همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 .گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران

2 گروه باکتری‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران

3 باکتری‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران

4 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران

چکیده

سابقه و هدف: گیاه مُفَرّاح با نام علمی Nepeta crispa Willd. از خانواده نعناعیان، ازجمله گیاهان انحصاری ایران محسوب می‌شود. پراکندگی این گیاه در ایران محدود به غرب کشور (استان همدان) است. در این تحقیق، این گیاه از سه رویشگاه اَرزان‌فود (شهرستان همدان)، گَشانی (شهرستان تویسرکان) و پیست اسکی (شهرستان همدان) به ترتیب با ارتفاع 3021، 2783 و 2686 متر از سطح دریا در مرحله گل‌دهی جمع‌آوری و محتوای ترکیب‌های اسانس و ترکیبات فرار محلول در آب (عرق) آن ارزیابی شد. هدف از این مطالعه، مقایسه ترکیبات اسانس و عرق این گیاه در رویشگاه‌های مختلف به منظور شناسایی تفاوت‌های اجزای اصلی اسانس و عرق و تأثیر برخی ویژگی‌های اکولوژیکی بر ترکیبات فرار اصلی این گیاه است.
مواد و روش‌ها: نمونه‌های گیاهی خشک شده در سایه، به روش تقطیر با آب، توسط دستگاه کلونجر به مدت 3 ساعت اسانس‌گیری شد. بعد از اتمام اسانس‌گیری و جمع‌آوری نمونه‌های اسانس، شیر قسمت خروجی کلونجر باز گذاشته شد تا مایع حاصل از میعان بخارات به عنوان نمونه عرق، جمع‌آوری شود. ترکیبات فرار محلول در آب این گیاه با استفاده از حلال اتیل استات جداسازی شد. اسانس و عرق حاصل با استفاده از دستگاه GC-FID و GC/MS تجزیه گردید.
نتایج: نمونه‌های جمع‌آوری شده از ارزان فود، گشانی و پیست اسکی، به ترتیب دارای 2.01، 1.97 و 1.82 درصد (وزنی/وزنی) اسانس بوده و ترکیبات فرار محلول در عرق آنها نیز به ترتیب 0.15، 0.11 و 0.12 گرم در 100 میلی‌لیتر عرق بود. با اینکه ترکیب‌های اصلی اسانس مفراح 8،1-سینئول (49.4%، 48.5% و 60%)، 4aα,7β,7aα-نپتالاکتون (27%، 3.7% و 8.3%)، 4aα,7 α,7aα-نپتالاکتون  (0.1%، 23.5% و 7.2%) و بتا-پینن (4.3%، 5.4% و 6.1%) به ترتیب در نمونه‌های ارزان‌فود، گشانی و پیست اسکی بدست آمد، اما ترکیب‌های عمده عرق این گیاه 4aα,7β,7aα-نپتالاکتون (74.1%، 40.3% و 57.1%)، آلفا-پینن اکسید ( 4.6%، 7.1% و 5.2%) و ترانس-پارا-منت-6-ان-8،2-دی اول ( 1.5%، 32.7% و 8.2%) شناسایی شد.
نتیجه‌گیری: اختلاف بازده اسانس گیاه مفراح در رویشگاه‌های مختلف، نشان‌دهنده تأثیر ویژگی‌های اکولوژیک بر کمیت اسانس می‌باشد. در این تحقیق بالاترین بازده اسانس مربوط به نمونه ارزان‌فود با مقدار 2.1% بود، در حالی که این منطقه دارای بالاترین ارتفاع از سطح دریا نسبت به سایر مناطق می‌باشد. به‌طورکلی 22 ترکیب در اسانس این گیاه شناسایی شد. از این تعداد ترکیبات در نمونه ارزان‌فود، گشانی و پیست اسکی به ترتیب تعداد 18، 20 و 17 ترکیب شناسایی گردید. در حقیقت، ترکیب اصلی اسانس گیاه مفراح 8،1-سینئول و فراوان‌ترین ترکیب عرق آن 4aα,7β,7aα-نپتالاکتون می‌باشد. آنالیز عرق گیاهN. crispa  برای اولین بار منتشر می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- Adams, R.P., 2007. Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectrometry. Allured Publishing Corporation, Carol Stream, 456p.‏
- Aničić, N., Matekalo, D., Skorić, M., Živković, J.N., Petrović, L., Dragićević, M. and Mišić, D., 2020. Alterations in nepetalactone metabolism during polyethylene glycol (PEG)-induced dehydration stress in two Nepeta species. Phytochemistry, 174: 112340.
- Azar, P.A, Porgham-Daryasari, A., Saber-Tehrani, M., and Soleimani, M., 2012. Analysis of the volatile compounds in Nepeta crispa willd. Using improved HS-SPME–GC–MS and comparison with conventional methods. Acta Chromatographica, 24: 75-84.
- Azarnivand, H., Ghavam Arvani, M., Sefidkon, F. and Tului, A., 2009. Investigating the effect of ecological characteristics (soil and altitude) on the quality and quantity of essential oils of Achillea millefolium L. subsp. Millefolium. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 25: 556-571.
