محمد دینی؛ پرویز باباخانلو؛ محمد علیها؛ مصطفی گلی پور؛ فرهنگ جعفری
دوره 20، شماره 1 ، اردیبهشت 1383، ، صفحه 99-109
چکیده
به منظور بررسی اثر ایجاد زخم (تیغزدن)برریشهغدهای Ferula gumosa Boiss باریجه در ادامه حیات آن از سال 79 تا پایان 82 طرحی با سه تیمار سه بار، چهاربار و پنج بار تیغ و تیمار شاهد باروش آماری کاملا تصادفی وبا چهل تکرار مشاهداتی در مرکز همند آبسرد دماوند اجرا شد. غدههای گیاه مذکور از منطقه لار به مزرعه انتقال یافت. پس از دو دوره رویش ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر ایجاد زخم (تیغزدن)برریشهغدهای Ferula gumosa Boiss باریجه در ادامه حیات آن از سال 79 تا پایان 82 طرحی با سه تیمار سه بار، چهاربار و پنج بار تیغ و تیمار شاهد باروش آماری کاملا تصادفی وبا چهل تکرار مشاهداتی در مرکز همند آبسرد دماوند اجرا شد. غدههای گیاه مذکور از منطقه لار به مزرعه انتقال یافت. پس از دو دوره رویش تیمارها اعمال شد و صمغ استحصال گردید. بعد از اجرای سال اول طرح ، زندهمانی پایههای تیغخورده و شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. مقایسه میانگین تولید صمغ نشان دادکه افزایش تعداد دفعات تیغزنی، کاهش محصول را به دنبال داشت. بیشترین میزان صمغ در تیمار سه باروکمترین آن در تیمار پنج بار تیغ زنی استحصال گردید. زندهمانی بوتهها در مقایسه با شاهد نشان از مرگ و میر آنها در تمام تیمارها میدهد.در تجزیه واریانس میان تیمارهای مختلف تولید صمغ و همچنین زندهمانی تیمارها اختلاف معنیداری وجود ندارند. جهت ترمیم و بازسازی غدههای جا به جا شده مدت زمان دو سال (دو دوره رویش) کافی نیست.
محمود محمدی؛ محمد دینی؛ مجید توکلی
دوره 19، شماره 4 ، بهمن 1382، ، صفحه 367-387
چکیده
گز علفی که به نامهای مان کردی، مان بلوط ودر زبان کردی «گزو» و در گویش لری «گزوله» نامیده می شود، درواقع نوعی مان و یکی از محصولات فرعی و با ارزش جنگلهای بلوط غرب به ویژه زاگرس شمالی است، که به صورت شهدی غلیظ بر روی برگها وشاخههای جوان دوگونه بلوط به نامهای دارمازو (Quercus infectoria Oliv.)و بلوط لبنانی (Q.libani Oliv.) و زیر گونههای آنها ...
بیشتر
گز علفی که به نامهای مان کردی، مان بلوط ودر زبان کردی «گزو» و در گویش لری «گزوله» نامیده می شود، درواقع نوعی مان و یکی از محصولات فرعی و با ارزش جنگلهای بلوط غرب به ویژه زاگرس شمالی است، که به صورت شهدی غلیظ بر روی برگها وشاخههای جوان دوگونه بلوط به نامهای دارمازو (Quercus infectoria Oliv.)و بلوط لبنانی (Q.libani Oliv.) و زیر گونههای آنها بوجود آمده و مورد استحصال قرار میگیرد. این فرآورده در واقع ترشحات قندی موسوم به «عسلک» است که در نتیجة فعالیت دفعی پورهها و حشرات کامل دو گونه شته به نامهای( Thelaxes suberi Del;و Tuberculoides annulatus annulatus Hart.)در سطح برگ درختان بلوط به شکل قطرات شبنم مانندی در فاصلة زمانی محدود ظاهر شده، بعد در مجاورت هوا تقریباً سفت و متبلور می شود وبه صورت دانههای ریز شکر مانند در آمده ومورد بهرهبرداری قرار میگیرد. زمان تولید و بهرهبرداری از این محصول اواخر بهار ودر مواردی اوایل پاییز است که معمولاً با تغییر ناگهانی هوا وفعال شدن حشرات مولد صورت میپذیرد. مناطق پراکنش گیاه میزبان و همچنین حشرات مولد گز علفی مکانهای محدودی از استانهای آذربایجانغربی، کردستان، کرمانشاه و لرستان است که بر اساس مطالعات سالهای اخیر در سه استان آذربایجانغربی، کردستان ولرستان شتههای مولد در شرایط مناسب و خاص از نظر جمعیتی و تراکم طغیان نموده که قادر به تولید گزعلفی قابل بهرهبرداری هستند. این مادة قندی از اهمیت غذایی، دارویی و اقتصادی برخوردار می باشد
مهدی میرزا؛ مهردخت نجف پور نوایی؛ محمد دینی
دوره 19، شماره 3 ، آبان 1382، ، صفحه 227-232
چکیده
به منظور بررسی ترکیبهای اسانس گیاهCentaurea behen L., سرشاخه های گیاه از منطقه بومهن (سال 1382) در استان تهران جمع آوری گردید وپس از خشک شدن در دمای محیط با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد (Clevenger). اسانس به صورت یک لایه روغنی زرد روشن با بازده 0.5% بدست آمد . ترکیبهای موجود در اسانس با دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل ...
