همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

2 دانشیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

3 3- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان 4- موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات،

4 استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

10.22092/ijmapr.2025.367262.3483

چکیده

سابقه و هدف: از مهمترین عوامل مؤثر بر تولید محصولات کشاورزی، تغذیه صحیح گیاهان است که علاوه بر نقش مثبت در افزایش میزان عملکرد کمی، کیفیت تولیدات مختلف را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.) نیز گیاهی دارویی، یکساله، روزکوتاه، خودگشن و حساس به سرما و یخبندان و دارای بیش از 300 گونه در سراسر جهان است که رشد و عملکرد کمی و کیفی آن همانند سایر گیاهان می‌تواند علاوه بر عوامل ژنتیکی متأثر از شرایط محیطی باشد. از سوی دیگر، با توجه به اهمیت کیفیت مواد استحصال شده در انواع گیاهان دارویی، لازم است در بکارگیری کودهای شیمیایی دقت بیشتری لحاظ شود. بدین منظور، این پژوهش برای دستیابی به برنامه تغذیه‌ای تلفیقی مناسب از کودهای آلی و زیستی برای جایگزینی کودهای شیمیایی در مزرعه چای ترش انجام شد.
مواد و روش‌ها: این تحقیق، در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار، در سال‌های زراعی 1401-1400 و 1402-1401 در شهرستان جیرفت، انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 14 منبع مختلف تغذیه‌‌ای شاهد (T1)، تلقیح قارچ آربوسکولار میکوریزا (T2)، کاربرد باکتری آزوسپیریلوم (T3)، تلقیح قارچ آربوسکولار مایکوریزا (Funneliformis mosseae) + باکتری آزوسپیریلوم (T4)، کاربرد 100 درصد کود مرغی توصیه شده (T5)، کاربرد 100 درصد کود شیمیایی توصیه شده (T6)، ترکیب 50% کود مرغی توصیه شده + 50% کود شیمیایی توصیه شده (T7)، کاربرد 50% کود مرغی توصیه شده + قارچ آربوسکولار مایکوریزا (T8)، کاربرد 50% کود مرغی توصیه شده + باکتری آزوسپیریلوم (T9)، کاربرد 50% کود مرغی توصیه شده + قارچ آربوسکولار مایکوریزا + باکتری آزوسپیریلوم (T10)، کاربرد 50% کود شیمیایی توصیه شده + قارچ آربوسکولار مایکوریزا (T11)، کاربرد 50% کود شیمیایی توصیه شده + باکتری آزوسپیریلوم (T12)، کاربرد 50% کود شیمیایی توصیه شده + قارچ آربوسکولار مایکوریزا + باکتری آزوسپیریلوم (T13) و کاربرد 25% کود مرغی توصیه شده + 25% کود شیمیایی توصیه شده + قارچ آربوسکولار مایکوریزا + باکتری آزوسپیریلوم (T14) بودند. کشت مزرعه در هر دو سال در تاریخ دوازدهم خردادماه و برداشت نیز در اول آذرماه انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد تر و خشک کاسبرگ چای ترش، میزان محتوای آنتوسیانین کاسبرگ‌ها و شاخص‌های بررسی رنگ هانتر شامل شاخص‌های L*، a* و b* بودند. همچنین برای ارزیابی کیفیت و خلوص رنگ نیز سه شاخص زاویه هیو (برحسب درجه)، کروما و شاخص قرمزی رنگ ارزیابی شدند. تجزیه آماری داده‌ها با نرم‌افزار SAS Ver 9.1 و مقایسه میانگین‌ها با استفاده از آزمون چند دامنه‌ای دانکن در سطح معنی‌دار پنج درصد انجام شد.
