مفید وسگری کیاسری؛ رضا جمشیدی؛ مهدی مهرآبادی؛ محمد حسن یوسفی؛ خسرو قزوینیان
چکیده
این آزمایش بهمنظور تعیین اثر گیاه سوزن چوپان (Scandix pecten-veneris L.) بر صفات عملکردی، سیستم ایمنی، فراسنجههای خونی و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی انجام شد. در این آزمایش تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی ماده از سویه راس 308 در 4 تیمار آزمایشی (4 تکرار با تعداد 15 قطعه جوجه در هر تکرار) در قالب طرح کاملاً تصادفی در سطوح مختلف (صفر، 0.5، 1 و 1.5 درصد جیره) مورد ...
بیشتر
این آزمایش بهمنظور تعیین اثر گیاه سوزن چوپان (Scandix pecten-veneris L.) بر صفات عملکردی، سیستم ایمنی، فراسنجههای خونی و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی انجام شد. در این آزمایش تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی ماده از سویه راس 308 در 4 تیمار آزمایشی (4 تکرار با تعداد 15 قطعه جوجه در هر تکرار) در قالب طرح کاملاً تصادفی در سطوح مختلف (صفر، 0.5، 1 و 1.5 درصد جیره) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد از نظر عملکرد رشد، مصرف دان و ضریب تبدیل غذایی در پایان دوره پرورش تفاوت معنیداری بین تیمارها وجود داشت، بهطوری که میانگین وزن و ضریب تبدیل غذایی در تیمار 1.5% بهطور معنیداری بالاتر و کمتر از تیمار کنترل بود (0.05>P). از نظر غلظت گلوکز، تریگلیسیرید، کلسترول، HDL و خصوصیات لاشه اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. ﺗﺤﺮﻳﻚ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻲ ﺑﻪوﺳﻴﻠﻪ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ در دو ﻣﺮﺣﻠﻪ ارزﻳﺎﺑﻲ ﮔﺮدﻳﺪ و ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪ ﻛﻪ ﻋﻴﺎر آﻧﺘﻲﺑﺎدی ﻋﻠﻴﻪ ﮔﻠﺒﻮل ﻗﺮﻣﺰ ﮔﻮﺳﻔﻨﺪ در تیمارهای 1 و 1.5 درصد بهترتیب در نوبت اول و دوم خونگیری بالاتر از سایر تیمارها بود (0.05>P). اختلاف معنیداری بین وزن نسبی لاشه و اندامهای داخلی جوجههای گوشتی در بین تیمارها مشاهده نشد. بیشترین درصد سلولهای ائوزینوفیل (5.67) در تیمار حاوی 1.5% و کمترین آن (34.4) در تیمار حاوی 5/0% مشاهده شد (0.05>P). بهطور کلی استفاده از سطح 1.5% گیاه سوزن چوپان در کل دوره پرورشی میتواند باعث بهبود صفات عملکردی طیور گردد. از سوی دیگر با توجه به فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی گیاه، میتوان نتیجه گرفت که این گیاه دارای اثرات مثبتی بر فعالیت و ایمنی بدن طیور باشد.
بهنام کریمی؛ شعبان رحیمی؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر گیاهان دارویی بر سیستم ایمنی و لیپیدهای سرم جوجههای گوشتی انجام شد. در این آزمایش 480 قطعه جوجه خروس یک روزه راس 308 بهطورتصادفی به 8 گروه آزمایشی هر کدام با 3 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. جیره پایه (ذرت و سویا) با ppm15 ویرجینیامایسین (Virginiamycin) و هر کدام از عصارههای گیاهی اکالیپتوس (Eucalyptus ...
بیشتر
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر گیاهان دارویی بر سیستم ایمنی و لیپیدهای سرم جوجههای گوشتی انجام شد. در این آزمایش 480 قطعه جوجه خروس یک روزه راس 308 بهطورتصادفی به 8 گروه آزمایشی هر کدام با 3 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. جیره پایه (ذرت و سویا) با ppm15 ویرجینیامایسین (Virginiamycin) و هر کدام از عصارههای گیاهی اکالیپتوس (Eucalyptus globulus L.)، بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.)، بومادران (Achillea millefolium L.)، زیره سیاه ایرانی (Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch.)، سیر (Allium sativum L.) و شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.) به میزان 1/0% در آب آشامیدنی مورد استفاده قرار گرفت. در روز 41 پرورش جوجههای گوشتی از هر واحد آزمایشی 3 قطعه پرنده انتخاب شده و از آنها برای اندازهگیری کلسترول، تریگلیسرید، LDL و HDL سرم، خونگیری بعمل آمد. واکسن نیوکاسل نوبت دوم (لاسوتا) در سن 23 روزگی از طریق آب آشامیدنی به جوجهها داده شد و در روزهای 34 و 41 روزگی خونگیری برای تعیین تیتر نیوکاسل انجام شد. بالاترین تیتر آنتیبادی علیه پادتن نیوکاسل در گروه مصرفکننده بابونه مشاهده شد (05/0>p). بالاترین تیتر آنتیبادی علیه پادتن گلبول قرمز گوسفند در گروه مصرفکننده اکالیپتوس مشاهده گردید (05/0>p) و بالاترین میزان تریگلیسرید سرم در 42 روزگی در گروه ویرجینیامایسین مشاهده شد که تفاوت معنیداری با گروه شاهد نداشت (05/0>p). پایینترین سطح کلسترول سرم در گروه مصرفکننده سیر دیده شد (05/0>p) و کمترین سطح LDL در گروه مصرفکننده اکالیپتوس مشاهده گردید (05/0>p).
