مهدی داداشپور؛ ایرج رسولی؛ فاطمه سفیدکن؛ مسعود تقیزاده؛ شکیبا درویش علیپور آستانه
چکیده
روغنهای اسانسی با خاصیت خوب آنتیاکسیدانی میتوانند برای اهداف درمانی، تغذیهای و نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به گسترش مصرف فرآوردههای گیاهان دارویی، لازم است جوانب مختلف این محصولات به جهت کاربردهای مفید و ضررهای احتمالی آنها در سلامتی انسان مورد توجه قرار گیرد. در مطالعه حاضر فعالیتهای ...
بیشتر
روغنهای اسانسی با خاصیت خوب آنتیاکسیدانی میتوانند برای اهداف درمانی، تغذیهای و نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به گسترش مصرف فرآوردههای گیاهان دارویی، لازم است جوانب مختلف این محصولات به جهت کاربردهای مفید و ضررهای احتمالی آنها در سلامتی انسان مورد توجه قرار گیرد. در مطالعه حاضر فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و سمّیت سلولی اسانس خالص شوید (Anethum graveolens L.) تازه و شوید تجاری مورد آزمایش قرار گرفت. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس شوید براساس حساسترین به مقاومترین بهترتیب C. albicans> S. aureus> E. coli> P. aeruginosa بود. حداقل غلظتهای مهارکنندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانسها تعیین گردید. اسانس شوید خاصیت کشندگی و مهارکنندگی میکروبی خوبی بجز در خصوص Pseudomonas aeruginosa نشان داد. خاصیت آنتیاکسیدانی اسانس با روش بتا-کاروتینزدایی و رادیکالزدایی انجام و نتایج مقایسهای آنها با آنتیاکسیدانهای سنتتیک BHT و BHA استاندارد انجام شد. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید بهوسیله اسانسها با قدرت آنتیاکسیدانهای سنتتیک قابل مقایسه بود. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکالزدایی اسانس شوید تازه μg/ml7/6 با محتوای فنلی μg91/174 و اسانس شوید تجاری برابر μg/ml53/10 با محتوای فنلی μg34/4 بود. IC50 روغنهای اسانسی شوید تازه و تجاری تأثیر سمّیت سلولی بر سلولهای خون محیطی بهترتیب μg/ml7 و μg/ml3042 و در خصوص سلولهای سرطانی هلا برابر μg/ml51/8 و μg/ml65/205 بود. بنابراین نتایج نشان میدهند که روغنهای اسانسی شوید با احتیاط و پس از تعیین دوز مورد مصرف قرار گیرند.
مهدی داداشپور؛ ایرج رسولی؛ فاطمه سفیدکن؛ الهه زادهحسینقلی؛ شکیبا درویش علیپور آستانه
چکیده
در این مطالعه فعالیت ضدباکتریایی اسانسهای مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) و مرزه زراعی (Satureja hortensis L.) ارزیابی شد. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی براساس حساسترین به مقاومترین Candida albicans > E. coli> S. aureus > P. aeruginosa بود. کمترین غلظت مهارکنندگی و کشندگی اسانسها در طیف 5/0 تا 10 mg/ml قرار داشت. فنل کل اسانسهای ...
