مریم قادری قهفرخی؛ مهران اعلمی؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمدحسین عزیزی؛ محمد قربانی
چکیده
بلوط (Quercus branti var persica Lindl.) متعلق به خانواده Fagaceae و جنس Quercus میباشد. میوه بلوط از دیرباز کاربرد زیادی در طب سنتی داشتهاست و برای درمان بیماریهایی نظیر اسهال، درد معده، بواسیر، نرمی استخوان، کمخونی، سوختگی، اگزما و واریس مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Q. branti var persica) با سامانههای ...
بیشتر
بلوط (Quercus branti var persica Lindl.) متعلق به خانواده Fagaceae و جنس Quercus میباشد. میوه بلوط از دیرباز کاربرد زیادی در طب سنتی داشتهاست و برای درمان بیماریهایی نظیر اسهال، درد معده، بواسیر، نرمی استخوان، کمخونی، سوختگی، اگزما و واریس مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Q. branti var persica) با سامانههای مختلف حلال و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان بود. ترکیبهای فنولی عصارهها با حلالهای متانول (80%)، اتانول (70%) و آب با روش غوطهوری استخراج و میزان ترکیبهای فنولی آنها با روش فولین سیوکالتو اندازهگیری شد. جهت بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی، عصارهها در 3 سطح غلظت 250، 500 و 1000 پیپیام، BHA و BHT در دو سطح 100 و 200 پیپیام و TBHQ با غلظت 200 پیپیام به روغن آفتابگردان بدون آنتیاکسیدان افزوده و نمونهها به مدت 12 روز در گرمخانه با دمای C°70 نگهداری شدند. اثر محافظتکنندگی عصارهها با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در فواصل زمانی مشخص مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار کل ترکیبهای فنولی در عصارههای آبی، اتانولی و متانولی بهترتیب 28/79، 49/138 و 96/183 میلیگرم معادل تانیک اسید در گرم عصاره بود. عدد پراکسید نمونه شاهد از 23/26 به 88/328 میلیاکیوالان و عدد تیوباربیتوریک از 073/0 به 58/0 میلیگرم در کیلوگرم رسید. نمونههای روغن حاوی TBHQ بیشترین ثبات اکسیداتیو را طی روزهای آزمایش داشتند. با افزایش غلظت عصاره، فعالیت آنتیاکسیدانی افزایش یافت. البته از بین عصارههای فنولی نیز عصاره متانولی (500 و 1000 پیپیام) بهترین عملکرد را داشت و بهتر از BHT قابل رقابت بود. سایر عصارهها نیز با BHA و BHT در سطوح مختلف قابل رقابت بودند. بنابراین میوه بلوط میتواند بهعنوان منبعی سرشار از ترکیبهای آنتیاکسیدانی در صنایع دارویی و غذایی مورد توجه قرار بگیرد.
مهدی قرهخانی؛ محمد قربانی؛ محمدعلی ابراهیمزاده؛ سیدمهدی جعفری؛ علیرضا صادقی ماهونک
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی تأثیر روشهای استخراج غرقابی، استخراج به کمک اولتراسوند و استخراج به کمک مایکروویو بر میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی از برگهای گزنه (Urtica dioica L.) به همراه سه حلال استخراجی آب، متانول 80% و کلروفرم بود. در روش غرقابی، حلال آب و کلروفرم بهترتیب بیشترین مقدار ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را استخراج کردند. ...
بیشتر
هدف از این تحقیق بررسی تأثیر روشهای استخراج غرقابی، استخراج به کمک اولتراسوند و استخراج به کمک مایکروویو بر میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی از برگهای گزنه (Urtica dioica L.) به همراه سه حلال استخراجی آب، متانول 80% و کلروفرم بود. در روش غرقابی، حلال آب و کلروفرم بهترتیب بیشترین مقدار ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را استخراج کردند. در دو روش استخراج به کمک اولتراسوند و مایکروویو تأثیر زمانهای مختلف اشعهدهی امواج نیز به همراه نوع حلال مصرفی بررسی شد. بهطوری که در روش استخراج به کمک اولتراسوند، حلال آب و زمان 90 دقیقه بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و حلال کلروفرم و زمان 90 دقیقه بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فلاونوئیدی را داشته است. همچنین بین دو زمان 60 و 90 دقیقه تفاوت معنیداری در سطح احتمال پنج درصد مشاهده نشد. بنابراین بهترین تیمار حلال- زمان با بیشترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی در روش استخراج به کمک مایکروویو بهترتیب مربوط به تیمارهای حلال آب- زمان 9 دقیقه و حلال متانول- زمان 9 دقیقه بود. حلال کلروفرم در روش استخراج به کمک مایکروویو کمترین میزان استخراج ترکیبهای فنولی و فلاونوئیدی را داشت و تأثیر زمان اشعهدهی امواج مایکروویو بر میزان استخراج معنیدار نبود. در مقایسه بین روشها، روش استخراج به کمک مایکروویو با حلال آب- زمان 9 دقیقه بالاترین قدرت استخراجکنندگی ترکیبهای فنولی (41/0±57/11 میلیگرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و روش غرقابی (ساعت) با حلال کلروفرم بیشترین میزان ترکیبهای فلاونوئیدی (533/0±64/13 میلیگرم معادل کوئرستین به گرم نمونه خشک) را استخراج کرد.