- Baiazandeh, M.M., 2006. Essential oil composition of Nepeta menthoides Boiss. Et Bushe from Iran. Journal of Essential oil research, 18: 144-145.‏
- Baranauskienė, R., Bendžiuvienė, V., Ragažinskienė, O. and Venskutonis, P.R., 2019. Essential oil composition of five Nepeta species cultivated in Lithuania and evaluation of their bioactivities, toxicity and antioxidant potential of hydrodistillation residues. Food and Chemical Toxicology, 129: 269-280.‏
- Bellahsene, C., Bendahou, M., Khadir, A., Zenati, F., Benbelaïd, F., Aissaoui, N. and Costa, J., 2015. Antimicrobial activity and chemical composition of essential oil and hydrosol extract of Nepeta nepetella subsp. amethystina (Poir.) Briq. from Algeria. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 5: 21-25.‏
- Hemmati, K. and Hemmati, N., 2020. Study of the Effect of Habitat on Morphological and Phytochemical Traits of Horsemint (Mentha longifolia L.). Journal of Horticultural Science, 33: 698-710.‏
- Hussain, J., Jamila, N., Gilani, S.A., Abbas, G. and Ahmed, S., 2009. Platelet aggregation, antiglycation, cytotoxic, phytotoxic and antimicrobial activities of extracts of Nepeta juncea. African Journal of Biotechnology, 8: 935-940.
- Jamzad, Z., 2013. A survey of Lamiaceae in the flora of Iran. Rostaniha, 14: 59-67.
- Mazaraie, A. and Fahmideh, L., 2020. Evaluation of phytochemical and antioxidant activity of three widely-used medicinal plant in natural habitats of Fars province. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 8: 90-105.‏
- Mehran, M., Hoseini, H., Hatami, A. and Taghizade, M., 2016. Investigation of components of seven Species of Thyme Essential oils and comparison of their antioxidant properties. Journal of Medicinal Plants, 2: 134-140.‏
- Mohsenpour, M., Vafadar, M., Vatankhah, E. and Meighani, H., 2017. The impact of the environmental factors on yield and chemical compositions of essential oil of water mint, Mentha aquatica L. from different habitats of Mazandaran province. Journal of Plant Research, 30: 440-451.‏
- Mojab, F., Nickavar, B. and Hooshdr Tehrani, H., 2009. Essential Oil Analysis of Nepeta crispa and N. menthoides from Iran. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences, 5: 43-46.
- Naghibi, F., Mosadegh, M., Mohammadi, M. S. and Ghorbani, A. B., 2005. Labiatae family in folk medicine in Iran: from ethnobotany to pharmacology (IJPR), 4: 63-79‏.
- Nejadhabibvash, F., Rezaee, M. B., Mahmudi, A. and Jaimand, K., 2018. Effect of Harvesting Time on Content and Chemical Composition of Essential Oil from Stachys lavandulifolia Vahl (Lamiaceae). Journal of Medicinal plants and By-product, 7: 181-187.‏
- Salehi, P., Abedini, N., Sonboli, A., Aliahmadi, A. and Ayyari, M., 2015. Chemical composition and antimicrobial activity of Ajania semnanensis essential oil in two growing stages. Journal of Essential Oil Research, 27: 96-100.
- Sefidkon, F., Jamzad, Z. and Mirza, M., 2006. Chemical composition of the essential oil of five Iranian Nepeta species (N. crispa, N. mahanensis, N. ispahanica, N. eremophila and N. rivularis). Flavour and Fragrance Journal, 21: 764-767.
- Sonboli, A., Salehi, P. and Yousefzadi, M., 2004. Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oil of Nepeta crispa Willd. From Iran. Zeitschrift für Naturforschung C, 59: 653-656.‏
- Talebi, S.M., Nohooji, M.G., Yarmohammadi, M., Khani, M. and Matsyura, A., 2019. Effect of altitude on essential oil composition and on glandular trichome density in three Nepeta species (N. sessilifolia, N. heliotropifolia and N. fissa). Mediterranean Botany, 40: 81-93.‏