بررسی برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی انزروت (Astragalus fasciculifolius Boiss.) در رویشگاه‌های طبیعی جنوب استان سیستان و بلوچستان

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، رشته گیاهان دارویی، ادویه‌ای و نوشابه‌ای، گروه باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

2 استاد، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

3 دانشیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

4 استادیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

5 استادیار، گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.35.68.93.1.1576.1606

گیاه انزروت (Astragalus fasciculifolius Boiss.)، متعلق به خانواده بقولات (Fabaceae) از گیاهان دارویی است که در جنوب استان سیستان و بلوچستان پراکنش دارد و به‌دلیل ترکیب‌هایی مانند فنل‌ها، فلاونوئیدها و پلی‌ساکاریدها دارای نقش مؤثری در درمان بیماری‌های قلبی، سرطان، از بین بردن اثرهای شیمی درمانی و افزایش ایمنی می‌باشد. در این پژوهش نمونه‌های گیاهی هشت توده مختلف گیاه fasciculifolius .A از رویشگاه‌های مختلف استان سیستان و بلوچستان جمع‌آوری شده و برخی از خصوصیات فیتوشیمیایی ریشه، برگ (فنل کل، فلاونوئید کل و پلی‌ساکارید) و گل (فنل کل، فلاونوئید کل و آنتوسیانین) بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر اختلاف معنی‌داری بین رویشگاه‌های مختلف در سطح 0.01 می‌باشد. بررسی‌های فیتوشیمیایی وجود مقادیر قابل‌توجهی از ترکیب‌های فنلی را در برگ که بیشترین مقدار آن در منطقه پشت‌کوه (mg GAE/g 32.55-14.62)، ریشه که بیشترین مقدار آن در منطقه انجیرک (mg GAE/g 53.84-20.39) و گل که بیشترین مقدار آن را در منطقه بیرک (mg GAE/g 15.82-5.11) نشان داد؛ همچنین وجود ترکیب‌های فلاونوئیدی در برگ که بیشترین مقدار آن در منطقه ناهوک (mgQE/g 12.72-8.76)، در ریشه که بیشترین مقدار آن در منطقه پنج‌انگشت (mgQE/g 03/1-0.25) و گل که بیشترین مقدار آن در منطقه ناهوک (mgQE/g 9.28-6.35) وجود داشت مشاهده شد. همین‌طور این بررسی، ترکیب‌های پلی‌ساکاریدی را در برگ که بیشترین مقدار در منطقه انجیرک (mg/g 93.29-60.89) و ریشه که بیشترین مقدار در منطقه پنج‌انگشت (mg/g 209.38-94.33) و آنتوسیانین گل که بیشترین مقدار در منطقه پنج‌انگشت (mg SG/g 77.58-36.34) دیده شده بود، نشان داد. نتایج این تحقیق حکایت از توانایی رویشگاه‌های مختلف استان در مورد تولید ترکیب‌های با ارزش دارویی دارد. علاوه‌بر این بالا بودن ترکیب‌های فنلی و پلی‌ساکاریدی این گیاه توصیفی از توانمندی قابل توجه این گیاه در بکارگیری در صنایع دارویی و غذایی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


- Andre, C.M., Schafleitner, R., Leagy, S., Lefever, I., Aliaga, C.A.A., Nomberto, G., Hoffman, L., Hausman, J.F., Larondelle, Y. and Evers, D., 2009. Gene expression change related to the production of phenolic compounds in potato tubers grown under drought stress. Phytochemistry, 70(9): 1107-1116.

- Bedir, E., Pugh, N., Calis, I., Pasco, D.S. and Khan, I.A., 2000. Immunostimulatory effects of cycloartane-type triterpene glycosides from Astragalus species. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 23(7): 834-837.

- Ben-Arye, E., Attias, S., Tadmor, T. and Schiff, E., 2010. Herbs in hemato-oncological care: an evidence-based review of data on efficacy, safety, and drug interactions. Leukemia and Lymphoma, 51(8): 1414-1423.

- Benchadi, W., Haba, H., Lavaud, C., Harakat, D. and Benkhaled, M., 2013. Secondary metabolites of Astragalus cruciatus Link. and their chemotaxonomic significance. Records of Natural Products, 7(2): 105-113.

- Castillo, C., Valencia, I., Reyes, G. and Hong, E., 1993. 3-Nitropropionic acid, obtained from Astragalus species, has vasodilator and antihypertensive properties. Drug Development Research, 28(2): 183-188.

- Chang, C.C., Yang, M.H., Wen, H.M. and Chern, J.C., 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis, 10(3): 178-182.

- Fathiazad, F., Movafeghi, A. and Khosropanah, M.K., 2012. Flavonol glycosides from the leaves of Astragalus microcephalus. International Journal of Biosciences, 2(7): 23-28.

- Gairola, S., Shariff, N.M., Bhatt, A. and Kala, C.P., 2010. Influence of climate change on production of secondary chemicals in high altitude medicinal plants: Issues needs immediate attention. Journal Medecinal Plants Reserch, 4(18): 1825-1829.

- Ghahreman, A., 1993. Plant Systematic; Cormophytes of Iran. University Publication Center, Tehran, 842p.

- Ghasemi, K., Ghasemi, Y., Ehteshamnia, A., Nabavi, S.M., Nabavi, S.F., Ebrahimzadeh, M.A. and Pourmorad, F., 2011. Influence of environmental factors on antioxidant activity, phenol and flavonoids contents of walnut (Juglans regia L.) green husks. Journal of Medicinal Plants Research, 5(7): 1128-1133.

