در بافت گیاهی و تغییر در میزان هورمونهای گیاهی نسبت به شرایط طبیعی سبب ایجاد استرس خشکی یا پر آبی در بافتها میشود که باتوجه به نوع محیط کشت، نوع آگار و مقدار آب محیط میتواند متفاوت باشد. شیشهای شدن یکی از عمدهترین مشکلاتی است که در رشد درون شیشهای دیده میشود و با ایجاد بدشکلی، مانع تکثیر گیاه میشود. در کشت جوانه آویشن دنایی شیشهای شدن به مقدار زیادی دیده میشود. در این تحقیق، اثر بنزیلآدنین و سالیسیلیکاسید بر سندرم شیشهای شدن جوانهها سنجیده شد. به این منظور، بذرها در محیط موراشیک-اسکوگ (MS) با تیمارهای بنزیلآدنین (0.1mgl-1) کشت شدند. جوانههای رشد یافته در محیط بدون هورمون، به محیط مشابه انتقال یافت. همچنین جوانههای رشد یافته در محیط دارای بنزیلآدنین به محیطهایی با چهار تیمار هورمونی مختلف (بدون هورمون، دارای بنزیلآدنین به همراه سالیسیلیک اسید یا بدون سالیسیلیکاسید) منتقل شدند. بهدنبال آن اثر تیمارهای مذکور بر پدیده شیشهای شدن، ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که هورمون بنزیلآدنین به تنهایی، سبب ایجاد پدیده شیشهای شدن در آویشن دنایی شد. بعد از انتقال ریزنمونهها به محیط بدون بنزیل آدنین، بازگشتی نسبی به حالت نرمال دیده شد. حضور سالیسیلیکاسید باعث بهبود بازگشت به حالت نرمال میگردد. سالیسیلیک اسید باعث کاهش آب داخلی بافت و افزایش رنگدانههای فتوسنتزی میگردد. در نمونه تیمار شده با بنزیلآدنین، در حضور سالیسیلیک اسید بازگشتی به حالت نرمال دیده نشد.