همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):
98.1000/1735-0905.1398.35.12.93.1.1578.1587

حفظ تغذیه مطلوب و افزایش سلامتی گله شترمرغ در طی دوره پرواربندی برای افزایش تولید گوشت و در نتیجه کاهش هزینه‌های پرورش ضروریست. این آزمایش برای بررسی تأثیر اسانس ترکیبی (شامل سطح مساوی از اسانس‌های آویشن شیرازی، نعناع فلفلی، رازیانه و اکالیپتوس) بر افزایش وزن بدن، غلظت متابولیت‌ها و الکترولیت‌ها، فعالیت آنزیم‌های خون و وضعیت آنتی‌اکسیدانی جوجه شترمرغ‌ها از سن 5 تا 7 ماهگی انجام شد. در این آزمایش از 18 پرنده در سن 5 ماهگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار (6 پرنده) استفاده شد. تیمارها شامل افزودن سطوح صفر (شاهد)، 200 و 400 قسمت در میلیون اسانس ترکیبی در آب آشامیدنی بودند. نتایج نشان داد که افزودن اسانس ترکیبی به آب آشامیدنی در سطح 200 قسمت در میلیون در مقایسه با گروه شاهد سبب افزایش معنی‌دار وزن بدن گردید (0.019=P). افزودن 400 قسمت در میلیون اسانس ترکیبی به آب آشامیدنی سبب افزایش در غلظت اسید اوریک و افزایش فعالیت لیپاز در سرم خون گردید (0.05>P). همچنین فعالیت بالاتر گلوتاتیون پراکسیداز خون و سطح پایین‌تر مالون دی‌آلدئید سرم در پرنده‌های دریافت‌کننده 200 و 400 قسمت در میلیون اسانس ترکیبی در آب آشامیدنی در مقایسه با پرنده‌های گروه شاهد مشاهده شد (0.05>P). علاوه بر این، ظرفیت کل آنتی‌اکسیدانی سرم در شترمرغ‌های دریافت‌کننده 200 و 400 قسمت در میلیون اسانس ترکیبی نسبت به گروه شاهد تمایل به افزایش داشت (0.085=P). با این حال، مقادیر پروتئین کل، آلبومین، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، لاکتات دهیدروژناز، گاماگلوتامیل ترانسفراز، سوپراکسید دیسموتاز، آمیلاز، کلسیم، فسفر، سدیم، پتاسیم و کلرید سرم خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (0.05<P). نتیجه‌گیری کلی آزمایش نشان می‌دهد که اضافه کردن 200 قسمت در میلیون اسانس ترکیبی به آب آشامیدنی جوجه شترمرغ‌ها، میزان رشد و فعالیت آنتی‌اکسیدانی را بهبود می‌بخشد.

