همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم زیستی. دانشکده علوم پایه. دانشگاه کردستان. سنندج. ایران

2 گروه علوم زیستی- دانشکده علوم- دانشگاه کردستان-سنندج- ایران

چکیده

سابقه و هدف: آنتی‌اکسیدان‏ها گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که به‌صورت طبیعی در بسیاری از مواد غذایی وجود دارند. این ترکیبات با از بین بردن رادیکال‏های آزاد به سلول و بافت‏های بدن کمک می‏کنند تا از آسیب‏های اکسیداتیو جلوگیری کنند. مهمترین آنتی‏اکسیدان‏های طبیعی در غلات، سبزیجات، میوه‏ها و ادویه‏جات هستند. کندر با نام علمی (Boswellia thurifera) گیاهی دارویی است که از صمغ آن در طب سنتی عربی برای تقویت حافظه استفاده می‏شود. صمغ مصطکی از درختچه‏ای به نام پسته مصطکی (Pistacia lentiscus) تهیه می‏شود. این صمغ دارای خواص دارویی متعددی بوده، از این‌رو گیاه مصطکی ازجمله گیاهان دارویی محسوب می‏گردد. عصاره‏های استخراج شده از صمغ گیاه کندر و صمغ گیاه مصطکی توسط حلال‏های مختلف ممکن است توانایی‏های متفاوتی از نظر احیا‏کنندگی داشته باشند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه خواص آنتی‏اکسیدانی و محتوای فنول- فلاونوئیدی عصاره صمغ کندر (B. thurifera) و عصاره صمغ مصطکی (P. lentiscus) تهیه شده بوسیله حلال‏های مختلف است. با این رویکرد که حلال‏های مختلف قادر به استخراج درصدهای متفاوتی از مواد آنتی‏اکسیدانی موجود در صمغ کندر و صمغ مصطکی هستند.
مواد و روش‏ها: حلال‏های استون، اتیل‏استات، هگزان، اتانول، متانول و اتر برای استخراج عصاره صمغ کندر و عصاره صمغ مصطکی به روش ماسراسیون و به وسیله دستگاه روتاری اواپوراتور انتخاب شدند. از عصاره‏های حاصل به منظور بررسی توان احیاکنندگی عصاره صمغ کندر و عصاره صمغ مصطکی توسط حلال‏های مختلف و با استفاده از فعالیت آنتی‏اکسیدانی و مهار رادیکال آزاد ۲و۲- دی فنیل-۱- پیکریل هیدرازیل (DPPH) استفاده شد. میزان کل ترکیبات فنولی با روش فولین سیوکالچیو اندازه‌گیری شد و فلاونوئید تام با روش ایجاد رنگ کمپلکس آلومینیوم کلراید سنجش گردید.
نتایج: مطابق نتایج آزمایش‌های انجام شده بر روی عصاره‏های صمغ کندر و مصطکی در غلظت‏های مختلف و با استفاده از حلال‏های (استون، هگزان، اتیل‏استات، متانول، اتر و اتانول)، کمترین مقدار EC50 برای عصاره استونی کندر با (mg.ml-12.24EC50 =) و عصاره استونی مصطکی با (mg.ml-1 3.10EC50 =) ثبت شد که طبق این نتایج دارای بیشترین قدرت احیاءکنندگی بودند. بیشترین مقدار EC50 ثبت شده مربوط به عصاره هگزانی صمغ کندر با (mg.ml-1 64.75 EC50 =) و عصاره هگزانی مصطکی با (mg.ml-1 12.59EC50 =) بود که بر این مبنا دارای کمترین قدرت احیاءکنندگی بودند. عصاره اتانولی کندر حاوی بیشترین مقدار فنول تام (mg.ml-1 0.2675) و عصاره هگزانی آن حاوی کمترین مقدار فنول تام (mg.ml-1 0.0825) بود. عصاره‏ استونی مصطکی حاوی بیشترین مقدار فنول تام (mg.ml-1 0.261) و عصاره متانولی آن حاوی کمترین مقدار فنول تام بود ( mg.ml-10.086). بیشترین مقدار فلاونوئید تام مربوط به عصاره اتری مصطکی (mg.ml-1 0.133) و عصاره اتری کندر (mg.ml-1 0.161) و کمترین مقدار فلاونوئید تام مربوط به عصاره متانولی مصطکی (mg.ml-1 0.0185) و عصاره اتانولی کندر (mg.ml-1 0.0435) بود.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد که عصاره استونی، اتانولی، متانولی، اتیل استات، هگزانی و اتری مصطکی و کندر به صورت قابل توجهی دارای اثرهای آنتی اکسیدانی بودند که در آزمایش‌های مربوط به کندر، عصاره متانولی کندر با بالاترین EC50 کمترین توان آنتی‌اکسیدانی را داشت و عصاره هگزانی کندر با کمترین EC50 دارای بیشترین توان آنتی اکسیدانی بود. در آزمایش‌های مربوط به مصطکی نیز عصاره مصطکی هگزان با بیشترین مقدار EC50 دارای کمترین توان آنتی‌اکسیدانی و عصاره استونی مصطکی با کمترین مقدار