نتایج: براساس نتایج، بین تیمارهای مختلف کودی از لحاظ کلیه صفات تفاوت معنی‌داری دیده شد. به‌طوری‌که بیشترین عملکرد کاسبرگ تر چای ترش در شرایط کاربرد تیمار تغذیه‌ای ترکیبی %50 کود مرغی توصیه شده + باکتری آزوسپیریلوم (T9) و تیمار %50 کود مرغی توصیه شده + 50% کود شیمیایی توصیه شده (T7) و با 55% افزایش نسبت به شاهد (T1)، بدست آمد. بالاترین میزان عملکرد کاسبرگ‌های خشک نیز در تیمارهای ترکیبی50% کود مرغی توصیه شده + 50% کود شیمیایی توصیه شده (T7) دیده شد که تفاوت آماری با عملکرد کاسبرگ‌های حاصل از تیمار ترکیبی50% کود مرغی توصیه شده + باکتری آزوسپیریلوم (T9) نداشت. بیشترین میزان محتوای آنتوسیانین نیز با 36.26 و 34.97 درصد افزایش نسبت به شاهد، به ترتیب از کاسبرگ‌های حاصل از تیمارهای ترکیبی 50% کود مرغی توصیه شده + قارچ آربوسکولار مایکوریزا + باکتری آزوسپیریلوم (T10) و 50% کود مرغی توصیه شده + باکتری آزوسپیریلوم (T9) بدست آمد. همچنین حداکثر میزان شاخص‌های رنگی قرمز- سبز (با میزان 25.292 و 24.960)، اشباع رنگی (با میزان 39.980 و 39.403) و قرمزی رنگ (با میزان 10.769 و 10.282) نیز به ترتیب در همین دو تیمار تغذیه‌ای تلفیقی، مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل نشان داد که کاربرد تیمارهای تغذیه‌ای ترکیبی حاوی کود مرغی و کودهای زیستی می‌تواند علاوه بر افزایش کمی محصول کاسبرگ چای ترش، کیفیت کاسبرگ‌های بدست آمده را نیز افزایش دهد. به‌طوری‌که بیشترین میزان صفات کمی بررسی شده در کاسبرگ‌های حاصل از این تیمارها مشاهده شد و در صفات شاخص‌های رنگ کاسبرگ‌ها نیز، بالاترین میزان این صفات از تیمارهای ترکیبی کود مرغی و کود زیستی بدست آمدند. ازاین‌رو، به نظر می‌رسد تیمارهای تغذیه‌ای تلفیقی شامل این کودها، می‌تواند جایگزین مناسبی برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی به همراه بهبود عملکرد کمی و کیفی چای ترش درنظر گرفته شود. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Abdelhafez, O.H., Othman, E.M., Fahim, J.R., Desoukey, S.Y., Pimental-Elardo, Sh.M., Nodwell, J.R., Schirmeister, T., Tawfike, A. and Abdelmohsen, U.R., 2019. Metabolomics analysis and biological investigation of three Malvaceae plants. Phytochemical Analysis, 31(2): 204-214. https://doi.org/10.1002/pca.2883
- Ahmed, Y.M., Shahlaby, E.A. and Shnan, N.T., 2011. The use of organic and inorganic cultures in improving vegetative growth, yield characters, and antioxidant activity of roselle plants (Hibiscus sabdariffa). African Journal of Biotechnology, 10: 1988-1996. http://dx.doi.org/10.5897/AJB10.876
- Akanbi, W.B., Olaniyan, A.B., Togun, A.O., Ilupeju, A.E.O. and Olaniran, A. 2009. The effect of organic and inorganic fertilizer on growth, calyx yield and quality of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.). American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture, 3: 652-657. https://worldveg.tind.io/record/50061#files
- Al-Amri, S.M., 2021. Response of growth, essential oil composition, endogenous hormones and microbial activity of Mentha piperita to some organic and bio-fertilizers agents. Saudi Journal of Biological Sciences, 28(10): 5435-5441. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.06.094
- Alappat, B. and Alappat, J., 2020. Anthocyanin Pigments: Beyond Aesthetics. Molecules, 25(23): 5500. https://doi.org/10.3390/molecules25235500
- Alizadeh, M.B., Makarian, H., Ebadi Khaziane Ghadim, A., Izadi-Darbandi, E. and Gholami, A., 2019. The effect of organic and biological fertilizers on the quantitative and qualitative characteristics of saffron (Crocus sativus L.) in the climate of Ardabil region. Saffron Agronomy and Technology, 7(2): 227-244. https://doi.org/10.22048/jsat.2018.109405.1274
- Azarnia, M., Safikhani, S. and Biabani, A., 2015. The effect of bio-fertilizer on crop yield, sustainable agriculture, and organic farming. Journal of Bio Safety, 2: 85-97. https://dor.isc.ac/dor/20.1001.1.27170632.1394.8.2.9.6
