همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی کرج

2 دکترای مرتع‌داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی کرج،

3 استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی کرج

4 دانشیار، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

5 مربی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

اسانس قسمتهای هوایی گیاه گرز (Diplotaenia cachrydifolia Boiss.) در دو حالت سبز و خشک از نظر میزان و درصد ترکیبهای موجود در آن، مورد بررسی قرار گرفت تا علت غیر خوش‌خوراک بودن و سمیت آن در حالت سبز و خوش‌خوراک شدن آن برای دام در حالت خشک، مشخص شود. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس استخراج شده توسط دستگاه گاز گروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) بررسی و سپس اجزاء آن شناسایی گردید. براساس نتایج بدست آمده، بازده اسانس در حالت سبز 7/2% و در حالت خشک 4/0% بود. در حالت سبز، 18 ترکیب (4/91%) در اسانس شناسایی شد که لیمونن (6/49%)، سیس- بتا-اوسیمن (6/12%)، دیل آپیول (8/10%) و آلفا-فلاندرن (3/4%) ترکیبهای عمده بودند. در حالت خشک 17 ترکیب (6/91%) شناسایی گردید که ترکیبهای عمده را لیمونن (7/50%)، دیل آپیول (3/18%)، سیس-بتا-اوسیمن (3/10%) و آلفا-پینن (1/4%) تشکیل می‌دادند. براساس نتایج حاصل شده، بالا بودن میزان اسانس یکی از عوامل کاهنده خوش‌خوراکی گیاه در حالت سبز می‌باشد. همچنین ترکیبهای بتا-میرسن و آلفا-فلاندرن که دارای عوارض مضر بیولوژیکی هستند و مقدارشان در حالت خشک کاهش نشان داد، به‌عنوان ترکیبهای ضد کیفیت معرفی می‌شوند. در مجموع، بالا بودن میزان اسانس گیاه و بعضی ترکیبهای موجود در اسانس می‌توانند از عوامل ضد کیفیت، به‌حساب آیند.

کلیدواژه‌ها

- سفیدکن، ف.، مشکی‌زاده، س. و علیها، م.، 1383. بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس Diplotaenia cachrydifolia در مراحل مختلف رشد. فصلنامه گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، 3(11): 37-31.
- مظفریان، و.، 1385. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. چاپ چهارم، فرهنگ معاصر، تهران، 596 صفحه.
- Abramov, A.Y., Zamaraeva, M.V., Hagelgans, A.I., Azimov, R.R. and Krasilnikov, O.V., 2001. Influence of plant terpenoids on the permeability of mitochondria a lipid bilayers. Journal of Biochimica et Biophysica Acta (BBA)/Biomembranes, 1512(1): 98-110.
- Adams, R.P., 2004. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectroscopy. Allured Publishing Corp., Carol Stream, USA, 456p.
- Budavari, S., 1996. The Merck Index. 12th ed, Merck & Co. INC, USA, 648p.
- Delgado, I.F., Carvalho, R.R., Nogueira, A.C., Mattos, A.P., Figueiredo, L.H., Oliverira, S.H., Ghahoud, I. and Paumgartten, F.J., 1993. Study of embryo-foetotoxicity of beta-myrcene in the rat. Journal of Chemical Research in Toxicology, 31: 31-35.
- De-Olivera, A.C., Ribeiro-Pinto, L.F., Otto, S.S., Goncalves, A. and Paumgartten, F.J., 1997. Induction of liver monooxygenases by beta-myrcene. Journal of Toxicology, 26: 135-140.
- Harkiss, K.J. and Surmaghy, M.H.S., 1987a. Volatiles from the root of Diplotaenia cachrydifolia, the first natural source of 6-camphenone. Journal of Natural Products, 50: 991-994.
- Harkiss, K.J. and Surmaghy, M.H.S., 1987b. Furocoumarins of the fruit and root of Diplotaenia cachrydifolia. Journal of Fitoterapia, 58: 409-410.
- Harkiss, K.J. and Surmaghy, M.H.S., 1988. Diplotaenia cachrydifolia, a new source of jatamansin and jatamansinol. Journal of Fitoterapia, 59: 55-56.
- Javidnia, K., Miri, R., Kamalinejad, M. and Mehdipour, A.R., 2006. Composition of the essential oil of Diplotaenia cachrydifolia Boiss. from Iran. Journal of Essential Oil Research, 18: 86-87.
- Ozcan, M., Bagci, Y., Ertugrul, K. and Novak, J., 2004. Comparison of the leaf, root and fruit oils of Diplotaenia cachrydifolia from Turkey. Journal of Essential Oil Research, 16: 211-213.
- Paumgartten, F.J., Delgado, I.F., Alves, E.N., Nogueira, A.C., De-Farias, R.C. and Neubert, D., 1990. Single dose toxicity study of beta-myrcene, a natural analgesic substance. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 23: 837-839.
- Zeinsteger, P., Romero, A., Teibler, P., Montenegro, M., Rios, E., Ciotti, E.M., Acosta De Perez, O. and Jorge, N., 2003. Toxicity of volatile compounds of Senecio grisebabachii baker (margarita) flowers in mice. Journal of RIA, 32(2): 125-136.