افسون رحمانپور؛ احمد مجد؛ فیروزه چلبیان
دوره 23، شماره 1 ، اردیبهشت 1386، ، صفحه 111-120
چکیده
با توجه به اهمیت بررسی علل خواب بذرها و رفع آن، اثر تیمارهای هورمونی، مواد شیمیایی و فیزیکی بر چگونگی جوانهزنی بذرهای گیاه دارویی سریش طناز مطالعه گردید. بدین منظور بذرهای رسیده این گیاه از پایههای موجود در باغ گیاهشناسی ملی ایران جمعآوری شدند و برای رفع خواب تحت پیش تیمارهای محرک فیزیکی، شامل خیساندن بذر از 24 تا 48 ساعت، بریدن ...
بیشتر
با توجه به اهمیت بررسی علل خواب بذرها و رفع آن، اثر تیمارهای هورمونی، مواد شیمیایی و فیزیکی بر چگونگی جوانهزنی بذرهای گیاه دارویی سریش طناز مطالعه گردید. بدین منظور بذرهای رسیده این گیاه از پایههای موجود در باغ گیاهشناسی ملی ایران جمعآوری شدند و برای رفع خواب تحت پیش تیمارهای محرک فیزیکی، شامل خیساندن بذر از 24 تا 48 ساعت، بریدن نوک بذر، نور 24 و 12 ساعته و تاریکی مطلق و محرک شیمیایی شامل هیپو کلریت سدیم، سیتریک اسید و ژیبرلیک اسید در غلظتهای متفاوت قرار گرفتند و در نهایت بیشترین درصد جوانهزنی بذرها با مناسبترین پیش تیمار و تیمار مشخص گردید. نتیجه این بررسی رفع خواب بذرهای این گیاه با مناسبترین پیش تیمار و تیمارها می باشد که خیساندن در آب به مدت 24 تا 48 ساعت، بریدن نوک بذر و نور سفید 4500 تا 5000 لوکس 24 ساعته، دمای 10 تا15 درجه سانتیگراد به مدت 1 تا 3 هفته و تیمار 45 دقیقه با محلولهای ژیبرلیک اسید 08/0 مولار با درصد جوانهزنی 80%، سرعت جوانهزنی6/1 وشاخص بنیه بذر65/13 و سیتریک اسید 30 میلیگرم در لیتر با درصد جوانهزنی 70%، سرعت جوانهزنی 27/1 و شاخص بنیه بذر 3/7 بوده است که در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف معنیداری مشاهده شده است.
افسون رحمانپور؛ احمد مجد؛ فیروزه چلبیان
چکیده
بذرهای رسیده Eremurus stenophyllus از پایههای موجود در باغ گیاه شناسی ملی ایران جمع آوری شدند و جهت بررسی روشهای مناسب القای جوانه زنی و رفع خفتگی تحت پیش تیمارهای محرک فیزیکی شامل خیساندن بذر از 24 تا 48 ساعت، بریدن نوک بذر و خراش دهی پوسته بذر با نوک چاقو، نور 24 و 12 ساعته و تاریکی مطلق و محرک شیمیایی شامل هیپو کلرید سدیم، اسید سیتریک ...
