بهرخ شعبانی؛ رسول رضائی؛ حبیب الله چارهگانی؛ امین صالحی
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.323.94.2.1576.1607 بیماری بلایت باکتریایی گندم توسط باکتری Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) ایجاد میشود و یکی از بیماریهای مهم گندم در سراسر دنیا بهشمار میآید. گسترش مقاومت بیماریها به ترکیبهای شیمیایی، نیاز به تحقیق برای کشف عوامل ضدمیکروبی را سبب شده است. مطالعات نشان داده است که اسانسهای گیاهی فعالیت بیولوژیک ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.323.94.2.1576.1607 بیماری بلایت باکتریایی گندم توسط باکتری Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) ایجاد میشود و یکی از بیماریهای مهم گندم در سراسر دنیا بهشمار میآید. گسترش مقاومت بیماریها به ترکیبهای شیمیایی، نیاز به تحقیق برای کشف عوامل ضدمیکروبی را سبب شده است. مطالعات نشان داده است که اسانسهای گیاهی فعالیت بیولوژیک بر علیه باکتریهای بیمارگر گیاهی القاء میکنند و میتوانند بهعنوان محصولات سالم مورد استفاده قرار گیرند. این ترکیبها کمترین ضرر را برای اکوسیستم دارند و میتوان از آنها بهعنوان جایگزین ترکیبهای سمّی برای کنترل بیماریهای گیاهی استفاده نمود. این مطالعه در جهت ارزیابی فعالیت ضد بیماری اسانسهای بدست آمده از قسمتهای هوایی گیاهان رزماری، پونه و آویشن دنایی بر علیه باکتری Pss روی ارقام پیشتاز، سیروان و چمران گندم در شرایط گلخانه طراحی گردید. در این بررسی مشخص شد که تمام تیمارهای اسانس بهطور معنیداری شدت بیماری بلایت باکتریایی گندم به ویژه روی رقم پیشتاز، و درصد ناحیه نکروز برگها 30 روز پس از مایهزنی باکتری را کاهش دادند. بیشترین کاهش شدت بیماری توسط اسانسهای پونه و آویشن دنایی بدست آمد. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که اسانسهای رزماری، پونه و آویشن دنایی قابلیت استفاده بهعنوان عوامل ضدمیکروبی را دارند.
ثریا هاشمی؛ محمد عبدالهی؛ حبیب الله چاره گانی
چکیده
نماتدهای ریشهگرهی غالبترین نماتد در میان نماتدهای انگل گیاهی در سبزیجات میباشند. از نظر اهمیت، این نماتدها جزو سه گروه مهم نماتدهای انگل گیاهی تلقی میشوند و از برخی جهات، ازجمله دامنه میزبانی و تعامل با بسیاری از عوامل بیماریزا، از مهمترین نماتدهای انگل گیاهی بهشمار میآیند. خسارت این نماتدها در گوجهفرنگی ۲۰% تا ۳۰% محصول ...
بیشتر
نماتدهای ریشهگرهی غالبترین نماتد در میان نماتدهای انگل گیاهی در سبزیجات میباشند. از نظر اهمیت، این نماتدها جزو سه گروه مهم نماتدهای انگل گیاهی تلقی میشوند و از برخی جهات، ازجمله دامنه میزبانی و تعامل با بسیاری از عوامل بیماریزا، از مهمترین نماتدهای انگل گیاهی بهشمار میآیند. خسارت این نماتدها در گوجهفرنگی ۲۰% تا ۳۰% محصول تخمین زده شدهاست. از روشهای نوین در کنترل آفات و بیماریهای گیاهی و بهویژه در تولید محصولات ارگانیک، استفاده از مواد و ترکیبهای طبیعی با منشأ میکروبی و گیاهیست. در این تحقیق، بهمنظور بررسی اثر بازدارندگی عصاره گیاهی بلوط (Quercus brantii L.) بر نماتد ریشهگرهی گونه M. javanica در گیاه گوجهفرنگی، بهصورت ترکیب تیماری با دو جزء، 1- دو اندام گیاهی شامل: برگ و میوه 2- پنج غلظت عصاره: 1، 2، 3، 5 و 7 درصد وزن به حجم (پودر خشک در آب) در شرایط آزمایشگاهی و پنج نسبت پودر: 0.05، 0.1، 0.15، 0.25 و 0.35 درصد (گرم پودر خشک در 100 گرم خاک) در شرایط گلخانهای، در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در بررسیهای آزمایشگاهی، بیشترین میزان مرگ و میر لارو سن دوم مربوط به غلظتهای 5 و 7 درصد عصاره برگ و میوه بلوط بود که در غلظت 7% عصارهها 100% مرگ و میر لارو سن دوم مشاهده شد. در بررسیهای گلخانهای، از نظر فاکتورهای رشدی گیاه شامل طول، وزن تر و خشک ریشه و شاخساره، هیچیک از تیمارها اثر نامطلوب بر رشد گیاه نداشتند و تیمارهای مایهزنی شده با نسبت 0.35% بیشترین تأثیر را بر شاخصهای نماتدی داشتند.