بیشتر
در این مطالعه فعالیت ضدباکتریایی اسانسهای مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) و مرزه زراعی (Satureja hortensis L.) ارزیابی شد. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی براساس حساسترین به مقاومترین Candida albicans > E. coli> S. aureus > P. aeruginosa بود. کمترین غلظت مهارکنندگی و کشندگی اسانسها در طیف 5/0 تا 10 mg/ml قرار داشت. فنل کل اسانسهای مرزه سهندی و مرزه زراعی بهترتیب معادل 53/8 ± 5/170 و 14/2 ± 25/47 میکروگرم گالیکاسید در هر میلیگرم نمونه تعیین شد. سنجش خاصیت آنتیاکسیدانی اسانسها با روش DPPH، نشان داد که قدرت رادیکالزدایی اسانسها تقریباً برابر هم ولی بهمراتب بیشتر از آنتیاکسیدانهای سنتتیک بود. فعالیت آنتیاکسیدانی با روش بتاکاروتین و قدرت احیای فریک اسانس مرزه سهندی قویتر از مرزه زراعی است. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکالزدایی اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی بهترتیب 25/6 و 82/5 μg/ml بود. قدرت احیای فریک (FRAP) اسانس مرزه بیش از اسانس مرزه زراعی بود. فعالیت رادیکالزدایی سوپراکساید آنیونی اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی بهترتیب 16/1 ± 28/55 و 46/2 ± 81/21 درصد بهازای µg/ml15 اسانس با IC50 معادل 4/9 و 2/101 میکروگرم تعیین گردید. درصد فعالیت ضدتیروسینازی بهازای یک میکروگرم اسانس مرزه سهندی 33/1 ± 88/47 و بهازای 15 میکروگرم اسانس مرزه زراعی 9/2 ± 35/15 بود. در مجموع، مطالعه خواص بیولوژیک اسانس مرزه سهندی نشان میدهد که قابلیت خوبی برای بررسی کاربرد آن در صنعت غذا و دارو وجود دارد.
محمدرضا جلالیی ندوشن؛ حسین جعفری؛ پرویز اولیاء
دوره 19، شماره 4 ، بهمن 1382، ، صفحه 425-431
چکیده
مقدمه و هدف: از جمله عفونتهای رودهای شایع عفونتهای سالمونلایی میباشد که منجر به تغییرات التهابی در مخاط روده باریک میگردد. بدیهی است درمان ضدمیکروبی مناسب میتواند منجر به کاهش تغییرات هیستولوژیکی در مخاط روده گردد. برهمین اساس دراین مطالعه تأثیر عصاره آبی سیر بر کاهش تغییرات التهابی در مخاط روده باریک مورد مطالعه ...
بیشتر
مقدمه و هدف: از جمله عفونتهای رودهای شایع عفونتهای سالمونلایی میباشد که منجر به تغییرات التهابی در مخاط روده باریک میگردد. بدیهی است درمان ضدمیکروبی مناسب میتواند منجر به کاهش تغییرات هیستولوژیکی در مخاط روده گردد. برهمین اساس دراین مطالعه تأثیر عصاره آبی سیر بر کاهش تغییرات التهابی در مخاط روده باریک مورد مطالعه قرار گرفت. مواد و روشها : دراین مطالعه 3 گروه 20 تایی خرگوش نژاد Dutch-polish مورد مطالعه قرار گرفتند همه حیوانات با 1011CFU باکتری سالمونلاتیفی موریوم آلوده شدند. 48 ساعت پس از درمان دو گروه از خرگوشها با میزان 20mg/kg و 40mg/kg عصاره آبی سیر تحت درمان خوراکی قرار گرفتند و گروه دیگر بدون درمان تحت نظر بودند. 7 روز پس از درمان حیوانات کشته و روده باریک آنها در مقاطع مختلف مورد مطالعه پاتولوژیکی قرار گرفت. پس از آماده سازی و برش استاندارد نمونهها، رنگآمیزی هماتوکسیلین – ائوزین انجام و سه یافته ادم، پرخونی و ارتشاح سلول التهابی بررسی شد. یافته ها : از نظر شدت ارتشاح سلولی التهابی، ادم پرخونی با آزمون آماری Fisher exact Test اختلاف آماری معنیداری بین سه گروه وجود داشت. نتیجهگیری : عصاره آبی سیر در کاهش شدت التهاب در مخاط روده باریک در عفونت ناشی از سالمونلاتیفی موریوم مؤثر بوده و برهمین اساس مطالعات کاملتری جهت شناخت کامل اثرات آن و استفاده در طب بالینی توصیه میگردد.