نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- محمدرضا اردکانی 1
- بهلول عباسزاده 2
- محمدحسن عصاره 3
- فرزاد پاکنژاد 4
- علی کاشانی 1
- معصومه لایقحقیقی 5
1 استاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت
2 کارشناس ارشد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
3 استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت
5 کارشناس، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
چکیده
یکی از شیوههای مدیریت منابع طبیعی، بهرهبرداری از زمینهای کمبازده و استفاده از گونههای مقاوم گیاهی در شرایط دشوار میباشد. در این پژوهش در سال 1388، از رویشگاه طبیعی کافوری (Camphorosma monspliaca L.) در منطقه اراک (دشت چرّا) در مرحله ابتدایی رشد رویشی، گلدهی کامل و رسیدگی بذر با استفاده از پلاتگذاری با تکرار، نمونهبرداری گردید. در مرحله گلدهی کامل، ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، قطر بزرگ و کوچک تاج پوشش (کانوپی)، طول و وزن ریشه، کلروفیل، وزن خشک بوتهها، میزان قندهای محلول، پرولین، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، کلر و آهن اندازهگیری شد. مقایسه میانگین صفات مورفولوژیک نشان داد که منطقه با شوری کمتر (منطقه 3 با dS/m 6/7 =EC)، بیشترین ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، سرشاخه کل و سرشاخه گلدار را داشت. منطقه با شوری زیاد (منطقه 1 با dS/m 4/12 =EC) بیشترین طول ریشه، وزن ریشه، درصد اسانس در مرحله رشد رویشی، گلدهی کامل و رسیدگی را نسبت به مناطق با شوری متوسط (منطقه 2 با dS/m 7/11 =EC) و منطقه 3 داشت. منطقه 1 بیشترین قند محلول، پرولین، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و کلر را داشت. منطقه 3 بیشترین کلروفیل کل، کلروفیل a و کلروفیل b را داشت. همچنین منطقه 2 از آهن بیشتری برخوردار بود. نتایج همبستگی ساده صفات نشان دادند که بین ارتفاع گیاه با درصد اسانس در مرحله گلدهی کامل همبستگی منفی معنیدار وجود داشت. بین قندهای محلول با پرولین، منیزیم، کلسیم و کلر همبستگی مثبت معنیدار وجود داشت. همچنین بین قندهای محلول با کلروفیل کل 2 همبستگی منفی معنیدار وجود داشت. بهطور کلی با توجه به نتایج، گیاه کافوری گیاهی متحمل به شوری بوده و به نظر میرسد که دارای ارزش دارویی و مرتعی میباشد.
کلیدواژهها