همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استاد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 دانشیار، بخش بیوتکنولوژی، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

در این مطالعه اثر پروبیوتیک، عصاره پودری آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) و شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra L.) بر عملکرد، پارامترهای بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی بررسی شد. تعداد 336 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 14 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 42 روز روی بستر پرورش داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه + پروبیوتیک هایپروزیم، 2) جیره پایه + باکتوسل، 3) جیره پایه + پروفیت (آویشن + هایپروزیم+ شیرین‌بیان)، 4) جیره پایه + فیتوبیوتیک (آویشن + شیرین‌بیان)، 5) شاهد و 6) جیره پایه + آنتی‌بیوتیک تتراسایکلین بود، که از یک روزگی در اختیار جوجه‌ها قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دوره پایانی پرورش، کمترین ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر افزودن پروبیوتیک هایپروزیم به جیره پایه جوجه‌های گوشتی قرار داشت (0.05≥P). تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد مصرف خوراک پایین‌تری داشتند که کمترین مصرف خوراک تحت تأثیر تیمار 1 بود (0.05≥P). بالاترین وزن نسبی بورس تحت تأثیر افزودن آنتی‌بیوتیک به جیره پایه جوجه‌های گوشتی بود که به لحاظ آماری اختلاف آن با تیمار 3 معنی‌دار بود (0.05≥P). کمترین غلظت سرمی کلسترول در مقایسه با تیمار شاهد را تیمار حاصل از افزودن باکتوسل به جیره پایه جوجه‌های گوشتی داشت (0.05≥P). افزودن هایپروزیم به جیره پایه جوجه‌های گوشتی منجر به افزایش میزان پروتئین تام و تری‌گلیسرید شد (0.05≥P). تیمارهای 1، 3 و 4 در مقایسه با تیمار شاهد منجر به افزایش غلظت سرمی گلوبولین شدند (0.05≥P). بالاترین تیتر آنتی‌بادی علیه چالش گلبول‌های قرمز گوسفندی (SRBC) تحت تأثیر تیمار ناشی از افزودن باکتوسل به جیره پایه جوجه‌های گوشتی بود (0.05≥P). در پایان می‌توان بیان کرد که استفاده از منابعی مانند هایپروزیم (732 گرم در تن) و فیتوبیوتیک می‌توانند به‌عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد در پرورش جوجه‌های گوشتی معرفی شوند.