- Babu, D.N. and Mehera, B., 2022. Influence of iron and bio-fertilizer on growth parameters and yield of baby corn (Zea mays L.) Prayagraj condition. International Journal of Environment and Climate Change, 12(10): 830-836. https://doi.org/10.9734/ijecc/2022/v12i1030870
- Begum, N., Qin, C., Ahanger, M.A., Raza, S., Khan, M.I., Ashraf, M. and Zhang, L., 2019. Role of arbuscular mycorrhizal fungi in plant growth regulation: implications in abiotic stress tolerance. Front Plant Science, 19(10): 1068-1079. http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2019.01068
- Cely, M.V., De Oliveira, A.G., De Freitas, V.F., De Luca, M.B., Barazetti, A.R., Dos Santos, I.M. and Andrade, G., 2016. Inoculant of arbuscular mycorrhizal fungi (Rhizophagus clarus) increases the yield of soybean and cotton under field conditions. Frontiers in Microbiology, 7: 1-9. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00720
- Chattopadhyay, A., Mukherjee, A. and Hore, J.K., 2017. Nutrient management of dill (Anethum sowa L.) through organic and inorganic management. Journal of Crop and Weed, 13(2): 102-105. https://www.cropandweed.com/archives/2017/vol13issue2/13-2-19.pdf
- Chowdhury, T., Chowdhury, M.A.H., Qingyue, W., Enyoh, C.E., Wang, W. and Khan, M.S.I., 2021. Nutrient uptake and pharmaceutical compounds of Aloe vera as influenced by integration of inorganic fertilizer and poultry manure in soil. Heliyon, 7(7): 64-74. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e07464
- Da-Costa-Rocha, L., Bonnlaender, B., Sievers, H., Pischel, I. and Heinrich, M., 2014. Hibiscus sabdariffa L. A phytochemical and pharmacological review. Food Chemistry, 165: 424-443. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.05.002
- Darakeh, S.A.S.S., Weisany, W., Diyanat, M. and Ebrahimi, R., 2021. Bio-organic fertilizers induce biochemical changes and affect seed oil fatty acids composition in black cumin (Nigella sativa L.). Industrial Crops and Products, 164: 1-8. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2021.113383
- Dorianizadeh, M., Ghasemnezhad, M. and Sabouri, A., 2017. The correlation between fruit mineral nutrient content and apple fruit cv. Red. Delicious peel pigmentation. Iranian Journal of Horticultural Science, 48(3): 565-574. https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.203180.979
- Fallahi, H.R., Ghorbani, M., Aghhavani-Shajari, M., Samadzadeh, A., Khayyat, M., Maraki, Z. and Asadian, A., 2017. Effects of irrigation management, mycorrhiza inoculation, and humic acid application on color characteristics of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) dried sepals. Environmental Stresses in Crop Sciences, 10(4): 571-582. https://doi.org/10.22077/escs.2017.113.1029
- Fang, J., 2015. Classification of fruits based on anthocyanin types and relevance to their health effects. Nutrition, 31(11-12): 1301-1306. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.04.015
- Farashiani, M.E., Alinejad, M. and Zamani, S.M., 2021. The destructive effects of chemical fertilizers on nature and living organisms. Environment and Interdisciplinary Development, 5(70): 61-68. https://doi.org/10.22034/envj.2021.181319
- Ganjali, H.R., Deljoo, A., Azizian Shermeh, O. and Lakizahi, M., 2017. Growth and yield characteristics of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) affected by different rates of nitrogen, phosphorus, and potassium in Saravan, Iran. Agroecology Journal, 13(1): 27-35. https://doi.org/10.22034/aej.2017.531118
