نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی کرج
2 دکترای مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی کرج،
3 استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی کرج
4 دانشیار، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5 مربی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
چکیده
اسانس قسمتهای هوایی گیاه گرز (Diplotaenia cachrydifolia Boiss.) در دو حالت سبز و خشک از نظر میزان و درصد ترکیبهای موجود در آن، مورد بررسی قرار گرفت تا علت غیر خوشخوراک بودن و سمیت آن در حالت سبز و خوشخوراک شدن آن برای دام در حالت خشک، مشخص شود. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس استخراج شده توسط دستگاه گاز گروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) بررسی و سپس اجزاء آن شناسایی گردید. براساس نتایج بدست آمده، بازده اسانس در حالت سبز 7/2% و در حالت خشک 4/0% بود. در حالت سبز، 18 ترکیب (4/91%) در اسانس شناسایی شد که لیمونن (6/49%)، سیس- بتا-اوسیمن (6/12%)، دیل آپیول (8/10%) و آلفا-فلاندرن (3/4%) ترکیبهای عمده بودند. در حالت خشک 17 ترکیب (6/91%) شناسایی گردید که ترکیبهای عمده را لیمونن (7/50%)، دیل آپیول (3/18%)، سیس-بتا-اوسیمن (3/10%) و آلفا-پینن (1/4%) تشکیل میدادند. براساس نتایج حاصل شده، بالا بودن میزان اسانس یکی از عوامل کاهنده خوشخوراکی گیاه در حالت سبز میباشد. همچنین ترکیبهای بتا-میرسن و آلفا-فلاندرن که دارای عوارض مضر بیولوژیکی هستند و مقدارشان در حالت خشک کاهش نشان داد، بهعنوان ترکیبهای ضد کیفیت معرفی میشوند. در مجموع، بالا بودن میزان اسانس گیاه و بعضی ترکیبهای موجود در اسانس میتوانند از عوامل ضد کیفیت، بهحساب آیند.
کلیدواژهها