بیشتر
به منظور بررسی ترکیبهای اسانس گیاهCentaurea behen L., سرشاخه های گیاه از منطقه بومهن (سال 1382) در استان تهران جمع آوری گردید وپس از خشک شدن در دمای محیط با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد (Clevenger). اسانس به صورت یک لایه روغنی زرد روشن با بازده 0.5% بدست آمد . ترکیبهای موجود در اسانس با دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده با طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. از میان 21 ترکیب شناسایی شده که 91% اسانس را تشکیل می دهد به ترتیب (β -caryophyllene (%40.3) , β - sesquiphellandrene (%18.4 %) وcaryophyllene oxide (%9.9 بیشترین میزان را به خود اختصاص می دهند .
محمد دینی؛ پرویز باباخانلو
دوره 16، شماره 1 ، بهمن 1381، ، صفحه 41-99
چکیده
فهرست اسامی حاضر با هدف دستیابی سریع به اطلاعاتی هرچند کلی، درمورد خواص وکاربردهای گیاهان تهیه شده است. دراین فهرست بیش از یکهزار و پانصد گیاه که دارای ارزش اقتصادی بوده، انتخاب, و خواص وکاربردهای آنها به شکل شمارههایی در مقابل اسامی گیاهان آورده شده است. بالغ بر صدگونه گیاهانی هستند که بعضی ازمنابع وجود آنها را در ایران ذکرنموده ...
بیشتر
فهرست اسامی حاضر با هدف دستیابی سریع به اطلاعاتی هرچند کلی، درمورد خواص وکاربردهای گیاهان تهیه شده است. دراین فهرست بیش از یکهزار و پانصد گیاه که دارای ارزش اقتصادی بوده، انتخاب, و خواص وکاربردهای آنها به شکل شمارههایی در مقابل اسامی گیاهان آورده شده است. بالغ بر صدگونه گیاهانی هستند که بعضی ازمنابع وجود آنها را در ایران ذکرنموده وبعضی دیگر وجود آنها را مشکوک میدانند. این گونهها با دوستاره درفهرست نشان داده شدهاند. تعدادی ازگیاهان وارداتی هستندکه بهنحوعمده در باغهای گیاه شناسی یا پارکها کشت شدهاند, این دسته نیز با یک ستاره معرفی شدهاند. تعداد کل گیاهان بالغ بر یکهزار و ششصد عدد میباشند که تعداد یکهزار و دویست گونه, گیاهانی هستند که در ایران میرویند, وتصاویر نزدیک به هفتصد گونه با استفاده از فلور رنگی ایران دردسترس میباشند که دراین صورت شماره جلد مورد استفاده در مقابل گونه آورده شده است.