- Ghamari, H., Shafaghkolvagh, J., Sabaghpoure, S.H. and Dabbagh Mohammadi Nassba, A., 2016. Effects of chemical and biological fertilizers on some morpho-physiological traits of purslane (Portulaca oleracea L.) and dragon’s head (Lallemantia iberica Fisch. and C.A. Mey) cultivated under an intercropping system. Notulae Scientia Biologicae, 8(1): 112-117. http://dx.doi.org/10.15835/nsb.8.1.9755
- Gomaa, A.O., Youssef, A.S.M., Mohamed, Y.F.Y. and Abdallah, M.S.A., 2018. Effect of some fertilization treatments on growth productivity and chemical constituents of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) plants. Scientific Journal Flowers and Ornamental Plants, 5(2): 171-193. http://dx.doi.org/10.21608/sjfop.2018.18128
- Hamedi, B., Ghasemi Pirbalouti, A. and Rajabzadeh, F., 2022. Manures, vermin compost, and chemical fertilizers' impacts on the yield and volatile compounds of the damask rose (Rosa Damascena Mill.) flower petals. Industrial Crops and Products, 187(1): 1-13. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115470
- Hammad, H.S., Al-Mandalawi, A.A.M. and Hamdi, G.J., 2019. Effect of manure on growth and yield of broccoli. International Journal of Vegetable Science, 25(4): 400-406. http://dx.doi.org/10.1080/19315260.2018.1543223
- Heydarzadeh, S., Jalilian, J., Pirzad, A.R. and Jami, R., 2018. The effect of biofertilizers on some quantitative and qualitative characteristics of vetch maragheh (Vicia sp.) under rainfed and supplementary irrigation. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 28(3): 187-208. https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_8069_cc1d375f396e2dfd8cc3d3653690efe4.pdf?lang=en
- Hoover, N.L., Law, J.Y., Long, L.A.M., Kanwar, R.S. and Soupir, M.L., 2019. Long-term impact of poultry manure on crop yield, soil and water quality, and crop revenue. Journal of Environmental Management, 252: 109582.
- Houghton, A., Appelhagen, I. and Martin, C., 2021. Natural blues: Structure meets function in anthocyanins. Plants, 10(4): 726-748. https://doi.org/10.3390/plants10040726
- Hossain, M., Jahan, I., Akter, S., Rahman, N. and Rahman, S.M.B., 2015. Isolation and identification of Azospirillum isolates from different paddy fields of North Bengal. Indian Journal of Research in Pharmacy and Biotechnology, 3(1): 74-80.
- Javanmard, A. and Shekari, F., 2016. Improvement of seed yield, its components, and oil content of sunflower (Helianthus annuus L.) by applications of chemical and organic fertilizers. Journal of Crop Ecophysiology, 1(37): 35-56. https://journals.iau.ir/article_521183_08935c124d1977e0e1a6f738a48f7175.pdf
- Karagiannidis, N., Thomidis, T. and Filotheou, E.P., 2012. Effects of Glomus lamellosum on growth, essential oil production, and nutrient uptake in selected medicinal plants. Journal of Agricultural Science, 4(3): 137-144. https://doi.org/10.5539/jas.v4n3p137
- Khademi, O., Vazifeshenas, M.R. and Erfani Moghadam, J., 2022. Investigation of quantitative and qualitative characteristics of some commercial pomegranate cultivars in Yazd climatic conditions. Journal of Food Science and Technology, 19(127): 395-407. http://dx.doi.org/10.22034/FSCT.19.127.395
- Khalil, N., El-Jalel, L., Yousif, M. and Gonaid, M., 2020. Altitude impact on the chemical profile and biological activities of Satureja thymbra L. essential oil. BMC Complementary Medicine and Therapies, 20(186): 1-11. https://doi.org/10.1186/s12906-020-02982-9
- Khalil, S.E. and Abdel-Kader, A.A.S., 2011. The influence of soil moisture stress on growth, water relations, and fruit quality of Hibiscus sabdariffa L. grown within different soil types. Nature and Science, 9(4): 62-74. https://www.sciencepub.net/nature/ns0904/ns0904.pdf
