همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران

2 دانشیار، دانشکده داروسازی ساری و مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران،

چکیده

Pterocarya fraxinifolia (Lam.) Spach از تیره Juglandaceae به‌صورت خودرو در استانهای شمالی ایران می‌روید. به‌رغم فراوانی، اطلاعات بسیار کمی در خصوص این گیاه گزارش شده است. این تحقیق به منظور بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی این گیاه انجام شد. برای این منظور، برگها و شاخه‌های این گیاه از منطقه دشت ناز ساری جمع‌آوری شده و عصاره متانولی آنها استخراج شد. سپس این عصاره‌ها در آزمونهای گوناگون بکار رفت. نتایج نشان داد که میزان فنل و فلاونوئیدها در برگ به‌طور قابل ملاحظه‌ای بیشتر از پوست شاخه است. در آزمون به‌دام‌اندازی رادیکالهای آزاد DPPH غلظت مهار 50% در عصاره متانولی برگ 11/0±59/15 و در پوست شاخه30/2±24/166 میکروگرم بر میلی‌لیتر بدست آمد. قدرت احیاءکنندگی عصاره‌های برگ تفاوتی با آسکوربیک اسید نداشت (p>0.05). اگرچه عصاره‌ها در آزمون به‌دام‌اندازی نیتریک اکساید اثر ضعیفی ا ز خود نشان دادند، اما به‌طور مؤثری قابلیت شلات کنندگی آهن را دارا بودند. تمامی عصاره‌ها فعالیت آنتی‌اکسیدانی خوبی در تست لینولئیک اسید از خود نشان دادند. اختلاف معنی‌داری بین فعالیت این عصاره‌ها وجود نداشته (p>0.05) و تمامی عصاره‌ها الگوی مهار پراکسیداسیون مشابه آسکوربیک اسید و آنتی‌اکسیدان سنتزی BHA از خود نشان دادند. در مجموع، عصاره متانولی این گیاه در تمامی مدلهای مورد مطالعه، سطوح مختلفی از فعالیت آنتی‌اکسیدانی را از خود نشان دادند. به‌ویژه، قابلیت احیاءکنندگی آهن III به آهن II را با اهداء الکترون، شلاته کنندگی آهن II و فعالیت ضد پراکسیده شدن چربی را از خود نشان دادند.

