نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار گروه فرش، دانشگاه هنر شیراز، ایران
چکیده
سابقه و هدف: حنا (Lawsonia inermis L.) یکی از رنگزاهای گیاهی است که از دوران باستان برای رنگرزی منسوجات استفاده شده است. ماده مؤثره این گیاه لاوسون است که عامل اصلی رنگدهی و خاصیت ضدباکتریایی آن محسوب میگردد. از سوی دیگر، سطح منسوجات با الیاف طبیعی ازجمله فرشهای دستباف در حضور رطوبت و حرارت، سبب رشد و تکثیر باکتریها میشود و این موضوع منجر به ایجاد مشکلاتی در دوام، زیبایی ظاهری و بهداشت آن میشود. در این تحقیق علاوه بر ارزیابی مشخصههای رنگی الیاف رنگرزی شده با حنای خشک و عصاره آبی و الکلی آن، مقایسه اثر ضدباکتری آنها بر روی دو باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و گرم منفی اشرشیاکلی نیز بررسی شده است.
مواد و روشها: برگ گیاه حنای بومی استان فارس در بهار چیده و خشک شد. از الیاف پشم و ابریشم ایرانی، بهترتیب با نمره4.5 متریک و 63 دنیر استفاده گردید. با توجه به اینکه استخراج ماده مؤثره در گیاهان به نوع حلال مورد استفاده بستگی دارد، علاوه بر حنای خشک، از سه حلال مختلف آب، اتانول و متانول برای تهیه عصاره حنا استفاده کرده و الیاف مذکور با رنگزاهای مستخرج به روش دندانهدهی همزمان با دندانه سولفات آلومینیوم رنگرزی شدند. عصاره آبی و الکلی بهترتیب به روشهای پرکولایسون و برگشتی در دستگاه سوکسله تهیه شد. برای این منظور، از حمام رنگرزی با L:R=1:50 حاوی الیاف طبیعی، 3% اگزالیک اسید،
5% دندانه و 30% رنگزا استفاده گردید. فرایند رنگرزی برای هر دو حمام به مدت 90 دقیقه در بنماری حمام انجام شد. پارامترهای رنگی (a*, b*, L*)، قدرت رنگی (K/S)، طیف انعکاسی (R)، ثبات نوری و خاصیت ضد باکتری هر یک از الیاف رنگرزی شده با رنگزاهای حنای خشک، عصاره آبی، اتانولی و متانولی حنا ارزیابی شدند. برای سنجش خاصیت ضد باکتری، مقدار 0.03 گرم از هر یک از الیاف رنگرزی شده با انواع رنگزاهای مورد نظر در 1500 میکرولیتر سرم حاوی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی به مدت 24 ساعت همزده شدند و بعد با روش رقّتسازی در پلیتهای حاوی نوترینت آگار کشت داده و کلنیها شمارش گردیدند. کمّیسازی لاوسون در عصارهها با استفاده از آنالیز HPLC انجام شد.
نتایج: نتایج اسپکتروفوتومتری انعکاسی نشان داد که تمامی الیاف پشم و ابریشم رنگرزی شده با حنا و عصارههای آن میزان a* و b* مثبت داشتند که بیانگر ته رنگ قرمز و زرد نمونههای رنگرز شده میباشد. از سوی دیگر، الیاف پشم رنگرزی شده با انواع رنگزاهای حنای مورد آزمایش، در مقایسه با الیاف ابریشم، میزان قرمزی و زردی بالاتر و درصد روشنایی (L*) کمتری را نشان میدهد. نتایج عددی با ارزیابیهای کیفی و بصری در کابینت نوری مطابقت داشت. علاوه بر این، الیاف طبیعی رنگرزی شده با عصاره اتانولی حنا دارای کمترین درصد روشنایی و انعکاس و بیشترین قدرت رنگی بودند. عصاره اتانولی بر روی الیاف ابریشم رنگ طلایی درخشانی را بوجود آوردند. الیاف رنگ شده با هر 4 نوع رنگزای حنا از ثبات نوری قابل قبولی (7-8) برخوردار بودند. نمونههای پشم و ابریشم رنگ شده با عصارههای الکلی حنا، بهویژه عصاره اتانولی، درصد بازداری قابل توجهی را برای دو نوع باکتری اشرشیاکلی و استافیلو کوکوس اورئوس نشان دادند که علت این موضوع وجود متابولیتهای ثانویهای مانند لاوسون میباشد که بهوسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا شناسایی شد. از سوی دیگر، فعالیت ضد باکتری در مقابل باکتری نوع دوم بیشتر از نوع اول (90-76%) بود که علت آن تفاوت در ساختار دیواره سلولی این دو است. میزان لاوسون اندازهگیری شده در عصاره اتانولی حنا از دو عصاره دیگر بیشتر بود (16%) که تأییدکننده قدرت رنگی، ثبات بالا و خاصیت ضد باکتری این عصاره بر الیاف است.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه اثبات کرد که استفاده از حنا و عصارههای آن در رنگزای الیاف طبیعی میتواند عاملی امیدبخش در پیشگیری از بیماریهای عفونی ناشی از باکتریهای E. coli و S. areuse باشد. از سوی دیگر، به نظر میرسد که عصاره اتانولی حنا در بخش قدرت رنگی، درخشندگی، ثبات نوری و اثر ضد باکتری از بقیه حلالهای مورد آزمایش قویتر عمل کرده است. علاوه بر این، عصاره اتانولی حنا در حضور دندانه آلومینیوم رنگ طلایی بسیار زیبایی بر روی ابریشم ایجاد کرد که رنگ بسیار محبوب و کمیابی در رنگرزی طبیعی فرش دستباف است.
کلیدواژهها
موضوعات
9 May: 8.
Al-Mahrooqi, Z.H. and Al-Hashmi, N.A., 2005. In-vitro antimicrobial activity of Lawsonia inermis Linn (henna). A pilot study on the Omani henna. Saudi Medical Journal, 26(1): 69-72.
17: 61-66.