- Li, C., Sun, Y., Zhao, D. and Tao, J., 2015. Relationship between major mineral nutrient elements contents and flower colors of herbaceous peony (Paeonia Lactiflora Pall.). Journal of Food Science and Technology, 7(5): 374-382. http://dx.doi.org/10.19026/ajfst.7.1327
- Mahbubul Islam, M.D., 2019. Food and medicinal values of roselle (Hibiscus sabdariffa L. Linne Malvaceae) plant parts: A review. Open Journal of Nutrition and Food Sciences, 1: 014-020. https://www.medtextpublications.com/open-access/food-and-medicinal-values-of-roselle-hibiscus-sabdariffa-l-linne-121.pdf
- Marashi, S.J., Niknejad, Y. and Fallah Amoli, H., 2015. Comparison of the impact of bio-fertilizers on agronomic characteristics, livestock, and medicinal Salvia officinalis. Biological Forum - An International Journal, 7(1): 1585-1588. https://www.researchtrend.net/bfij/bf12/250%20HORMOZ%20FALLAH%20AMOLI-F.pdf
- Mardani, O. and Nadi, F., 2018. Comparison of the effect of convection drying and osmo-convection drying on drying behavior and color indexes of peppermint leaves. Journal of Food Science and Technology, 15(82): 405-420. https://fsct.modares.ac.ir/article-7-13131-en.pdf
- Mohammadpour Vashvaei, R., Ghanbari, A. and Fakheri, B.A., 2017. Effect of bio-fertilizers in combination with different rates of chemical fertilizers on the growth characters and sepals yield of roselle (Hibiscus sabdariffa L.). Journal of Agroecology, 9(2): 276-295. (In Persian) https://doi.org/10.22067/jag.v9i2.37186
- Mousavi, S.M., Srivastava, A.K. and Cheraghi, M., 2023. Soil health and crop response of biochar: an updated analysis. Archives of Agronomy and Soil Science, 69(7): 1085-1110. https://doi.org/10.1080/03650340.2022.2054998
- Naderi, B., Maghsoudlou, Y., Aminifar, M., Ghorbani, M. and Rashidi, L., 2015. Investigation on the changes in color parameters and turbidity of cornelian cherry (Cornus mas L.) produced by microwave and conventional heating. Nutrition and Food Sciences Research, 2(4): 39-46. https://nfsr.sbmu.ac.ir/article-1-105-fa.pdf
- Nemati, M., Dahmardeh, M., Khmmari, E. and Nejati, M., 2015. Effect of bio-fertilizer and manure application on economic yield and quality characteristics of roselle (Hibiscus sabdariffa L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 31(4): 610-625. https://doi.org/10.22092/ijmapr.2015.102679
- Nikkhah, E., Khayami, M. and Heidari R. 2008. In vitro screening for antioxidant activity and cancer suppressive effect on blackberry (Morus nigra). Iranian Journal of Cancer Prevention, 1: 167-172. https://brieflands.com/articles/ijcm-80627.pdf
- Olaniya, J., Babatunde, A.W., Olaniran, O.A. and Ilupeju, O.T., 2010. The effect of organo-mineral and inorganic fertilizers on the growth, fruit yield, quality, and chemical compositions of okra. Journal of Animal and Plant Sciences, 9(1): 1135-1140. http://www.m.elewa.org/JAPS/2010/9.1/7.pdf
- Ozkan, S., Vitali, A., Lacetera, N., Amon, B., Bannink, A., Bartley, D.J., Blanco-Penedo, I., De Haas, Y., Dufrasne, I., Elliott, J., Eory, V., Fox, N.J., Garnsworthy, P.C., Gengler, N., Hammami, H., Kyriazakis, I., Leclère, D., Lessire, F., Macleod, M., Robinson, T,B. and Kipling, R.P., 2016. Challenges and priorities for modelling livestockhealth and pathogens in the context of climate change. Environmental Research, 151: 130-144.
- Pathare, P.B., Opara, U.L. and Al-Said, F.A., 2013. Colour measurement and analysis in fresh and processed foods: a review. Food and Bioprocess Technology, 6: 36-60.