کلیدواژه‌ها

- Abd El-Hakim, A.S., Cherian, G. and Ali, M.N., 2009. Use of organic acid, herbs and their combination to improve the utilization of commercial low protein broiler diets. International Journal of Poultry Science, 8: 14-20.
- Akbari, M. and Torki, M., 2014. Effects of dietary chromium picolinate and peppermint essential oil on growth performance and blood biochemical parameters of broiler chicks reared under heat stress conditions. International Journal of Biometeorology, 58: 1383-1391.
- Akbarian, A., Golian, A., Kermanshahi, H., De Smet, S. and Michiels, J., 2015. Antioxidant enzyme activities, plasma hormone levels and serum metabolites of finishing broil.er chickens reared under high ambient temperature and fed lemon and orange peel extracts and Curcuma xanthorrhiza essential oil. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 99: 150-162.
- Aliabadi, A., Izadi, M., Rezvani, M.E. and Esmaeili-dehaj, M., 2016. Effects of thymol on serum biochemical and antioxidant indices in kindled rats. International Journal of Medical Laboratory, 3: 43-49.
- Al-Kassi, G.A.M. and Wit, N.M., 2010. A comparative study on diet supplementation with a mixture of herbal plants and dandelion as a source of prebiotics on the performance of broilers. Pakistan Journal of Nutrition, 9: 67-71.
- Awaad, M.H.H., Afify, M.A.A., Zoulfekar, S.A., Mohammed, F.F., Elmenawy, M.A. and Hafez, H.M., 2016. Modulating effect of peppermint and eucalyptus essential oils on vVND infected chickens. Pakistan Veterinary Journal, 36: 350-355.
- Brand, T. and Olivier, A., 2011. Ostrich Nutrition and Welfare: 91-109. In: Glatz, P.C., Lunam, C. and Malecki, I., (Eds.). The Welfare of Farmed Ratites. Springer-Verlag. Berlin, Heidelberg, Germany, 266p.
- Brenes, A. and Roura, E., 2010. Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology, 158: 1-14.
- Emadi, M., Kermanshahi, H. and Maroufyan, E., 2007. Effect of varying levels of turmeric rhizome powder on some blood parameters of broiler chickens fed corn-soybean meal based diets. International Journal of Poultry Science, 6: 345-348.
- Frankic, T., Voljc, M., Salobir, J. and Rezar, V., 2009. Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agriculturae Slovenica, 94: 95-102.
- Ghasemi, H.A., Kazemi-Bonchenari, M., Khaltabadi-Farahani, A.H. and Khodaei Motlagh, M., 2013. The effect of feeding rations with different ratios of concentrate to alfalfa hay on blood hematological and biochemical parameters of farmed ostriches (Struthio camelus). Tropical Animal Health and Production, 45: 1635-1640.
- Habibi, R., Sadeghi, G.H. and Karimi, A., 2014. Effect of different concentrations of ginger root powder and its essential oil on growth performance, serum metabolites and antioxidant status in broiler chicks under heat stress. British Poultry Science, 55: 228-237.
- Hadavi, A., Kermanshahi, H., Nassiri Moghaddam, H. and Golian, A., 2017. Effects of fennel extract on egg production, antioxidant status and bone attributes of laying hens administered carbon tetrachloride. Poultry Science Journal, 5: 165-171.
- Hashemi, S.R. and Davoodi, H., 2011. Herbal plants and their derivatives as growth and health promoters in animal nutrition. Veterinary Research Communications, 35: 169-180.
- Hernández, F., Madrid, J., García, V., Orengo, J. and Megías, M.D., 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.
- Hoffman-Pennesi, D. and Wu, C., 2011. The effect of thymol and thyme oil feed supplementation on growth performance, serum antioxidant levels, and cecal Salmonella population in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 19: 432-443.
- Ipu, M.A., Akhtar, M.S., Anjumi, M.I. and Raja, M.L., 2006. New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Veterinary Journal, 26: 144-148.
- Jang, I.S., Ko, Y.H., Kang, S.Y. and Lee, C.Y., 2007. Effect of a commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 134: 304-315.
- Karadas, F., Pirgozliev, V., Rose, S.P., Dimitrov, D., Oduguwa, O. and Bravo, D., 2014. Dietary essential oils improve the hepatic antioxidative status of broiler chickens. British Poultry Science, 55: 329-334.
- Khaksar, V., Krimpen, M., Hashemipour, H. and Pilevar, M., 2012. Effects of thyme essential oil on performance, some blood parameters and ileal microflora of Japanese quail. Journal of Poultry Science, 49: 106-110.
- Khempaka, S., Pudpila U. and Molee, W., 2013. Effect of dried peppermint (Mentha cordifolia) on growth performance, nutrient digestibility, carcass traits, antioxidant properties, and ammonia production in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 22: 904-912.
- Kim, S.J., Lee, K.W., Kang, C.W. and An, B.K., 2016. Growth performance, relative meat and organ weights, cecal microflora, and blood characteristics in broiler chickens fed diets containing different nutrient density with or without essential oils. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 29: 549-554.
- Kohlert, C., Van Rensen, I., März, R., Schindler, G., Graefe, E.U. and Veit, M., 2000. Bioavailability and pharmacokinetics of natural volatile terpenes in animals and humans. Planta Medica, 66: 495-505.
- Lumeij, J.T., 1997. Avian clinical biochemistry: 857-883. In: Kaneko, J.J., Harvey, J.W. and Bruss, M.L., (Eds.). Clinical Biochemistry of Domestic Animals. Academic Press, London, 916p.
- Luna, A., Lema-Alba, R.C., Dambolena, J.S., Zygadlo, J.A., Labaque, M.C. and Marin R.H., 2017. Thymol as natural antioxidant additive for poultry feed: oxidative stability improvement. Poultry Science, 96: 3214-3220.
- Mathivanan, R. and Kalaiarasi, K., 2007. Panchagavya and Andrographis panculata as alternatives to antibiotic growth promoters on haematological, serum biochemical parameters and immune status of broilers. Journal of Poultry Science, 44: 198-204.
- Miraj, S. and Kiani, S., 2016. Study of antibacterial, antimycrobacterial, antifungal, and antioxidant activities of Foeniculum vulgare: A review. Der Pharmacia Lettre, 8: 200-205.
- Satoh, K., 1978. Serum lipid peroxide in cerebrovascular disorders determined by a new colorimetric method. Clinica Chimica Acta, 90: 37-43.
- Srinivasan, K., 2005. Spices as influencers of body metabolism. Food Research International, 38: 77-86.
- Sun, Q., Liu, D., Guo, S., Chen, Y. and Guo, Y., 2015. Effects of dietary essential oil and enzyme supplementation on growth performance and gut health of broilers challenged by Clostridium perfringens. Animal Feed Science and Technology Volume, 207: 234-244.
- Taranu, I., Marin, D.E., Untea, A., Janczyk, P., Motiu, M. and Criste, R.D., 2012. Effect of dietary natural supplements on immune response and mineral bioavailability in piglets after weaning. Czech Journal of Animal Science, 57: 332-343.
- Tiihonen, K., Kettunen, H., Bento, M.H.L., Saarinen, M., Lahtinen, S., Ouwehand, A.C., Schulze, H. and Rautonen, N., 2010. The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. British Poultry Science, 51: 381-392.
- Traesel, C.K., Wolkmer, P., Schmidt, C., Silva, C.B., Paim, F.C., Rosa, A.P., Alves, S.H., Santurio, J.M. and Lopes, S.T.A., 2011. Serum biochemical profile and performance of broiler chickens fed diets containing essential oils and pepper. Comparative Clinical Pathology, 20: 453-460.