بیشتر
بذرهای رسیده Eremurus stenophyllus از پایههای موجود در باغ گیاه شناسی ملی ایران جمع آوری شدند و جهت بررسی روشهای مناسب القای جوانه زنی و رفع خفتگی تحت پیش تیمارهای محرک فیزیکی شامل خیساندن بذر از 24 تا 48 ساعت، بریدن نوک بذر و خراش دهی پوسته بذر با نوک چاقو، نور 24 و 12 ساعته و تاریکی مطلق و محرک شیمیایی شامل هیپو کلرید سدیم، اسید سیتریک و ژیبرلیک اسید در غلظتهای متفاوت قرار گرفتند و در نهایت بیشترین درصد جوانه زنی بذرها با مناسبترین پیش تیمار و تیمار مشخص گردید. حاصل این بررسی رفع خفتگی بذرهای این گیاه با مناسبترین پیش تیمار و تیمارها می باشد که خیساندن در آب به مدت 24 تا 48 ساعت، برداشتن پوستکهای اطراف بذر، شستشو با هیپو کلرید سدیم 35% و آب مقطر، بریدن نوک بذر و تیمار هورمونی با محلول ژیبرلیک اسید 0.005 مولار به مدت 45 دقیقه و دمای 10.15 درجه سانتی گراد و نور سفید 4500 تا 5000 لوکس 24 ساعته به مدت 1 تا 3 هفته با درصد جوانه زنی 75%، سرعت جوانه زنی 0.81 وشاخص بنیه بذر 6.75 و در نهایت بهترین تیمار شیمیایی با اسید سیتریک 30 میلی گرم در لیتر با درصد جوانه زنی تقریبا 100% ، سرعت جوانه زنی 0.86 و شاخص بنیه بذر 9 بوده است که در مقایسه با شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شده است.
زهرا آبروش؛ احمد مجد؛ محمدباقر رضایی؛ صدیقه Mehrabian
چکیده
گیاهان دارویی از جمله گیاهانی هستند که بشر از آنها استفادههای فراوانی برده و میبرد، ولی کمتر نسبت به بقای آن توجه نموده است. یافتن راهی برای افزایش تولید آنها همیشه مورد توجه بوده است. در این پژوهش سرشاخه گلدار گیاه خلال دندان Ammi visnaga مورد بررسی قرار گرفته است و اسانس آن به روش تقطیر با آب (روش کلونجر) استخراج شده و تاثیر آن بر روی ...
بیشتر
گیاهان دارویی از جمله گیاهانی هستند که بشر از آنها استفادههای فراوانی برده و میبرد، ولی کمتر نسبت به بقای آن توجه نموده است. یافتن راهی برای افزایش تولید آنها همیشه مورد توجه بوده است. در این پژوهش سرشاخه گلدار گیاه خلال دندان Ammi visnaga مورد بررسی قرار گرفته است و اسانس آن به روش تقطیر با آب (روش کلونجر) استخراج شده و تاثیر آن بر روی 4 گونه باکتری شامل : Streptococcus viridans , Lactobacillus casei , Lactobacillus plantarum و Lactobacillus acidophilus به روش چاهک مورد مطالعه و با محیط شاهد مورد مقایسه قرار گرفته است (شاهد ستیل پیریدینیوم کلرید 0.05 درصد ). روغن فرار موثر در برابر سوسپانسیون باکتریهای فوق الذکر با تراکم 108 میکروارگانیسم در هر میلی لیتر تعیین گردیده تا میزان اثر ضد میکربی آن مورد مطالعه قرار گیرد. فعالیت ضد میکربی اسانس سر شاخه گلدار خلال دندان بعد از مدت 48 ـ24 ساعت بهصورت هالههای عدم رشدی مشاهده شد. قطر این هالهها به ترتیب در مورد استرپتوکوکوس ویریدانسmm 35 ، لاکتوباسیلوس کازئی mm50، لاکتوباسیلوس پلانتاروم mm35 ، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس mm35 و محیط شاهدmm 12می باشد.
شهین مهرپور؛ فاطمه سفیدکن؛ حسین میرزایی ندوشن؛ احمد مجد
دوره 20، شماره 2 ، مرداد 1383، ، صفحه 159-169
چکیده
به منظور بررسی کمی و کیفی اسانس سرشاخه های گلدار گیاه (Thymus kotschyanus ) در شرایط کشت گلخانه و مزرعه، بذر چهار جمعیت از این گونه از مناطق آذربایجان شرقی، سیراچال تهران، میانه و تبریزجمع آوری و پس از کشت در گلخانه و مزرعه موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها در گلخانه در طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و ده گلدان برای ...