در مقابل بعضی ازگونهها اعدادی ازیک تا سی و پنج دیده نمیشود که نشان دهنده معرفی گیاه تنها در منبع شماره 105میباشد و در سایر منابع استفاده شده ذکری ازآن گونه آورده نشده است. دراین مجموعه به کاربردهای کلی گیاهان اشاره گردیده که لازم است درفهرستهای بعدی شمارهها ریزتر وبهصورت زیرشماره ارائه شوند. برای مثال درشماره سیزده میتوان کاربردهای دارویی ودرمانی هر گیاه تحت زیر شماره ذکر گردد: همچنین تحت هر شماره ممکن است چند کاربرد ذکر شده باشد به عنوان مثال درشماره چهارده منظور از خاصیت تصفیه کنندگی آب تمام گیاهان با این شماره نیستند, ویا در شماره هفت صمغ, رزین, مآن وغیره تحت این شماره آورده شده و استفاده کنندگان مطلع هستند که هرگیاهی ممکن است یک یا چند مورد از این کاربردها را داشته باشد. تعدادی ازگیاهان دارویی معروف درایران که درمنابع مورد استفاده ذکر نشدهاند در فهرست حاضر آورده نشدهاند که سعی میشود در فهرست بعدی با دستیابی به منابع جدید به فهرست حاضر اضافه شوند.
محمود محمدی؛ محمد دینی
دوره 17، شماره 1 ، بهمن 1381، ، صفحه 75-109
چکیده
کشور ایران بهدلیل برخورداری از تنوع آب و هوایی از پوشش گیاهی بسیار غنی و متنوعی بهرهمند میباشد، بهطوریکه برخی گونههای گیاهی خاص تنها در ایران میروید، درحالیکه در سایر مناطق دنیا کمتر نظیر آنرا میتوان مشاهده نمود.
شیرابههای قندی یا مانها یکی از اقلام مختلف محصولات فرعی گیاهان مرتعی و جنگلها به شمار میروند که در بعضی ...
بیشتر
کشور ایران بهدلیل برخورداری از تنوع آب و هوایی از پوشش گیاهی بسیار غنی و متنوعی بهرهمند میباشد، بهطوریکه برخی گونههای گیاهی خاص تنها در ایران میروید، درحالیکه در سایر مناطق دنیا کمتر نظیر آنرا میتوان مشاهده نمود.
شیرابههای قندی یا مانها یکی از اقلام مختلف محصولات فرعی گیاهان مرتعی و جنگلها به شمار میروند که در بعضی از نقاط کشور روی گیاهان ویژهای تولید و مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. این مواد، ترشحات شیرینمزه و چسبندهای هستند که بر اثر فعالیت تغذیهای برخی حشرات بر روی اندامهای جوان بعضی گیاهان یا واکنش گیاه در برابر بعضی عوامل مکانیکی و یا حرارت محیط به بیرون از بافتها در پارهای از مناطق ایران تراوش میشوند. بهعبارت دیگر مانها معمولاً در اثر دو عامل، یکی گیاه بهعنوان میزبان و حشره بهعنوان مهمان بوجود میآیند. مانهایی که تاکنون بر روی گیاهان جنگلی و مرتعی ایران تولید و شناسایی شدهاند شامل گزانگبین، شیرخشت، بیدخشت، شکرتیغال، گز علفی، گز شهداد و ترنجبین میباشند که علاوه بر خواص دارویی به نوعی در مصارف غذایی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
بهدلیل ناشناخته بودن عوامل مولد مانها، گیاهان تولید کننده، پراکنش گیاهان میزبان، حشرات مولد و همچنین نحوة تولید، زمان و نحوه بهرهبرداری و نیز نقش عوامل مختلف اکولوژیکی و بیولوژیکی در تولید و تکثیر حشرات مولد مان، طرح ملی «بررسی منابع تولید کننده و نحوة تولید شیرابههای قندی (مانها) در ایران» از سال 1372 تا پایان 1378با همکاری تعدادی از محققان و کارشناسان تحقیقاتی در ستاد مؤسسه و استانهای تهران، اصفهان، خراسان، لرستان، فارس و کرمان اجرا و در این مدت ضمن جمعآوری و شناسایی عوامل تولید کننده مانها در ایران اقداماتی در زمینه بیولوژی حشرات، نحوة تولید و بهرهبرداری از آنها انجام شد که خلاصهای از نتایج بدست آمده در این مقاله ارائه میشود.