EC50 دارای بیشترین توان آنتی‌اکسیدانی بود. از اهداف دیگر این مطالعه، بررسی محتوای فنول و فلاونوئیدی عصاره‌های مصطکی و کندر در حلال‌های مختلف بود که درصد فنول در عصاره اتانولی کندر و عصاره استونی مصطکی دارای بیشترین مقدار و در عصاره هگزان کندر و عصاره متانولی مصطکی دارای کمترین مقدار بود. در بررسی انجام شده برای مقدار فلاونوئید عصاره‌ها، بیشترین مقدار فلاونوئید برای عصاره‏ اتری صمغ هردو گیاه مصطکی و کندر بود و کمترین مقدار استخراج فلاونوئید مربوط به عصاره متانولی مصطکی و عصاره اتانولی کندر بود. با توجه به رابطه میان محتوای فنول و فلاونوئید و خاصیت آنتی‌اکسیدانی، گیاه مصطکی و گیاه کندر می‌توانند در تأمین آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی بدن استفاده شوند. در نتیجه می‌توان از این خاصیت به عنوان منابع دارویی مفید استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Alotaibi, M.O. and Abd-Elgawad, M.E., 2023. Soil structure influences proteins, phenols, and flavonoids of varied medicinal plants in Al Jubail, KSA. Saudi Journal of Biological Sciences, 30(3): 103567. ‏ https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2023.103567
- Batra, P., and Sharma, A.K., 2013. Anti-cancer potential of flavonoids: recent trends and future perspectives. Biotechnology, 3: 439-459. https:// doi.org/ 10.1007/s13205-013-0117-5
 ‏- Bozorgi, M., Memariani, Z., Mobli, M., Surmaghi, M.S., Shams-Ardekani, M.R. and Rahimi, R.F., 2013. A review of their traditional uses, phytochemistry, and pharmacology. Science World Journal, 20: 1-33. ‏ https://doi.org/10.1002/edm2.504
- Camarda, L., Dayton, T., Di Stefano, V., Pitonzo, R. and Schillaci, D., 2007. Chemical composition and antimicrobial activity of some oleogum resin essential oils from Boswellia spp. (Burseraceae). Annali di Chimica: Journal of Analytical, Environmental and Cultural Heritage Chemistry, 97(9): 837-844. https://doi.org/10.1002/adic.200790068
 - Chang, C.C.; Yang, M.H.; Wen, H.M. and Chern, J.C., 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colometric methods, Journal of Food and Drug Analysis, 10(3): 3-10. https://doi.org/10.38212/2224-6614.2748
- Chen, Y., Zheng, W., Xu, S., Tebaldi, G. and Su, Y.M., 2022. Characteristics of mineral fillers and their effects on mastic fracture resistance at intermediate temperature 20℃. Construction and Building Materials, 323: 126568. https://doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2022.126568
- Chevrier, M.R., Ryan, A.E., Lee, D.Y.W., Zhongze, M., Wu-Yan, Z. and Via, C.S., 2005. Boswellia carterii extract inhibits TH1 cytokines and promotes TH2 cytokines in vitro. Clinical and Vaccine Immunology, 12(5): 575-580. https://doi.org/10.1128/CDLI.12.5.575-580.2005
‏- Cheynier, V., 2012. Phenolic compounds: from plants to foods. Phytochemistry reviews, 11(2-3): 153-177. http://dx.doi.org/10.1007/s11101-012-9242-8
‏- Dabos, K.J., Sfika, E., Vlatta, L.J. and Giannikopoulos, G., 2010. The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: a randomized pilot study. Phytomedicine, 17(3-4): 296-299.  https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.09.010  ‏
‏- Fathiazad, F., Ahmadi-Ashtiani, H.R., Rezazadeh, S.H., Jamshidi, M., Mazandarani, M. and Khaki, A., 2010. Study on phenolics and antioxidant activity of some selected plant of Mazandaran Province. Journal of Medicinal Plants, 9(34): 177-182.