کلیدواژه‌ها

- Aeschbach, B., Loliger, J., Scott, B.C., Musica, A., Bulter, J. and Halliwell, B., 1994. Antioxidant action of thymol, carvacrol, 6 ginerol, zinezerone and hydroxytyrosol. Food and Chemical Toxicology, 32: 31-36.
- Ali, M.L., Miah, A.G., Salma, U. and Chowdhury, R.P., 2001. Effect of soybean oil on finisher period of broiler at hot weather in Bangladesh. Biology Science, 8: 714-716.
- Balachandar, J., Reddy, P.S. and Reddy, P.V.V.S.N., 2003. Effect of probiotics supplementation with or without enzymes on the performance of male broiler chicks. Poultry Science, 85: 211-215.
- Cheema, M.A., Qureshi, M.A. and Havenstein, G.B., 2003. A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 random bred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82: 1519-1529.
- Chehrei, A., Nobakht, A. and Shahir, M.H., 2011. The effects of different levels of biohebal® feed supplement (contains thymus and garlic extracts) on performance, egg traits and blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 90: 58-65.
- Chiang, S.S. and Pan, T.M., 2012. Beneficial effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei NTU 101 and its fermented products. Applied Microbiology and Biotechnology, 93(3): 903-916.
- Corrier, D.E. and DeLoach, J.R., 1990. Evaluation of cell-mediated cutaneous basophil hypersensibility in young chickens by an interdigital skin test. Poultry Science, 69(3): 403-408.
- Dastar, B., Khaksefidi, A. and Mostafalo, Y., 2008. The effect of tepax probiotic and protein level on broilers performance. Journal of Science and Technology of Agricultural and Natural Resources, 12: 449-459.
- Denli, M., Okan, F. and Celi, K., 2003. Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition, 2: 89-91.
- Djouvinov, D., Biocheva, S., Simeonova, T. and Vlaikova, T., 2005. Effect of feeding lactiona probiotic on performance, some blood parameters and caecal microflora of mule ducklings, Trakia Journal of Sciences, 3: 22-28.
- Fiorillo, R.L., 2002. Effects of A Lab-Produced Probiotic, A Commercial Probiotic, and A Commercial Prebiotic on Broiler Performance and Fecal Characteristics. M.Sc. Thesis Mississippi State University, USA, 79p.
- Fuller, R., 1997. Probiotics 2. Applications and Practical Aspects. Chapman and Hall, London, UK, 212p.
- Ghazanfari, Sh. and Mohammadi, Z., 2015. Dietary different levels of coriander essential oil for broilers: effect on growth performance, carcass characteristics and blood immune parameters. Experimental Animal Biology, 4(3): 21-30.
- Green, A.A. and Sainsbury, D.W.B., 2001. The role of probiotic in producing quality poultry products. XV Eurupian Symposium on the Quality of Poultry Meat, Kusadasi, Turkey, 9-12 September: 245-251.
- Hernandez, F., Madrir, J and Garcia, V., 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.
- Jin, L.Z., Ho, Y.W., Abdullah, N. and Jalaludin, S., 1998. Growth performance, intestinal microbial populations and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Science, 77: 1259-1265.
- Kabir, S.N.L., Rahman, M.M., Rahman, M.B. and Ahmed, S.U., 2004. The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. International Journal of Poultry Science, 3: 361-364.
- Kalavathy, R., Abdullah, N., Jalaludin, S. and Ho, Y.W., 2003. Effects of Lactobacillus cultures on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. British Poultry Science, 44: 139-44.
- Kannan, D., Viswanthan, K. and Mohan, B., 2007. The effect of feeding virginiamycin and lactobacillus sporogenes on broiler production performance. Tamilnadu Journal of Veterinary and Animal Sciences, 3: 106-108.
- Karimi Torshizi, M., 2005. Isolation, Characterization and Selection of Probiotic Lactic Acid Bacteria Suitable for-Production in Broilers. Ph.D. Thesis, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Iran.
- Loddi, M.M., Gonzales, E. and Takita, T.S., 2000. Uso de probiótico e antibiótico sobre o desempenho, rendimento e a qualidade de carcaça de frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, 29(4): 1124-1131.
- Mohan, B., Kadirvel, R., Natarajan, A. and Bhaskaran, M., 1996. Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. British Poultry Science, 37: 395-401.
- Mohiti Asli, M., Hosseini, S.A., Meimandipour, A. and Mahdavi, A., 2010. Medicinal Plants for Livestock and Poultry. Publications Research Institute of Animal Science, 317p.
- Mountzouris, K.C., Tsitrsikos, P., Palamidi, I., Arvaniti, A., Mohnl, M., Schatzmayr, G. and Fegeros, K., 2010. Effects of probiotic inclusion levels in broiler nutrition on growth performance, nutrient digestibility, plasma immunoglobulins, and cecal microflora composition. Poultry Science, 89: 58-67.
- Najifi, P. and Torki, M., 2010. Performance, blood metabolites and immunocompetance of broiler chicks fed diets included essential oils of medicinal herbs. Journal of Animal Veterinary Advance, 9: 1164-1168.
- Nobakht, A. and Eghdam Shahriar, H., 2010. Effect of medicine plants of Malva silvestris, Alhaji maurorum and Mentha spicata on performance, carcass characteristics and blood metabolites in broiler chicks. Journal of Animal Science; 3: 51-63.
- Panda, A.K., Reddy, M.R., Rama Rao, S.V., Raju, M.V.L.N. and Paraharaj, N.K., 2000. Growth, carcass characteristics, immunocomponence and response to Escherchia coli of broiler fed diets with various level of probiotic. Archive fur Geflugelkunde, 64: 152-156.
- Pelicano, E.R.L., Souza, P.A. Souza, H.B.A., Figueiredo, D.F., Boiago, M.M., Carvalho, S.R. and Bordon, V.F., 2005. Intestinal mucosa development in broiler chickens fed natural growth promoters. Brazilian Journal of Poultry Science, 7(4): 221-229.
- Rahimi, S., Khaksefidi, A. and Mosavi, T., 2003. Comparison of the effect of probiotic and antibiotic on immune system of broiler chicks. Journal of Veterinary Research, 58: 159-162.
- Samsam Shariat, S.H., 2004. Selection of Medicinal Plants. Mani Publication, Isfahan, 370p.
- Tannok, G. and Munro, K., 2000. Analysis of the fecal microflora of human subjects consuming a probiotic product containing Lactobacillus rhammosus. Applied and Environmental Microbiology, 66: 2578-2588.
- Toghyani, M., Tohidi, M, Ghaisari, A.A. and Tabaidian, S.A., 2010. Performance and, immunity, biochemical and hematological parameters in broiler chicks fed dietary thyme as alternative for an antibiotic growth promoter. African Journal of Biotechnology, 9: 6819-6825.
- Yusrizal, X. and Chen, T.C., 2003. Effect of adding chicory fructons in feed on broiler growth performance, serum cholesterol and intestinal length. International Journal Poultry Science, 2: 214-219.