بهدلیل خدادادی بودن این منابع و عدم سرمایهگذاری اولیه برای ایجاد آنها توسط انسان و دسترسی آسان و ارزان برای بهرهبرداری، متأسفانه طی سالهای متمادی گذشته تاکنون روند تولید و نگهداری آنها سیر نزولی را نشان میدهد، بهگونهای که برخی از حشرات مولدمان در آستانه نابودی کامل و حذف از چرخه طبیعت قرار گرفتهاند و بایستی هر چه زودتر اقدامی جدی و ضربتی برای حمایت و حفاظت از این ذخاتر ژنتیکی ارزشمند بعمل آید.
محمد دینی؛ پرویز باباخانلو؛ محمدمسعود علیها؛ مصطفی گلی پور
دوره 13، شماره 1 ، مرداد 1381، ، صفحه 25-40
چکیده
باریجه یکی از مهمترین محصولات فرعی مرتعی در استان تهران میباشد که از زمانهای گذشته مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. جهت تعیین گیاهان مولد باریجه و محدوده پراکنش آنها طرحی از سال 74 تا 79 در استان تهران اجرا شد.
مطالعات کتابخانهای و صحرایی در دو مرحله اجرا گردید. ابتدا ضمن مراجعه به منابع مختلف، اطلاعات در مورد گیاه ...
بیشتر
باریجه یکی از مهمترین محصولات فرعی مرتعی در استان تهران میباشد که از زمانهای گذشته مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. جهت تعیین گیاهان مولد باریجه و محدوده پراکنش آنها طرحی از سال 74 تا 79 در استان تهران اجرا شد.
مطالعات کتابخانهای و صحرایی در دو مرحله اجرا گردید. ابتدا ضمن مراجعه به منابع مختلف، اطلاعات در مورد گیاه بدست آمد. با استفاده از نقشه پوشش گیاهی حوضههای سد امیرکبیر، لتیان، لار و غیره سوابق پراکنش گیاه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از نقشه جغرافیایی، زمینشناسی،خاکشناسی، آب و هوایی نیز استفاده شد.
با شروع فصل رویش گیاه بازدیدهای صحرایی جهت جمعآوری گیاه در استان انجام شد و ضمن بازدید نمونه خاک و سایر اطلاعات جمعآوری و در تهیة نقشه کلی پراکنش مورد استفاده قرار گرفت.
از مجموع گونههای ذکر شده از جنس Ferula دو گونه: 1- Ferula gumosa Boissو 2- F.persica willd در استان تهران وجود دارند که در گذشته از آنها بهرهبرداری شده است. گونه شماره یک تنها در حوضه سد لار پراکنش وسیعی دارد و تا مرز حوضه سد لتیان نیز مشاهده میگردد. گونه شماه 2 به نام باریجه سگبینج یا سگاپینوم نامیده میشود که هر دو تحت نام باریجه مورد مصرف قرار میگیرند ولی پراکنش گونه شماره 2 وسیعتر است و در کلیه حوضهها به ویژه لتیان و امیرکبیر پراکنش دارد.
محمد دینی؛ پرویز باباخانلو؛ محمود محمدی؛ مصطفی گلی پور
دوره 12، شماره 1 ، خرداد 1381، ، صفحه 67-85
چکیده
شکر تیغال یکی از مانهای مشهور ایران می باشد که از زمانهای گذشته تا امروز به عنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده شیرینمزه توسط لارو حشرهای بر روی گیاهی ارخانواده کاسنی3، به نام اکینوپس4 ایجاد میگردد.
جهت تعیین نام گونههای موجود در استان و حشره عامل در قالب یکی از زیر طرحهای طرح ملی بررسی منابع تولید کننده ...
بیشتر
شکر تیغال یکی از مانهای مشهور ایران می باشد که از زمانهای گذشته تا امروز به عنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده شیرینمزه توسط لارو حشرهای بر روی گیاهی ارخانواده کاسنی3، به نام اکینوپس4 ایجاد میگردد.
جهت تعیین نام گونههای موجود در استان و حشره عامل در قالب یکی از زیر طرحهای طرح ملی بررسی منابع تولید کننده و عوامل تولید شیرابههای قندی (مانها) اجرا شد و طی دو مرحله کتابخانهای و صحرایی مطالعه صورت گرفت.
