همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی تهران واحد علوم و تحقیقات

2 عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

3 عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت معلم

چکیده

به منظور بررسی کمی و کیفی اسانس سرشاخه های گلدار گیاه (Thymus kotschyanus ) در شرایط کشت گلخانه و مزرعه، بذر چهار جمعیت از این گونه از مناطق آذربایجان شرقی، سیراچال تهران، میانه و تبریزجمع آوری و پس از کشت در گلخانه و مزرعه موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها در گلخانه در طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و ده  گلدان برای هر واحد آزمایشی و در مزرعه در بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کاشته شدند. برای جداسازی اسانس گیاهان از دستگاه تقطیر با آب ( کلونجر) استفاده شد و بعد توسط دستگاهGC   وGC/MS   ترکیبهای اسانس، مورد آنالیز و شناسایی قرار گرفتند.
ترکیبهای عمده موجود در اسانس شامل تیمول (Thymol )، کارواکرول (Carvacrol ) و پارا- سایمن (r-cymen ) بود.
مقدار ماکزیمم تیمول برابر 65.94 درصد در جمعیت مربوط به آذربایجان شرقی و ماکزیمم مقدار کارواکرول 53.14 درصد در جمعیت مربوط به سیراچال و بالاترین مقدار پارا- سایمن برابر 20.4 درصد در جمعیت آذر بایجان شرقی اندازه گیری شد.
در نمونه های مزرعه بازده اسانس نسبت به نمونه های گلخانه بیشتر ولی درصد ترکیبهای عمده تیمول و کارواکرول کاهش یافت، و مونوترپنهادرصد بیشتری از وزن اسانس را نسبت به گلخانه به خود اختصاص دادند.مقدار ترکیب پارا- سایمن در مزرعه افزایش یافته در صورتیکه گاما- ترپینن درصد بسیار ناچیزی را تشکیل داد. که این مسئله می تواند به دلیل مسیر مشترک تشکیل این ترکیبها در گیاهان وابسته باشد که به دلیل اختلاف شرایط آب و هوایی در دو محیط باعث تبدیلاتی در ترکیبهای اسانسها می شود.

کلیدواژه‌ها

- جمزاد، ز.، 1373 ، آویشن، انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، ص15-5 .
- زرگری، ع.، گیاهان دارویی، 1369، مؤ سسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، جلد چهارم، ص42-38 .
- سفید کن، ف.، عباس رحیمی بیدگلی،1381   ، بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس آویشن کوهی Thymus kotschyanus  در دوره رشد گیاه و با روش های مختلف تقطیر، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر(جلد 15 )، ص 22-1 ، شماره انتشار:  307-1381.
- قهرمان، ا.، 1373 ، کورموفیت های ایران، مرکز نشر دانشگاهی، جلد سوم ،ص 244-237 .
- مهرپور، ش.، 1382 ،  بررسی مقایسه ای و ارزیاب ی برخی گونه های آویشن با استفاده از ویژگیهای ریخت شناختی ، تشریحی، تکوینی، فراساختاری، ملکولی و آنالیز اسانس آنها. رساله دکتری رشته علوم گیاهی- سلولی تکوینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات.
 - Didry, N., Dubreuhl, L.,and Pinkas, M. 1993 Antimicrobial activity of thymol, carvacrol and cinnamaldehyde alone or in combination. Pharmazie, 48, 301-304.
- Sefidkon, F. and Dabiri. M 1999. The effect of distillation methods and stage of plant growth on the essential oil content and composition of Thymus katschyanus Boiss & Hollen. Flavour Fragrance, 14, 405-408.
- Shibamoto, T.,1987. Retention indices in essential oil analysis. In: Capillary gas chromatography in essential oil analysis. Edits., P. Sandra and C. Bicchi, Chapter 8, pp 259-274, Dr. Alfred Huething Verlag, New York.