نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پزشکی، گروه باکتری شناسی
چکیده
به دلیل مقاومت روز افزون باکتری های بیماریزا به آنتی بیوتیک های جدید , محققان در پی یافتن مواد ضد میکروبی با منشاءگیاهی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیکهای غیر موثر هستند. بنابراین هدف از این تحقیق مطالعه خواص ضد باکتریایی عصارههای آبی والکلی گیاه بابونه آلمانی بر روی سویههای بالینی واستاندارد استافیلوکوکوس اورئوس می باشد.
در این تحقیق به گل های گیاه پس ازخشک شدن, به طور جداگانه به میزان 10گرم دردسی لیتر اتانول 85 درجه وآب مقطر اضافه شده و سپس عصارهها به روش خیساندن استخراج و با تقطیر در خلاء تغلیظ گردیدند. خواص ضد باکتریایی عصارهها ابتدا به روش رقت در لوله تعیین و بعد وزن خشک عصارهها در هر میلی لیتر محاسبه و حداقل غلظتهای مهار کننده وکشنده آنها بدست آمد و معادل این غلظتها ازعصاره غلیظ به چاهکهای حفر شده در محیط مولر- هینتون آگار اضافه ومیانگین قطر هاله های عدم رشد برای عصارهها و سویهها مقایسه گردید.
غلظتهای معینی ازعصاره الکلی دارای خواص ضد باکتریایی قابل توجهی بود. این عصاره در غلظت 2.167 میلی گرم در میلی لیتر دارای اثر مهاری وباغلظت 5.237 میلی گرم در میلی لیتر دارای اثر کشندگی بر روی هر دو سویه بود و از این نظر سویهها با هم تفاوتی نداشتند. همچنین تاثیر عصاره الکلی با کم شدن غلظت آن در چاهکها کم میشد, این در حالی بود که عصاره آبی در هیچ کدام ازغلظتها بر روی سویه های استاندارد و بالینی موثر نبود و در اطراف چاهکها نیز هاله عدم رشدی مشاهده نگردید.
بنابراین اگر چه عصاره الکلی بابونه دارای اثرات چشمگیری بر روی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس می باشد، ولی معرفی آن به عنوان یک ترکیب ضد باکتریایی به تحقیقات وسیع تری نیاز دارد.
کلیدواژهها