ابتدا ضمن مراجعه به منابع مختلف، اطلاعات در مورد گیاه بهدست آمد. از نقشه پوشش گیاهی در استان استفاده شد و با شروع فصل رویش بازدیدهای منظم از گیاه اکینوپس در نقاط مختلف استان در ارتفاعات و اقالیم مختلف انجام گردید. با مشاهده حشره عامل روی نمونه گیاه نسبت به جمع آوری گیاه و حشره جهت شناسایی اقدام گردید.
بر طبق بررسی انجام شده مشخص شد که به روی سه گونه از گیاه اکینوپس به نامهای E. cephalotes Dc. Echinops orientalis Trautv و E. robustus Bunge حشره فعالیت میکند: گونههای مذکور در جنوب، شرق و غرب استان پراکنش دارند و علاوه بر آنها دو گونه دیگر به نامهای E. ritrodes Bunge و E. leiopolyceras Bornm نیز وجود دارند که بر روی آنها اثری از فعالیت حشره مشاهده نشد. این گونهها منشعب و در ارتفاعات استان پراکنش دارند.
نام حشره عامل تولید شکر تیغال لارینوس ملیفیکوس از راسته سخت بالپوشان و خانواده سرخرطومی میباشد. حدود ارتفاعی پراکنش گیاه اکینوپس در استان تهران 2700-1000 متر و حدود ارتفاعی فعالیت حشره تا 2000 مشاهده شد.
تولید شکرتیغال در استان تهران قابل توجه نمیباشد و جمعآوری آن مقرون بهصرفه نیست.
محمد دینی؛ پرویز باباخانلو؛ محمود محمودی؛ مصطفی گلی پور
دوره 11، شماره 1 ، بهمن 1380، ، صفحه 53-71
چکیده
بیدخشت یکی از مانهای مشهور ایران میباشد که از زمانهای گذشته تا امروز بهعنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده بهرنگ سفید متمایل به شیری بهصورت قطعاتی بدون شکل دراثر فعالیت حشرهای با بیولوژی نامشخص که بر روی گیاه بید ایجاد میگردد. جهت تعیین نام گونههای گیاه بید موجود در استان و حشره عامل در قالب یکی از زیرطرحهای ...
بیشتر
بیدخشت یکی از مانهای مشهور ایران میباشد که از زمانهای گذشته تا امروز بهعنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده بهرنگ سفید متمایل به شیری بهصورت قطعاتی بدون شکل دراثر فعالیت حشرهای با بیولوژی نامشخص که بر روی گیاه بید ایجاد میگردد. جهت تعیین نام گونههای گیاه بید موجود در استان و حشره عامل در قالب یکی از زیرطرحهای طرح ملی بررسی منابع تولید کننده و عوامل تولید شیرابههای قندی (مانها) اجرا شد و مطالعه طی دو مرحله کتابخانهای و صحرایی صورت گرفت. ابتدا ضمن مراجعه به منابع مختلف اطلاعات درمورد گیاه بدست آمد با استفاده از نقشه پوشش گیاهی پراکنش گیاه در استان بررسی و با شروع فصل رویش بازدیدهای منظم از بیدستانها در نقاط مختلف استان در ارتفاعات و اقالیم مختلف انجام و با مشاهده حشره روی گیاه نمونه گیاه و حشره جمعآوری و بازدیدهای هفتگی آماده تا مرحله تولید شیرابه بیدخشت انجام و پس از سخت شدن بیدخشت از روی شاخه و ساقههای گیاه جمعآوری شد. گونههای بید موجود در استان که حشره روی آنها فعالیت میکنند عبارتند از: Salix acmophylla Boiss. زرد بید Salix aegyptiaca L. بیدمشک Salix alba L. فک Salix excelsa Gme. سیاه بید Salix zygostemom Boiss. جودانک کلیه گونههای بید موجود در استان هنوز بهطور کامل شناسایی نشدهاند. عامل تولید بیدخشت، حشرهای است به نام Tuberolachnus salignus Gmelاز خانواده Lachnidae و به فارسی بنام شته خالدار بید گفته میشود.
