همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مراغه

2 دانشیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

3 استاد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

چکیده

گونه‌های اکسیژن فعال ROS و نیتروژن فعال RNS اشکال مولکولهای فعالی هستند که می‌توانند موجب آسیب به DNA شده و در نهایت منجر به جهش گردند. در واقع رادیکالهای آزاد نقش عمده‌ای در ایجاد اختلال در سلامتی انسان دارند که شامل فرایند‌های پیری، سرطان و آترواسکلروزیس می‌باشد. به‌عکس، آنتی‌اکسیدانها به روشهای مختلف می‌توانند رادیکالهای آزاد را مهار نمایند. مهار آزاد‌سازی رادیکالهای آزاد به‌خصوص رادیکالهای نیتریک اکسید که جزء RNSها می‌باشند، یک راهبرد بالقوه جهت کنترل التهاب می‌باشد. بسیاری از داروهای ضد التهابی، گوارشی و حفاظت‌کننده عصبی، مکانیسمهای آنتی‌اکسیدانی و یا جمع‌کنندگی رادیکال را دارند. مطالعات بسیاری فعالیتهای آنتی‌اکسیدانی و فواید سلامتی آنتوسیانین‌های موجود در میوه‌ها و سبزیجات را شرح می‌دهند. آنتوسیانین‌ها مشتقات گلیکوزیله پلی‌هیدروکسی و پلی‌متوکسی از نمکهای فلاویلیوم بوده و به‌عنوان رنگهای طبیعی از خانواده فلاونوئید‌ها می‌باشند و به‌طور گسترده‌ای در گلها، میوه‌ها و سبزیجات وجود دارند. انگورها و توتها منابع غذایی اصلی آنتوسیانین‌ها هستند. توتها غنی از آنتوسیانین هستند که این ترکیبها موجب ایجاد رنگ در میوه شده و همچنین به‌عنوان آنتی‌اکسیدانهای طبیعی محسوب می‌شوند. مطالعات اولیه نشان داده که آنتوسیانین‌ها در کاهش پیری همراه با آسیبهای اکسیداتیو مفیدند. هدف از این مطالعه، سنجش میزان فعالیت مهاری آنتوسیانین‌های سه گونه توت در برابر رادیکالهای نیتریت بود. برای این کار عصاره آنتوسیانینی با استفاده از روش Francis و Cribago استخراج شده و سپس این عصاره آنتوسیانینی جهت سنجش مهار رادیکالهای نیتریت توسط واکنش Griess Illosvoy بکار گرفته شد. در کل نمونه‌ها مشاهده شد که ظرفیت مهار نیتریت توسط عصاره آنتوسیانینی توتها همزمان با افزایش غلظت عصاره افزایش می‌یابد. این نتایج تأییدی بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی آنتوسیانین‌ها می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

