نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
2 گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد کاووس، ایران.
3 گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد کاووس، ایران
4 استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
چکیده
سابقه و هدف: گیاه پنجانگشت (Vitex agnus-castus) یک گیاه دارویی محبوب متعلق به تیره Lamiaceae، بومی مدیترانه و پراکنده در اروپا، آسیا و شمال آفریقاست. این گیاه جزو پرفروشترین گیاهان دارویی در جهان است؛ با وجود تحقیقات زیاد، همواره بررسی این گونه باارزش حائز اهمیت است. چندین گونه که در حال حاضر در سرده Vitex شناخته شدهاند، مورفولوژی قابل تشخیصی از خود نشان نمیدهند که منجر به سردرگمی در شناسایی آنها میشود. از آنجا که کاربرد داروییV. agnus-castus با سایر گونهها متفاوت است، بنابراین، شناسایی مناسب این گونه برای عملکرد دارویی مؤثر ضروریست. در این مطالعه از رویکردهای کلی در شناسایی این گیاه دارویی ازجمله تکنیکهای مورفولوژیکی و میکرومورفولوژی و مولکولی استفاده شد.
مواد و روشها: در این مطالعه، 17 جمعیت از گونه مورد نظر در شهرستان مراوهتپه واقع در ناحیه شرقی استان گلستان بررسی شد. نمونههای گرده بهطور مستقیم از رویشگاه طبیعی منطقه مورد نظر جمعآوری گردید. پس از استفاده از روش استولیز، از 30-40 دانهگرده از نماهای قطبی و استوایی با میکروسکوپ نوری با بزرگنمایی 40 و 100 و با کمک دوربین دیجیتال عکسبرداری انجام شد. برای مطالعه ریختشناسی دانه، میوههای کاملاً رسیده از هریک از جمعیتهای مورد مطالعه در فصل میوهدهی جمعآوری شد. از هر جمعیت ۲۰ دانه برای عکسبرداری با لوپ و میکروسکوپ الکترونی نگهداری شد. میکروگرافهای الکترونی از دانهها و گردههای مناسب در مرکز متالورژی رازی تهران توسط میکروسکوپ الکترونی SEM تهیه شد. استخراج DNA از سلولهای برگ نمونههای هرباریومی با استفاده از کیت گیاهی انجام گردید. از توالی ناحیه nrDNA ITS ژنوم هستهای وtrnL-trnF کلروپلاستی بهعنوان بارکد استفاده گردید. واکنش زنجیرهای پلیمراز در حجم 20 میکرولیتر با آغازگرهای مورد نظر و برنامه دمایی مشخص در دستگاه ترموسایکلر انجام شد. پس از انجام واکنش زنجیرهای پلیمراز، به منظور حصول اطمینان از تکثیر قطعات، محصول نهایی الکتروفورز شد. تک باندهای قوی برای تعیین توالی به شرکت ژنتیک کدون در تهران ارسال گردید. توالیهای کروماتیدی حاصل، با اطلاعات موجود در بانک ژنی سایت NCBI تطبیق داده شدند و میزان شباهت گونهها بررسی شد.
نتایج: دانههای گرده تمام گونهها از لحاظ اندازه کوچک (۲۸-۱۲ میکرومتر) میباشند. شکل دانه گرده طبق طبقهبندی ارتمن در جمعیتهای قازانقایه به شکل Prolate spheroidal (کروی کشیده) و در جمعیتهای قوشهتپه از نوعSubprolate (نیمهکشیده) هستند. تمام دانههای گرده دارای سه شیار میباشند. تزئینات اگزین از نوع ریزمنفذدار در جمعیت قازانقایه و شبکهای ریزمنفذدار در جمعیت قوشهتپه هستند. بزرگترین دانهها مربوط به جمعیت قازانقایه با میانگین طول 3.84 میلیمتر و عرض 1.52 میلیمتر میباشد. از نظر شکل همه بادامیشکل هستند اما تزئینات سطح خارجی دانه در جمعیت قازانقایه حفرهدار است؛ ولی در جمعیتهای قوشهتپه سطح دانه چروکیده و مخطط است. میزان موفقیت تکثیر در مکان ژنی trnL-trnF در نمونههای گیاهی مورد بررسی 85% محاسبه شد. طول قطعه تکثیرشده در این گونه 516 نوکلئوتید بود. توالی آن به بانک ژن بهمنظور ثبت نهایی ارسال شد. طول قطعه تکثیر شده در این گونه با استفاده از نشانگر ITS ۶۷۵ نوکلئوتید توالییابی شد و کروماتوگرامهای حاصل، با اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی (NCBI) تطبیق داده شدند.
نتیجهگیری: امروزه داروهای گیاهی محلی در کشورهای مختلف نقش سازندهای در درمان بیماریها دارند. ازاینرو بازاریابی حقیقی و مصرف گیاهان دارویی توجه بیشتری میطلبد. بارکدینگ این هدف را به درستی محقق میکند. بهطوریکه بارکدگذاری DNA گونههای دارویی که صحیح شناسایی شدهاند، میتوانند بهعنوان یک استاندارد برای مقایسه نمونههای گیاهی موجود در بازار با گیاهان دارویی حقیقی استفاده شوند. بنابراین توالیهای بهکاررفته این تحقیق برای بارکدگذاری گیاه دارویی پنجانگشت مهم است. این گونه دارویی بهدرستی شناسایی شده است و میتواند بهعنوان استاندارد برای ارزیابی گیاهان موجود در بازار استفاده شود.
کلیدواژهها
موضوعات