محمد دینی؛ پرویز باباخانلو؛ محمود محمدی؛ مصطفی گلی پور
چکیده
از زمانهای گذشته تا امروز شیرخشت بعنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده شیرین مزه از نظر ترکیب شیمیایی جزو مان ها محسوب می شود. طبق بررسی انجام شده مشخص شد که دو گونه گیاه شیرخشت به نامهای 1-Cotoneaster nummularius Fisch & Mey (Rosaceae) 2- Cotoneaster nummularioides Pojark در استان تهران وجود دارند که مان تولید می نمایند. در اوایل ...
بیشتر
از زمانهای گذشته تا امروز شیرخشت بعنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده شیرین مزه از نظر ترکیب شیمیایی جزو مان ها محسوب می شود. طبق بررسی انجام شده مشخص شد که دو گونه گیاه شیرخشت به نامهای 1-Cotoneaster nummularius Fisch & Mey (Rosaceae) 2- Cotoneaster nummularioides Pojark در استان تهران وجود دارند که مان تولید می نمایند. در اوایل مردادماه روی اندامهای هوایی گونه های مذکور شیرابه ظاهر می گردد، در پی نتایج سالهای اجرای طرح مشخص گردید که لارو نوعی حشره پوستخوار از خانواده سخت بالپوشان (سوسکها) عامل ایجاد تخریب در قسمت کامبیوم چوب گیاه می باشد. این آفت شبیه آفت پوستخوار درختان میوه هسته دار عمل می کند و برای اولین بار از محل اجرای طرح جمع آوری و توسط موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی به نام Scolytus rugulosus Mull. (Col., Scolytida, Scolytinae) شناسایی گردید. خروج ترشحات تابع شرایط اقلیمی بوده بطوریکه در یک محدوده زمانی ظاهر و پس از مدت کوتاهی از بین می رود. شیرابه قندی مترشحه از گیاه مورد توجه حشرات می باشد و در نتیجه بارندگی نیز شسته شده، از بین می رود. با بررسی آمار هواشناسی منطقه در اوایل مرداد اختلاف درجه حرارت حداکثر مطلق و حداقل مطلق به بیش از بیست درجه می رسد و در این ایام از محلهای آفت زده روی درختچه ترشحات خارج می گردد.شاخه های افت زده پس از چند سال از بین می روند و کاملا خشک می گردند و تا این مرحله هر ساله از محلهای آفت زده ترشحات خارج می شود. درختچه شیرخشت دارای چندین ساقه هوایی و قدرت جست زنی داشته لذا گیاه بطور کامل خشک نمی شود. در ادامه بررسی جهت یافتن منابع دیگر تولید مان، مشخص گردید که علیرغم وجود گیاه کاروان کش در استان تهران لیکن این گیاه تولید مان نمی کند، همچنین نوعی زبان گنجشک که در بعضی از کشورها تولید مان می نماید در ایران بصورت بومی وجود نداشته از گیاهان وارداتی است که کاشته شده است لذا تولید مان شیرخشت توسط این گیاه در ایران نیز منتفی است.
مهدی میرزا؛ محمد دینی
دوره 8، شماره 1 ، تیر 1380، ، صفحه 91-102
چکیده
ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس حاصل از سرشاخه گیاه مرتعی و بومی کزل Diplotaenia damavandicaMozaffarian, Hudge & Lamond که از منطقه لار - لواسانات استان تهران جمع آوری شد، توسط دستگاهGC-MS مورد شناسایی قرار گرفتند. تعداد 19 ترکیب که در مجموع 78% ترکیبهای اسانس را شامل می شوند در اسانس کزل شناسایی گردیدند که در میان آنها ترکیبهای (%11.3) b-Phellandrene, ...
بیشتر
ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس حاصل از سرشاخه گیاه مرتعی و بومی کزل Diplotaenia damavandicaMozaffarian, Hudge & Lamond که از منطقه لار - لواسانات استان تهران جمع آوری شد، توسط دستگاهGC-MS مورد شناسایی قرار گرفتند. تعداد 19 ترکیب که در مجموع 78% ترکیبهای اسانس را شامل می شوند در اسانس کزل شناسایی گردیدند که در میان آنها ترکیبهای (%11.3) b-Phellandrene, (%19.6)terpinolene, (%23.1) cis-b-ocimene, (%24) a-phellandrene بیشترین مقدار را شامل می شوند.