کلیدواژه‌ها

- Brand-Williams, W., Cuvelier, M. and Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie, 28: 25-30.
- Chung, Y.C., Chien, C.T., Teng, K.Y. and Chou, S.T., 2006. Antioxidative and mutagenic properties of Zanthoxylum ailanthoides Sieb & zucc. Food Chemistry, 97: 418-425.
- Di Matteo, V. and Esposite, E., 2003. Biochemical and therapeutic effect of antioxidants in the treatment of Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease and amyotrophic lateral sclerosis. Current Drug Target CNS Neurological Disorders, 2: 95-107.
- Ebrahimzadeh, M.A., Hosseinimehr, S.J., Hamidinia, A. and Jafari, M. 2008a. Antioxidant and free radical scavenging activity of Feijoa sallowiana fruits peel and leaves. Pharmacologyonline, 1: 7-14.
- Ebrahimzadeh, M.A., Pourmorad, F. and Hafezi, S. 2008b. Antioxidant activities of Iranian corn silk. Turkish Journal of Biology, 32: 43-49.
- Ebrahimzadeh, M.A., Pourmorad, F. and Bekhradnia, A.R., 2008c.Iron chelating activity screening, phenol and flavonoid content of some medicinal plants from Iran. African Journal of Biotechnology, 7(18): 3188-3192.
- Gungor, N.M., Kartal,S.N. and Kantay, R., 2007. Technological properties of wingnut (Pterocarya fraxinifolia) wood and characteristics of plywood from wingnut wood. Building and Environment, 42(8): 3108-3111.
- Halliwell, B., 1997. Antioxidants: the basics, what they are and how to evaluate them. Advances in Pharmacology, 38: 3-20.
- Halliwell, B. and Gutteridge, J.M.C., 1990. Role of free radicals and catalytic metal ions in human disease: an overview. Methods in Enzymology, 186: 1–85.
- Halliwell, B., Gutteridge J.M.C. and Cross, C.E., 1992. Free radicals, antioxidants and human disease: where are we now? Journal of Laboratory and Clinical Medicine, 119: 598–620.
- Hinneburg, I., Damien Dorman, H.J., and Hiltunen, R., 2006. Antioxidant activities of selected culinary herbs and spices. Food Chemistry, 97: 122-129.
- Hertog, M.L.G., Feskens, E.J.M., Hollman, P.H.C., Katan, M.B., and Kromhout, D., 1993. Dietary antioxidants flavonoids and the risk of coronary heart disease: the zutphen elderly study. Lancet, 342: 1007–1011.
- Ielpo, M.T.L., Basile, A., Miranda, R., Moscatiello, V., Nappo, C., Sorbo, S., Laghi, E., Ricciardi., M.M., Ricciardi, L. and Vuotto M.L., 2000. Immunopharmacological properties of flavonoids. Fitoterapia, 71: S101-S109.
- Kartal, N., Sokmen, M., Tepe, B., Daferera, D., Polissiou, M. and Sokmen, A., 2007. Investigation of the antioxidant properties of Ferula orientalis L. using a suitable extraction procedure. Food Chemistry, 100(2): 584-589.
- Kris-Ethertonm P,M., Hecker, K.D., Bonanome, A., Coval, S.M., Binkoski, A.E. and Hilpert, K.F., 2002. Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. American Journal of Medicine, 113 (Suppl. 9B): 71S-88S.
- Kumaran, A. and Karunakaran, R.J., 2006. Antioxidant and free radical scavenging activity of an aqueous extract of Coleus aromaticus. Food Chemistry, 97: 109-114.
- Lee, S.E., Hwang, H.J., Ha, J.S., Jeong, H.S. and Kim, J.H., 2003. Screening of medicinal plant extracts for antioxidant activity. Life Sciences, 73: 167–179.
- Meurer, B., Wray, V., Wiermann,R. and Strack, D., 1988. Hydroxycinnamic acid-spermidine amides from pollen of Alnus glutinosa, Betula verrucosa and Pterocarya fraxinifolia. Phytochemistry, 27(3): 839-843 .
- Moncada, A., Palmer, R.M.J. and Higgs, E.A., 1991. Nitric oxide: physiology, pathophysiology and pharmacology. Pharmacological Reviews, 43: 109-142.
- Nabavi, S.M, Ebrahimzadeh, M.A., Nabavi, S.F., Hamidinia, A. and Bekhradnia, A.R., 2008. Determination of antioxidant activity, phenol and flavonoids content of Parrotia persica Mey. Pharmacologyonline, 2: 560-567.
- Ordon˜ez, A.A.L., Gomez, J.D., Vattuone, M.A., lsla, M.I., 2006. Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq.) Swartz extracts. Food Chemistry, 97: 452-458.
- Sreejayan, N., and Rao, M.N.A., 1997. Nitric oxide scavenging by curcuminoids. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 49: 105-107.
- Van Acker, S.A.B.E., Van Den Berg, D.J., Tromp, M.N.J.L., Griffioen, D.H., Van Bennekom, W.P. and Van der Vijgh, W.J.F., 1996. Structural aspects of antioxidant activity of flavanoids. Free Radical Biology and Medicine, 20(3): 331-342.
- http://bedonemarz.iranblog.com/(S (tpoias45bnwwez55ewel23ml))/Default.aspx? Mode = ContinuedPost&id=73758 Accessed September 5, 2008.
- www.pfaf.org/index.html (Pterocarya fraxinifolia - Plants For A Future database report.htm9). Accessed September 5, 2008.
- Yen, G.C. and Duh, P.D., 1995. Antioxidant activity of methanolic extracts of Peanut huls from various cultivars. Journal of the American Oil Chemist Society, 72: 1065-1067.
- Yen, G.C. and Chen, H. Y., 1995. Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 43(1): 27-32.
- Yu, L.L., 2001. Free radical scavenging properties of conjugated linoleic acids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(7): 3452-3456.