فعالیت ضدقارچی کلاله زعفران (Crocus sativus L.) علیه گونه‌های مختلف Aspergillus و تولید زهرابه در محیط آزمایشگاهی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی، گروه گیاه‌پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 استادیار، گروه گیاه‌پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

با توجه به اهمیت گونه‌های مختلف Aspergillus از نظر فساد مواد غذایی و تولید زهرابه، در این تحقیق اثرات ضدقارچی زعفران (Crocus sativus L.) علیه Aspergillus niger، Aspergillus flavus و Aspergillus parasiticus و تولید زهرابه در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. بدین منظور، مقدار 0، 5 و 10 میلی‌گرم زعفران پودر شده به‌ازای هر میلی‌لیتر محیط کشت (YES) Yeast Extract Sucrose اضافه گردید و رشد میسیلیومی قارچ‌ها 0، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 روز پس از تلقیح اندازه‌گیری شد. سنجش پیکروکروسین، سافرانال و کروسین زعفران به‌روش رنگ‌سنجی انجام گردید. میزان آفلاتوکسین B1 (AFB1) نیز در روز سی‌ام به روش کروماتوگرافی لایه نازک اندازه‌گیری گردید. مقادیر کروسین، پیکروکروسین و سافرانال در عصاره‌های تهیه شده از زعفران مورد بررسی به‌ترتیب 0.25±231.20، 0.85±87.16 و 0.25±34.86 میلی‌گرم/ گرم وزن خشک محاسبه شد. به‌طوری که با اضافه شدن زعفران به‌میزان 10 میلی‌گرم/میلی‌لیتر به محیط کشت YES، رشد میسیلیومی گونه‌های مختلف Aspergillus نسبت به شاهد (فاقد زعفران) 29 تا 32 درصد کاهش می‌یافت. همچنین با اضافه کردن زعفران به محیط کشت YES، تولید زهرابه AFB1 از 5 میکروگرم/ میلی‌لیتر به سطح غیرقابل ردیابی کاهش داشت. تأثیر زعفران بر کاهش رشد میسیلیومی و کاهش تولید AFB1 بین گونه‌های مختلف Aspergillus فاقد اختلاف معنی‌دار بود. این نتایج استفاده از زعفران را در صنایع داروسازی و به‌عنوان افزودنی‌های مواد غذایی برای جلوگیری از رشد گونه‌های Aspergillus و تولید زهرابه پیشنهاد می‌کند.

کلیدواژه‌ها


- Abdullave, F. and Ortega, C., 2007. HPLC quantification of major active components from different saffron (Crocus sativus L.) sources. Food Chemistry, 10(3): 1126-1131.

- Acar, G., Dogan, N., Duru, M.E. and Kivrak, E., 2010. Phenolic profiles, antimicrobial and antioxidant activity of the various extracts of Crocus species in Anatolia. African Journal of Microbiology Research, 4(11): 1154-1161.

- Afrazeh, Z., Bolandi, M., Khorshidi, M. and Mohammadi Nafchi, M., 2014. Evaluation of antioxidant activity of aqueous and alcoholic extracts (methanol, ethanol) saffron petals. Saffron Agronomy and Technology, 2(3): 231-236.

- Almedia, A.A.P., Farah, A., Silva, D.A.M, Nunan, E.A. and Beatriz, M.A.G., 2006. Antibacterial activity of coffee extracts and selected coffee chemical compounds against Enterobacteria. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(23):
8738-8743.

- Anaissie, E.J., Ginnis, M.R. and Pfaller, M.A., 2003. Clinical mycology. Churchill Livingstone, Philadelphia, Churchill Livingstone, 51(2): 273-296.

- Carmona, M., Zalacain, A., Salinas, M.R. and Alonso, G.L., 2007. A new approach to saffron aroma. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47(2): 145-159.

- Deabes, M.M., El-Soud, N.H.A. and El-Kassem, L.T.A., 2011. In vitro inhibition of growth and aflatoxin B1 production of Aspergillus flavusstrain (ATCC 16872) by various medicinal plant essential oils. Macedonian Journal of Medical Sciences, 4(4): 345-350.

- Erturk, O., 2006. Antibacterial and antifungal activity of ethanolic extracts from eleven spice plants. Section Cell. Journal of Molecular Biology, 61(3): 275-278.

- Gorran, A., Salehnia, B., Alizadeh, H., Farzaneh, M. and Shivazad, M., 2015. Effect of essential oils and extracts of Satureja macrosiphon and Satureja khozistanica on mycelial growth and aflatoxin B1 production in Aspergillus flavus. Journal of Veterinary Research, 70(2):139-145.