- Fu, R., Zhang, Y., Guo, Y. and Chen, F., 2014. Antioxidant and tyrosinase inhibition activities of the ethanol-insoluble fraction of water extract of Sapium sebiferum (L.) Roxb. Leaves. South African Journal of Botany, 93: 98-104. https://doi.org ‏‏/10.1016/j.sajb.2014.04.003
- Giaginis, C. and Theocharis, S., 2011. Current evidence on the anticancer potential of Chios mastic gum. Nutrition and cancer, 63(8): 1174-1184. https://doi.org/10.1080/01635581.2011.607546  ‏
- Johnson, G. and Moore, S.W., 2012. Why has butyrylcholinesterase been retained? Structural and functional diversification in a duplicated gene. Neurochemistry international, 61(5): 783-797.
- Kounatidis, I. and Ligoxygakis, P., 2012. Drosophila as a model system to unravel the layers of innate immunity to infection. Open Biology, 2(5):120075. https://doi.org/10.1098/rsob.120075
- Lee, M.R., Duan, W. and Tan, S.L., 2008. Protein kinase C isozymes as potential therapeutic targets in immune disorders. Expert opinion on therapeutic targets, 12(5): 535-552. ‏ https://doi.org/10.1517/14728222.12.5.535
- Lev, E., 2006. Ethno-diversity within current ethno-pharmacology as part of Israeli traditional medicine–A review. Journal of Ethnobiology and ethnomedicine, 2: 1-12. https://doi.org /10.1186/1746-4269-2-4
- Lin, J., Guo, Z., Hong, B., Xu, J., Fan, Z., Lu, G. and Oeser, M., 2022. Using recycled waste glass fiber reinforced polymer (GFRP) as filler to improve the performance of asphalt mastics. Journal of Cleaner Production, 336: 130357. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.130357
‏- Liu, W., Chen, L., Wang, Z.G., Cui, H., and Yuan, T., 2020. Study on chemical constituents from Mastic (Pistacia lentiscus). China Journal of Chinese Materia Medica, 45(13): 3169-3174. https://doi.org/10.19540/j.cnki.cjcmm.20200403.201
- López-Vélez, M., Martínez-Martínez, F. and Del Valle-Ribes, C., 2003. The study of phenolic compounds as natural antioxidants in wine. Critical Review Food Science Nutrition, 43(3):233-44. https://doi.org/10.1080/10408690390826509
- Martincorena, I. and Campbell, P.J., 2015. Somatic mutation in cancer and normal cells. Science, 349(6255): 1483-1489. https://doi.org/10.1126/science.aab4082
 
- Missoun, F., Bouabedelli, F., Benhamimed, E., Baghdad, A. and Djebli, N., 2017. Phytochemical study and antibacterial activity of different extracts of Pistacia lentiscus L collected from Dahra Region West of Algeria. Journal of Fundamental and Applied Sciences, 9(2): 669-684. http://dx.doi.org/10.4314/jfas.v9i2.4
- Moussaieff, A., Gross, M., Nesher, E., Tikhonov, T., Yadid, G., and Pinhasov, A., 2012. Incensole acetate reduces depressive-like behavior and modulates hippocampal BDNF and CRF expression of submissive animals. Journal of psychopharmacology, 26(12): 1584-1593.‏ http://doi.org/10.1177/0269881112458729
- Nabavi, S.M., Šamec, D., Tomczyk, M., Milella, L., Russo, D., Habtemariam, S. and Shirooie, S., 2020. Flavonoid biosynthetic pathways in plants: Versatile targets for metabolic engineering. Biotechnology advances, 38: 107316. https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2018.11.00
 - Ni, X., Suhail, M.M., Yang, Q., Cao, A., Fung, K.M., Postier, R.G. and Lin, H.K., 2012. Frankincense essential oil prepared from hydrodistillation of Boswellia sacra gum resins induces human pancreatic cancer cell death in cultures and in a xenograft murine model. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12(1): 1-14. https://doi.org/10.1186/1472-6882-12-253
‏- Pachi, V.K., Mikropoulou, E.V., Gkiouvetidis, P., Siafakas, K., Argyropoulou, A., Angelis, A. and Halabalaki, M., 2020. Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Chios mastic gum (Pistacia lentiscus var. Chia, Anacardiaceae): A review. Journal of ethnopharmacology, 254: 112485. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.112485