زهرا رنجبر؛ فرید شریعتمداری؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
این بررسی بهمنظور مطالعه افزودنیهای خوراکی شامل سطوح مختلف عصاره یوکا و آنتیبیوتیک بر عملکرد، سیستم ایمنی، فاکتورهای خونی و شاخص آسیتی اجرا شد. از 312 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، و در 3 تکرار با 26 جوجه (13 نر و 13 ماده) استفاده شد. تیمارها شامل شاهد (بدون افزودنی)، سطوح mg/kg150 و 225 از عصاره Yucca schidigera و جیره ...
بیشتر
این بررسی بهمنظور مطالعه افزودنیهای خوراکی شامل سطوح مختلف عصاره یوکا و آنتیبیوتیک بر عملکرد، سیستم ایمنی، فاکتورهای خونی و شاخص آسیتی اجرا شد. از 312 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، و در 3 تکرار با 26 جوجه (13 نر و 13 ماده) استفاده شد. تیمارها شامل شاهد (بدون افزودنی)، سطوح mg/kg150 و 225 از عصاره Yucca schidigera و جیره حاوی mg/kg15 آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین میباشد. وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل در 42 روزگی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری را نشان داد (01/0 < p). بهطوری که تیمار سطح 1 از عصاره و آنتیبیوتیک بالاترین وزن بدن و بهترین ضریب تبدیل را داشتند. عیارهای پادتن تحت تأثیر افزودنیهای جیره قرار گرفت (01/0 > p). وزن اندامهای لنفی در گروههای آزمایشی بین تیمارها معنیدار نبود (05/0 > p). اثر تیمارهای آزمایشی بر کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL در 35 روزگی در گروههای آزمایشی مختلف تفاوت معنیداری (01/0 < p) را بر پارامترهای ذکر شده نشان دادند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان میدهند که یوکا میتواند تأثیرات مثبت بر عملکرد طیور داشته باشد.
مجید بهرامی؛ فرید شریعتمداری؛ محمدامیر کریمی ترشیزی
چکیده
به منظور ارزیابی اثر عصاره الکلی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، عصاره الکلی نعناع فلفلی (Mentha piperita L..) و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت با سن 26 هفته به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر عصاره الکلی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، عصاره الکلی نعناع فلفلی (Mentha piperita L..) و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت با سن 26 هفته به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: کنترل (بدون افزودنی)، عصاره آویشن، عصاره نعناع و ویتامین E (ppm 200) در دو دمای متفاوت سالن نگهداری مرغها (گرمای متناوب و دمای معمولی) اعمال گردید. میزان عصاره استفاده شده برای سالن خنک 1% و برای سالن گرم 6/0% بهصورت محلول در آب آشامیدنی بود. میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای جمعآوری شده در پایان دوره آزمایش بهصورت تازه و نگهداری شده به مدت 14 روز در دماهای متفاوت (4 و 27-23 درجه سلسیوس) مورد ارزیابی قرار گرفتند. قبل و 14 روز بعد از واکسیناسیون علیه بیماری نیوکاسل (لاسوتا)، خونگیری و میزان پاسخ ایمنی به فاکتورهای مورد بررسی تعیین شد. برای تعیین اثر عوامل مورد بررسی بر تولید آنتیبادی ضد گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC) در روزهای 42 و 47 آزمایش آنتیژن تزریق شد. ویتامین E باعث افزایش مقدار آنتیبادی علیه واکسن نیوکاسل مرغهای نگهداری شده در دمای خنک شد (05/0 < P). عیار آنتیبادی اولیه و ثانویه علیه SRBC تحت تأثیر دمای محیط بهصورت عددی کاهش یافته بود، اما این کاهش معنیداری نبود. تیمارهای آزمایشی تأثیری بر عیار آنتیبادی علیه SRBC نداشتند (05/0<P). بهطوری که میزان مالون دیآلدهید تحت تأثیر تنش دمای محیطی بالا بهطور معنیدار افزایش یافت. تیمارهای آزمایشی موجب کاهش مالون دیآلدهید تخممرغ شدند (05/0P<). بهنحوی که مقدار مالون دیآلدهید در زرده تخممرغ تازه و نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس بهطور معنیداری تحت تأثیر ویتامین E، آویشن و نعناع کاهش یافته است (05/0P<)، در حالیکه در تیمار ویتامین E کمترین مقدار MDA مشاهده گردید.