- Golluce, M., Sahin, F., Sokmen, M., Ozer, H., Daferera, D., Sokmen, A., Polissiou, M., Adiguzel, A. and Ozken, H., 2007. Antimicrobial and antioxidant properties of the essential oils and methanol extract from Mentha longifolia L. ssp. longifolia. Food Chemistry, 103: 1449-1456.

- Haratirad, M., 2015. Investigation of the quantitative and qualitative characteristics of Bitter apple (Citrullus colocynthis L.) in some natural habitats of Sistan and Baluchestan Province. M.Sc. Medicinal Plant, Departemant of Agriculture, Zabol Univercity, Zabol.

- Hemati, K.H., Sharifani, M. and Kalati, H., 2006. Flavenoid content of Hawthorn (Crataeguus monogyna) in Iran. International Horticultural Congress-International, 768: 287-290.

- Huang, C., Xu, D., Xia, Q., Wang, P., Rong, C. and Su, Y., 2012. Reversal of P-glycoprotein-mediated multidrug resistance of human hepatic cancer cells by Astragaloside II. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 64(12): 1741-1750.

- Huang, X., Wang, D., Hu, Y., Lu, Y., Guo, Z., Kong, X. and Sun, J., 2008. Effect of sulfated astragalus polysaccharide on cellular infectivity of infectious bursal disease virus. International Journal of Biological Macromolecules, 42(2): 166-171.

- Jia, X., Zhang, C., Qiu, J., Wang, L., Bao, J., Wang, K. and Han, J., 2015. Purification, structural characterization and anticancer activity of the novel polysaccharides from Rhynchosia minima root. Carbohydrate polymers, 132: 67-71.

- Lei, H., Wang, B., Li, W.P., Yang, Y., Zhou, A.W. and Chen, M.Z., 2003. Anti-aging effect of astragalosides and its mechanism of action. Acta Pharmacologica Sinica, 24(3): 230-234.

- Li, X., Qu, L., Dong, Y., Han, L., Liu, E., Fang, S., Zhang, Y. and Wang, T., 2014. A review of recent research progress on the Astragalus genus. Molecules, 19(11): 18850-18880.

- Liu, Q.Y., Yao, Y.M., Yu, Y., Dong, N. and Sheng, Z.Y. 2011. Astragalus polysaccharides attenuate postburn sepsis via inhibiting negative immunoregulation of CD4+ CD25high T cells. PLoS One, 6(6): e19811.

- Lu, J., Chen, X., Zhang, Y., Xu, J., Zhang, L., Li, Z., Liu, W., Ouyang, J., Han, S. and He, X., 2013. Astragalus polysaccharide induces anti-inflammatory effects dependent on AMPK activity in palmitate-treated RAW264. 7 cells. International Journal of Molecular Medicine, 31(6): 1463-1470.

- Ma, X., Zhang, K., Li, H., Han, S., Ma, Z. and Tu, P., 2013. Extracts from Astragalus membranaceus limit myocardial cell death and improve cardiac function in a rat model of myocardial ischemia. Journal of Ethnopharmacology, 149(3): 720-728.

- McDonald, S., Prenzler, P.D., Antolovich, M. and Robards, K., 2001. Phenolic content and antioxidant activity of olive extracts. Food chemistry, 73(1): 73-84.

- Mir, A.R. and Mirshekari, M., 2013. The study of Sistan and Baluchestan Province. Publishing company'stextbooks, Tehran, 140p.

- Mozaffarian, V.A., 2004. Iranian Trees and Shrubs. Tehran Publication, Pharhang Moaser, 991p.

- Pistelli, L., Giachi, I., Lepori, E. and Bertoli, A., 2003. Further saponins and flavonoids from Astragalus verrucosus Moris. Pharmaceutical Biology, 41(8): 568-572.

- Sakihama, Y., Mano, J., Sano, S., Asada, K. and Yamasaki, H., 2000. Reduction of phenoxyl radicals mediated by mono dehydroascorbate reductase. Biochemical and Biophysical Research Communications, 279(3): 949-954.

- Sharma, R.K., Samant, S.S., Sharma, P. and Devi, S., 2012. Evaluation of antioxidant activities of Withania somnifera leaves growing in natural habitats of north-west Himalaya, India. Journal of Medicinal Plants Research, 6(5): 657-661.

- Sheligl, H.Q., 1986. Die verwertung orgngischer souren durch chlorella lincht. Planta Journal, 47-51.

- Siwicka, D., Skopińska-Różewska, E. and Bodera, P., 2011. Review paper immunotropic and anti-tumor effects of plant adaptogens. III. Astragalus. Central European Journal of Immunology, 36(2): 104-107.

- Wagner, G.J., 1979. Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanins in protoplast. Plant Physiology, 64: 88-93.

- Zeinali, Z., Hemmati, Kh. and Mazandarani, M., 2014. Aut ecology ethnopharmacology, phytochemistry and antioxidant activity of Ferula gummosa Boiss. in different regions of Razavi Khorasan Province. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 1(4): 11-22.

- Zhang, L.J., Liu, H.K., Hsiao, P.C., Kuo, L.M.Y., Lee, I.J., Wu, T.S., Chiou, W.F. and Kuo, Y.H., 2011. New isoflavonoid glycosides and related constituents from Astragali radix (Astragalus membranaceus) and their inhibitory activity on nitric oxide production. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(4): 1131-1137.

- Zovko Koncic, M., Kremer, D., Karlovic, K. and Kosalec, I., 2010. Evaluation of antioxidant activities and phenolic content of Berberis vulgaris L. and Berberis croatica Horvat. Food and Chemical Toxicology, 48(8-9): 2176-2180.