‏- Panche, A.N., Diwan, A.D., and Chandra, S.R., 2016. Flavonoids: an overview. Journal of nutritional science, 5: e47. https://doi.org/10.1017/jns.2016.41
- Park, D., Goh, C.J., Lee, J.S., Sebastiani, F. and Hahn, Y., 2020. Identification of Pistacia-associated flexivirus 1, a putative mycovirus of the family Gammaflexiviridae, in the mastic tree (Pistacia lentiscus) transcriptome. Acta virologica, 64(1): 28–35. https://doi.org/10.4149/av-2020-104
- Quartu, M., Serra, M.P., Boi, M., Pillolla, G., Melis, T., Poddighe, L., Del Fiacco, M., Falconieri, D., Carta, G., Murru, E., Cordeddu, L., Piras, A., Collu, M. and Banni, S., 2012. Effect of acute administration of Pistacia lentiscus L. essential oil on rat cerebral cortex following transient bilateral common carotid artery occlusion. Lipids in health and disease, 11: 8. https://doi.org/10.1186/1476-511X-11-8
- Rauf, A., Patel, S., Uddin, G., Siddiqui, B.S., Ahmad, B., Muhammad, N. and Hadda, T.B., 2017. Phytochemical, ethnomedicinal uses and pharmacological profile of the genus Pistacia. Biomedicine and Pharmacotherapy, 86: 393-404. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2016.12.017
- Safayhi, H., Sailer, E.R. and Ammon, H.P.T., 1996. 5-Lipoxygenase inhibition by acetyl-11-keto-β-boswellic acid (AKBA) by a novel mechanism. Phytomedicine, 3(1): 71-72. https://doi.org/10.1016/s0944-7113(96)80013-4
‏- Salter, S.A. and Kimball, A.B., 2006. Striae gravidarum. Clinics in Dermatology, 24(2): 97-100. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2005.10.008
‏- Scarano, A., Chieppa, M. and Santino, A., 2018. Looking at flavonoid biodiversity in horticultural crops: A colored mine with nutritional benefits. Plants, 7(4): 98. https://doi.org/10.3390/plants7040098
‏- Shahidi, F. and Naczk, M., 1995. Food phenolics. Technomic Pub. Co. 432p. ‏
- Soulaidopoulos, S., Tsiogka, A., Chrysohoou, C., Lazarou, E., Aznaouridis, K., Doundoulakis, I. and Lazaros, G., 2022. Overview of Chios mastic gum (Pistacia lentiscus) effects on human health. Nutrients, 14(3): 590. https://doi.org/10.3390/nu14030590
‏- Spyridopoulou, K., Tiptiri-Kourpeti, A., Lampri, E., Fitsiou, E., Vasileiadis, S., Vamvakias, M. and Chlichlia, K., 2017. Dietary mastic oil extracted from Pistacia lentiscus var. chia suppresses tumor growth in experimental colon cancer models. Scientific reports, 7(1): 3782. https://doi.org/10.1038/s41598-017-03971-8
 ‏- Tapas, A.R., Sakarkar, D.M. and Kakde, R.B., 2008. Flavonoids as nutraceuticals: a review. Tropical journal of Pharmaceutical research, 7(3): 1089-1099. http://dx.doi.org/10.4314/tjpr.v7i3.14693
‏- Tolera, M., Sass-Klaassen, U., Eshete, A., Bongers, F. and Sterck, F.J., 2013. Frankincense tree recruitment failed over the past half century. Forest Ecology and Management, 304: 65-72. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2013.04.036
‏- Vicente, O. and Boscaiu, M., 2018. Flavonoids: Antioxidant compounds for plant defence and for a healthy human diet. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 46(1): 14-21. ‏ http://dx.doi.org/10.15835/nbha46110992
- Wang, X., Ren, J., GU, X., Li, N., Tian, Z. and Chen, H., 2021. Investigation of the adhesive and cohesive properties of asphalt, mastic, and mortar in porous asphalt mixtures. Construction and Building Materials, 276: 122255. http://dx.doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2021.122255
‏- Wang, Y.G., Ma, Q.G., Tian, J., Ren, J., Wang, A.G., Ji, T.F. and Su, Y.L., 2016. Hepatoprotective triterpenes from the gum resin of Boswellia carterii. Fitoterapia, 109: 266-273. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2015.12.018
 - Wei, Z., Jia, Y., Wang, S., Zhou, Z., Zhang, Z., Wang, X. and Gao, Y., 2022. Influence of iron tailing filler on rheological behavior of asphalt mastic. Construction and Building Materials, 352: 129047. http://dx.doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2022.129047