بیشتر
به منظور بررسی کمی و کیفی اسانس سرشاخه های گلدار گیاه (Thymus kotschyanus ) در شرایط کشت گلخانه و مزرعه، بذر چهار جمعیت از این گونه از مناطق آذربایجان شرقی، سیراچال تهران، میانه و تبریزجمع آوری و پس از کشت در گلخانه و مزرعه موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها در گلخانه در طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و ده گلدان برای هر واحد آزمایشی و در مزرعه در بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کاشته شدند. برای جداسازی اسانس گیاهان از دستگاه تقطیر با آب ( کلونجر) استفاده شد و بعد توسط دستگاهGC وGC/MS ترکیبهای اسانس، مورد آنالیز و شناسایی قرار گرفتند. ترکیبهای عمده موجود در اسانس شامل تیمول (Thymol )، کارواکرول (Carvacrol ) و پارا- سایمن (r-cymen ) بود. مقدار ماکزیمم تیمول برابر 65.94 درصد در جمعیت مربوط به آذربایجان شرقی و ماکزیمم مقدار کارواکرول 53.14 درصد در جمعیت مربوط به سیراچال و بالاترین مقدار پارا- سایمن برابر 20.4 درصد در جمعیت آذر بایجان شرقی اندازه گیری شد. در نمونه های مزرعه بازده اسانس نسبت به نمونه های گلخانه بیشتر ولی درصد ترکیبهای عمده تیمول و کارواکرول کاهش یافت، و مونوترپنهادرصد بیشتری از وزن اسانس را نسبت به گلخانه به خود اختصاص دادند.مقدار ترکیب پارا- سایمن در مزرعه افزایش یافته در صورتیکه گاما- ترپینن درصد بسیار ناچیزی را تشکیل داد. که این مسئله می تواند به دلیل مسیر مشترک تشکیل این ترکیبها در گیاهان وابسته باشد که به دلیل اختلاف شرایط آب و هوایی در دو محیط باعث تبدیلاتی در ترکیبهای اسانسها می شود.
احمد مجد؛ صدیقه مهرابیان؛ زهره جعفری
دوره 19، شماره 3 ، آبان 1382، ، صفحه 286-312
چکیده
در این پژوهش خواص ضد میکروبی عصارههای اتانلی 80% و آبی گیاه گزنة دوپایه urtica dioica 4 باکتری و یک قارچ آلودهکننده محیطهای کشت و بیماریزای انسانی با استفاده از روشهای متداول میکروبیولوژی و با بکارگیری محیطهای کشت مولر ـ هینتون آگار و سابرودکستروز آگار با روش ایجاد چاهک و روش تمام ظرف و سنجش قطر هاله عدم رشد انجام شد. عصارههای اتانلی ...
بیشتر
در این پژوهش خواص ضد میکروبی عصارههای اتانلی 80% و آبی گیاه گزنة دوپایه urtica dioica 4 باکتری و یک قارچ آلودهکننده محیطهای کشت و بیماریزای انسانی با استفاده از روشهای متداول میکروبیولوژی و با بکارگیری محیطهای کشت مولر ـ هینتون آگار و سابرودکستروز آگار با روش ایجاد چاهک و روش تمام ظرف و سنجش قطر هاله عدم رشد انجام شد. عصارههای اتانلی 80% بخشهای مختلف این گیاه بر باکتریهای Pseudomonas aeruginosa Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, E. coli و قارچ Candida albicans دارای اثر میکروبکشی بودند. در میان عصارهها،عصارة بذر گزنه دارای بیشترین اثر ضد باکتریایی بر روی باکتریهای گرم مثبت بود ، عصارة برگ گیاه مذکور بر باکتریهای گرم منفی دارای بیشترین تأثیر بازدارندگی بود و بالاخره عصارة گل گزنه دارای بیشترین خاصیت ضد قارچی بود. عصارههای آبی بخشهای مختلف گیاه گزنه بر روی بازدارندگی رشد همة میکروارگانیسمهای فوق به جز پسودوموناس آئروژینوزا تأثیر مثبت داشت.