- ثابتی، ح.، 1373. درختان و درختچه‌های ایران. انتشارات دانشگاه یزد، 854 صفحه.
- عزیزیان، د.، 2001. فلور ایران. شماره 35، تیره توت (Moraceae). انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، 84 صفحه.
- Bartsch, H. and Montesano, R., 1984. Relevance of nitrosamines to human cancer. Carcinogenesis, 5: 1381-1393.
- Çakir, A., Mavi, A., Kazaz, C., Yildirim, A. and Kufrevio Glu, O.I., 2006. Antioxidant activities of the extracts and components of Teucrium orientale L. var. orientale. Turkish Journal of Chemistry, 30: 1-12.
- Chiriboga, C. and Francis, F.J., 1970. An anthocyanin recovery system from cranberry pomace. Journal of American Society Horticulteral Science, 9: 223-236.
- Davies, K.J.A., 2000. Oxidative stress, antioxidant defenses, and damage removal, repair, and replacement systems. IUBMB Life, 50: 279-289.
- Espin, J.C., Soler-Rivas, C., Wichers, H.J. and Viguera-Garcia, C., 2000. Anthocyanine based natural colorants: a new source of antiradical activity for foodstuff. Journal of Agriculteral Food Chemistry, 48: 1588-1592.
- Fukumoto, L.R. and Mazza, G., 2000. Assessing antioxidant and prooxidant activity of phenolic compounds. Journal of Agriculteral Food Chemistry, 48: 3597-3604.
- Garrat, D.C., 1964. The Quantitative Analysis of Drugs. Chapman and Hall ltd, Japan, 3: 456-458.
- Halliwell, B., 1994. Free radicals, antioxidants, and human diseases: curiosity, cause, or consequence. The Lancet, 344: 721-724.
- Halliwell, B., 1995. How to characterize an antioxidant: An update. Biochemistry Society Symposium, 61: 73-101.
- Heinonen, I.M., Meyer, A.S. and Frankel, E.N., 1996. Antioxidant activity of berry phenolics on human low-density lipoprotein and liposome oxidation. Journal of Agricultural Food Chemistry, 44: 4107-4112.
- Jungmin, L., Durst, R.W. and Wrolstad, R.E., 2005. Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by the pH differential Method: collaborative study. Journal of AOAC International, 88(5): 1269-1278.
- Kumaran, A. and Karunakaran, R.J., 2007. In vitro antioxidant activities of methanol extracts of five Phyllanthus species from India. Food Science and Technology, 40: 344-352.
- Lakenbrink, C., Lapczynski, S., Maiwald, B. and Engelhardt, U.H., 2000. Journal of Agriculteral Food Chemistry, 48: 2848-2852.
- Marcocci, L., Packer, L., Droy-Lefai, MT., Sekaki, A. and Gardes-Albert, M. 1994. Antioxidant action of Ginkgo biloba extracts EGb 761. Methods of Enzymology, 234:462-475.
- Mazza, G. and Miniati, E., 1993. Small Fruits. 85-130. In: Boca Raton, F.L., Anthocyanins in Fruits, Vegetables, and Grains; CRC Press: Boca Raton, FL, 362p.
- Odukoya, A.O., Ilori, O.O., Sofidiya, M.O., Aniunoh, O.A., Lawal, B.M. and Tade, I.O., 2005. Antioxidant activity of Nigerian dietary spices. Electron. Journal of Environmental and Agricultural Food Chemistry, 4(6): 1086-1093.
- Pergola, C., Rossi, A., Dugo, P., Cuzzocrea, S. and Sautebin, L., 2006. Inhibition of nitric oxide biosynthesis by anthocyanin fraction of blackberry extract. Nitric Oxide, 15(1):c30-39.
- Pourmorad, F., Hosseinimehr, S.J. and Shahabimajd, N., 2006. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African Journal of Biotechnology, 5(11): 1142-1145.
- Rice-Evans, C.A., Miller, U.H. and Paganga, G., 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends Plant Science, 2: 152-159.
- Roussis, I.G., Lambropoulos, I. and Soulti, K., 2005. Scavenging capacities of some wines and wine phenolic extracts food technol. Biotechnology, 43(4): 351-358.
- Squadrito, G.L. and Pryor, W.A., 1998. Oxidative chemistry of NO.: The roles of superoxide, ONOO-, and carbon dioxide. Free Radical Biology & Medicine, 25:392-403.
- Szôllôsi, R. and Varga, I.S., 2002. Total antioxidant power in some species of Labiatae (Adaptation of FRAP method). Acta Biologica Szegediensis, 46(3-4): 125-127.
- Tsuda, T., Horio, F. and Osawa, T., 1998. Dietary cyanidin 3-O-β-D-glucoside increases ex vivo oxidation resistance of serum in rats. Lipids, 33: 583-588.
- Tsuda, T., Kato, Y. and Osawa, T., 2000. Mechanism for the peroxynitrite scavenging activity by anthocyanins. Federation of European Biochemical Societies Letters, 484: 207-210.
- Yu, L., Zhao, M., Wang, J.S., Cui, C.h., Yang, B., Jiang, Y. and Zhao, Q., 2007. Antioxidant, immunomodulatory and anti-breast cancer activities of phenolic extract from pine (Pinus massoniana Lamb.) bark. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 9: 122-125.
- Zhonggao, C., Felgines, O., Texier, C., Besson, D.J., Liu, J. and Wang, S., 2005. Antioxidant activities of total pigment extract from blackberries. Food Technology and Biotechnology, 43(1): 97-102.