- Prasad, A. and Babu, S., 2017. Compatibility of Azospirillum brasilense and Pseudomonas fluorescens in growth promotion of groundnut (Arachis hypogea L.). Annals of the Brazilian Academy of Sciences, 89(2): 1027-1040. https://doi.org/10.1590/0001-3765201720160617
- Rahimi, A., Doulati, B. and Heydarzadeh, S., 2019. Investigation of the effect of organic, biological, and chemical fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of Thymus daenensis Celak. Agricultural Engineering, 42(3): 79-95. https://doi.org/10.22055/agen.2019.27350.1457
- Rezvani Moghaddam, P., Asadi, G., Ranjbar, F., Aghhavani Shajari, M. and Shahriyari, R., 2017. Effect of integrated organic and chemical fertilizer on growth indices of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) as a medicinal plant in the Mashhad condition. Journal of Agroecology, 9(4): 960-971. https://doi.org/10.22067/jag.v9i4.42885
- Rostaei, M., Fallah, S., Carrubba, A. and Lorigooini, Z., 2024. Organic manures enhance biomass and improve content, chemical compounds of essential oil, and antioxidant capacity of medicinal plants: A review. Heliyon, 10(17): e36693. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e36693
- Rostaei, M., Fallah, S., Lorigooini, Z. and Surki, A., 2018. Crop productivity and chemical compositions of black cumin essential oil in sole crop and intercropped with soybean under contrasting fertilization. Industrial Crops and Products, 125: 622-629. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.09.044
- Sadeghi, S., Heidari, G.H. and Sohrabi, Y., 2015. Effect of biological fertilizer and fertilization management on some growth indices of two maize varieties. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 25(3): 43-60. https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_3942.html
- Shabahang, J., Khoramdel, S., Siahmarguee, A., Gheshm, R. and Jafari, L., 2014. Evaluation of integrated management of organic manure application and mycorrhiza inoculation on growth criteria, qualitative and essential oil yield of hyssop (Hyssopus officinalis L.) under Mashhad climatic conditions. Journal of Agroecology, 2: 353-363. https://www.magiran.com/paper/1314171/
- Sharma, J. and Agarwal, S., 2014. Impact of organic fertilizers on growth, yield, and quality of spinach. Indian Journal of Plant Sciences, 3(3): 37-43. http://www.cibtech.org/jps.htm
- Singh, S.P., 2012. Response of bio-fertilizer Azospirillum on growth and yield of fennel. Asian Journal of Horticulture, 7(2): 561-564. https://researchjournal.co.in/upload/assignments/7_561-564.pdf
- Wagner, G.J., 1979. Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanin in protoplast. Plant Physiology, 64(1): 88-93. https://doi.org/10.1104/pp.64.1.88
- Wingler, A., Tijero, V., Muller, M., Yuan, B. and Munn e -Bosch, S., 2020. Interactions between sucrose and jasmonate signalling in the response to cold stress. BMC Plant Biology, 20(1): 1-13. https://bmcplantbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12870-020-02376-6
- Yagoobi-Soureh, A., Alizadeh-Khaled Abad, M. and Rezazad Bari., 2013. Application of image processing for the determination of L*, a*, and b* indices in color measurement of foods. Journal of Food Research, 23(3): 411-422. https://foodresearch.tabrizu.ac.ir/article_123_5a9a5b4275ed866d8a448862b34cf2a3.pdf
- Zare, A., Asgharipour, M.R. and Fakheri, B., 2020. The effect of combined application of organic, chemical and biological fertilizers on yield and quality of seedless barberry (Berberis vulgaris cv. Asperma). Journal of Plant Process and Function, 9(38): 19-34. http://dorl.net/dor/20.1001.1.23222727.1399.9.38.29.6
- Zare, S. and Sayyari, M., 2018. The effect of calcium ascorbate on fruit firmness, cell wall-degrading enzymes activities and postharvest quality of tomato cv. Rio Grande. Iranian Journal of Horticultural Science, 49(3): 669-679. https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.220257.1126