- Hedayati, M.T., Omran, S.M., Soleymani, A. and Taghizadeh Armaki, M., 2016. Aflatoxins in food products in Iran: a review of the literature. Jundishapur Journal of Microbiology, 9(7): e33235.

- Kamble, V.A. and Patil, S.D., 2007. Antimicrobial effects of certain spices and condiments used in an Indian indigenous system of medicine. Zeitschrift fur Arznei and Gewurzpflanzen, 12(4): 188-193.

- Maghsoodi, V., Kazemi, A. and Akhondi, E., 2012. Effect of different drying methods on Saffron (Crocus sativus L) quality. Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 31(2): 85-89. 

- Mahmoud, A.L.E., 1994. Antifungal action and antiaflatoxigenic properties of some essential oil constituents. Letters in Applied Microbiology, 19(2): 110-113.

- Montes-Belmont, R. and Carvajal, M., 1998. Control of Aspergillus flavus in maize with plant essential oils and their components. Journal of Food Protection, 61(5): 616-619. 

- Moosavian, S.M., Darvishnia, M. and Bazgir, A., 2016. The effect of pH and NaCl on the aflatoxin production of Aspergillus parasiticus.Iranian Journal of Plant Protection, 46(2): 2015-2016.

- Movassagh, M.H., 2011. Presence of aflatoxin m1 in uht milk in Tabriz (northwest of Iran). Journal of Food Safety, 31(2): 238-241.

- Muzaffar, S., Rather, S.A. and Zaman Khan, K., 2016. In vitro bactericidal and fungicidal activities of various extracts of saffron (Crocus sativus L.) stigmas from Jammu & Kashmir, India, Cogent Food and Agriculture, 2(1): 1158999.

- Nakhaei, M., Khaje-Karamoddin, M. and Ramezani, M., 2008. Inhibition of Helicobacter pylori growth in vitro by saffron (Crocus sativus L.). Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 11(1): 91-96.

- Olojede, F., Engelhardt, G., Wallnofer, P.R. and Adegoke, G.O., 1995. Decrease of growth and aflatoxin production in Aspergillus parasiticus caused by spices. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 9(5): 605-606.

- Pawar, V.C. and Thaker, V.S., 2006. In Vitro efficacy of 75 essential oils against Aspergillus niger. Mycoses, 49(4): 316-323.

- Pintado, C., de Miguel, A., Acevedo, O., Nozal, L., Novella, J.L. and Rotger, R., 2011. Bactericidal effect of saffron (Crocus sativus L.) on Salmonella enterica during storage. Food Control, 22(3-4): 638-642.

- Rahimi, E. and Ameri, M., 2012. A survey of aflatoxin M1 contamination in bulk milk samples from dairy bovine, ovine, and caprine herds in Iran. The Bulletin of Environmental ContaminationandToxicology,89(1): 158-160.

- Roudbary, M., Roudbar Mohammadi, Sh., Hajimoradi, M., Taghizadeh Armaki, M., Ghasemi, Sakha, F. and Vahidi, M., 2009. Evaluation of antifungal of alcoholic extract and safranol of Crocus sativum on Candia albicans and Candida dulbliniensis growth in vitro. Jornal of Jahrom University of Medical Sciences, 7(2): 1-9.

- Sekine, T., Sugano, M., Majid, A. and Fujii, Y., 2007. Antifungal effects of volatile compounds from black zira (Bunium persicum) and other spices and herbs. Journal of Chemical Ecology, 33(11): 2123-2132.

- Singh, G., Marimuthu, P., Heluani, C.S. and Catalan, C., 2005. Chemical constituents and antimicrobial and antioxidant potentials of essential oil and acetone extract of Nigella sativa seeds. Journal of the Sciences of Food and Agriculture, 85(13): 2297-2306.

- Strosnider, H., Azziz-Baumgartner, E., Banziger, M., Bhat, R., Breiman, R. and Brune, M., 2006. Public health strategies for reducing aflatoxin exposure in developing countries. Environtonemal ealth Perspect, 12(12): 898-903.

- Tzanidi, C., Proestos, C. and Markaki, P. 2012. Saffron (Crocus sativus L.) inhibits aflatoxin B1 production by Aspergillus parasiticus. Advances in Microbiology, 2(2): 310-316.

- Vahidi, H., Kamalinejad, M. and Sedaghati, N., 2002. Antimicrobial properties of Croccus sativus L. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 1(1): 33-35.

- Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernandez-Lopez, J. and Pérez-Alvarez, J., 2008. Antifungal activity of lemon (Citrus lemon L.), mandarin (Citrus reticulata L.), grapefruit (Citrus paradise L.) and orange (Citrus sinensis L.) essential oils. Food Control, 19(12): 1130-1138.

- Zain, M.E., 2011. Impact of mycotoxins on humans and animals. Journal of Saudi Chemical Society, 15(1): 29-144.