همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد مرکز تحقیقات منابع طبیعی هرمزگان

2 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

3 استادیار دانشگاه شیراز

چکیده

مورخوش (Rech. f. & Wendelbo Zhumeria majdae ) یکی از گیاهان دارویی مهم، پرمصرف، اندمیک و انحصاری استان هرمزگان است که خواص درمانی آن از دیر باز مورد توجه مردم بوده است. به همین منظور  اثرات ضد میکروبی اسانس برگ گیاه بر رشد باکتریهای  Escherichia coliو Staphylococcos aureus با روشهای چاهک و دیسک کاغذی و تعیین MIC  مطالعه شد. اسانس گیری با دستگاه تقطیر و حلال آب انجام شد، ترکیبهای موجود در اسانس گیاه مورخوش با استفاده از تکنیکهای GC و GC/MS شناسایی شد. 22 ترکیب از مجموع 98.7 درصد وزن اسانس شناسایی شد لینالول با 60.4 درصد و کامفور با 26.5 درصد بیشترین ترکیب اسانس بودند. در این بررسی stock محلول هموژنه 1 میلی لیتر اسانس برگ گیاه مورخوش در 50 میلی لیتر محلول صمغ عربی( 2.5 گرم در  لیتر) به عنوان غلظت 100 درصد در نظر گرفته شد و بر آن اساس رقتهای مختلف 20, 40 , 60 و 80  درصد تهیه گردید. رقتهای 0, 20, 40 و 60 درصد بر باکتری گرم مثبت Staphylococcos aureus خاصیت MIC و رقتهای 80  و 100 درصد خاصیتMBC بر باکتری گرم منفی Escherichia coli, رقتهای 0 و 20 درصد اسانس خاصیت MIC و رقتهای 40, 60, 80  و 100 درصد خاصیتMBC را نشان دادند نتایج حاکی از آن است که رقتهای پائینتر اسانس بر باکتری گرم منفی Escherichia coliنسبت به باکتری گرم مثبت Staphylococcos aureus موثر تر است. 
 

کلیدواژه‌ها

- آبروش، زهرا،1380. بررسی ویژگیهای تشریحی، ترکیبات اسانس دار و خواص ضد میکروبی گیاه خلال دندان (Ammi visnaga). پایان‌نامه دانشجویی کارشناسی ارشد رشته علوم گیاهی‌، دانشگاه آزاد اسلامی تهران‌.
- رسولی‌، ایرج‌، 1379. ترکیب اسانسی Zataria و Thymus و فعالیت ضد میکروبی آنها بر Staphylococcos aureus و Escherichia coli . اولین همایش بین‌المللی طب سنتی و مفردات پزشکی‌، تهران‌.
- رضایی‌، محمدباقر، 1379. ترکیب شیمیایی و فعالیت ضد میکروبی اسانس شوید و مریم گلی‌. اولین همایش‌ بین‌المللی طب سنتی و مفردات پزشکی‌، تهران‌.
- سلطانی‌پور، محمدامین‌، 1378. جمع‌آوری و شناسایی گیاهان دارویی استان هرمزگان‌. معاونت آموزش و تحقیقات وزارت جهاد سازندگی.
- سلطانی‌پور، محمدامین‌،1381. مقایسه ترکیبات اسانس برگ گیاه مورخوش(Zhumeria majdae ) جمع آوری شده از مناطق مختلف استان هرمزگان در مراحل مختلف رشد و بررسی پتانسیل آللو پاتیک و خواص ضد میکروبی اسانس استخراج شده. پایان‌نامه دانشجویی کارشناسی ارشد رشته علوم گیاهی‌، دانشکده علوم‌، دانشگاه شیراز.
- سفیدکن، فاطمه،1380. بررسی کمی وکیفی اسانس شوید (Anethum graveolans L.) ایران. پژوهش و سازندگی، شماره 51، ص 77 - 73.
- صدری‌، حسینعلی‌، 1375. ترکیبهای شیمیایی موجود در روغن اسانس گونه دارویی مورخوش‌. پژوهش وسازندگی‌، شماره 31، ص 61-59.
- قهرمان‌، احمد، 1373.  کورموفیتهای ایران‌. جلد سوم‌، مرکز نشر دانشگاهی.
- مجد، احمد، 1380. بررسی ساختار تشریحی - تکوینی و مطالعه سیتوژنتیکی دو گونه از سرده مریم‌گلی و برخی از خواص ضد میکروبی آنها. مجموعه مقالات دهمین کنفرانس سراسری زیست‌شناسی ایران‌.
- محمدی‌، مسعود، 1378.  بررسی سمیت حاد، اثرات ضد دردی و ضد التهابی عصاره تام Zhumeria majdae  بر موش‌های سفید کوچک و بزرگ‌. پایان‌ نامه دکترای داروسازی‌، دانشکده داروسازی‌، دانشگاه علوم‌ پزشکی مشهد.
- وند یوسفی، جلیل، 1374. فعالیت بیولوژیکی اسانس گیاه Artemisia hausskenchtii . پژوهش و سازندگی، شماره 28، ص 30– 28.
 - Carta, C. 1996. Activity of the oil of Salvia officinalis L. against Botrytis cinerea. Journal of Essential oil Research, No. 8 , 399-404.
- Farag, R. S . , Daw, Z. Y. 1982. Antimicrobial activity of some Egyption spice essential oils. Journal of Food Protection, 52(9), 665-667.
-  Jeanfils , J. , Burlion , F. 1991 . Antimicrobial effects of essential oils from different plant species. Revued , Agriculture . 44(5),1013-1019.
-  Queen, P. J. , M. E. Carter , B. Markey , G. R. Carter. 1994. Clinical Veterinary Microbiology. Wolfe Publishing , London ,England.
 - Rechinger, K. H. , P. Wendelbo. 1967.  Zhumeria majdae .  NyttMagazine botanikk (Oslo), 14(1):39-43