همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار میکرب شناسی، گروه میکرب شناسی، دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد، تهران

2 دانشیار میکرب شناسی، گروه میکرب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران

3 دانش آموخته پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران

4 شیمی گیاهی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران/تمام زمینه های گیاهان دارویی

چکیده

استافیلوکوکوس اورئوس یکی از باکتریهای بیماریزای مهم می‎باشد که طیف وسیعی از عفونتها را ایجاد می‏کند. مصرف روزافزون آنتی‏بیوتیک‏ها علیه عفونت ناشی از این باکتری سبب افزایش مقاومت دارویی در این باکتری شده است و همین امر سبب گردیده تا مطالعات وسیعی بر روی داروهای ضدمیکربی جدید با اثر بخشی بیشتر صورت گیرد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر ضدمیکربی عصارة هیدروالکلی آویشن شیرازی بر سویة استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس بود. برای این منظور از سویة استاندارد استافیلوکوکوس ارئوس (ATCC 25923) استفاده شد. از عصارة هیدروالکلی برگ خشک آویشن شیرازی، بعد از حذف اتانل، نیز به عنوان غلظت 100درصد استفاده گردید. برای تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده (MBC) عصاره و اگزاسیلین، از روش ماکرودایلیوشن پیشنهاد شده از سوی NCCLS  استفاده گردید. همچنین تغییرات تعداد باکتریها در مدت 8 ساعت مجاورت با غلظت‏های 25 و 30 درصد عصاره 4µg/ml و اگزاسیلین مورد مطالعه قرارگرفت. نتایج حاصل از این آزمایشها نشان داد که مقدار MIC و MBC عصاره برابر با غلظت 25 درصد و مقادیر MIC و MBC بدست آمده برای اگزاسیلین نیز به ترتیب برابر 0.5µg/ml و 2µg/ml بود. بررسی تغییرات تعداد باکتریها نشان داد که غلظت 30 درصد عصاره بعد از گذشت 8 ساعت اثری معادل اثر 4µg/ml بعد از گذشت 4 ساعت دارد. با توجه به افزایش روزافزون مقاومت استافیلوکوکوس اورئوس به آنتی‎بیوتیک‏های متداول، استفاده از گیاهان دارویی می‏تواند یک روش جایگزین مناسب باشد. در این بین آویشن شیرازی جایگاه ویژه‏ای دارد و می‎تواند یکی از گیاهان دارویی مؤثر باشد. در این مطالعه مشخص گردید که به روش انجام شده، عصاره هیدروالکلی برگ خشک شده آویشن شیرازی دارای اثر ضدمیکربی علیه سویه استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس است، اما به منظور کاربردی کردن آن نیاز به مطالعات وسیع‌تر و دقیق‏تر می‏ باشد. 

کلیدواژه‌ها

- یرویسی، ح.، 82-1381. اثر ضدمیکروبی عصارة آویشن شیرازی بر روی استرپتوکوکوس‏های موتانس، سالیواریوس و سانگوئیس. پایان‏نامه، دانشکدة پزشکی، دانشگاه شاهد.
- جاویدنیا، ک.، 77-1376. شناسایی ترکیبات موجود در اسانس گیاهان Zataria multiflora، Ziziphora tenur، Matricaria decipiensو بررسی اثرات ضدمیکروبی آنها، پایان‏نامه. دانشکدة داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران.
- زرگری، ع.، 1375.گیاهان دارویی. چاپ ششم. مؤسسة انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، جلد اول.
- صمصام شریعت، س ه. و معطر، ف.، 1370. گیاهان و داروهای طبیعی. انتشارات روزبهان. جلد دوم.
- طباطبایی نژاد، س ا.، 82-1381. اثر ضدمیکروبی آویشن شیرازی بر سودوموناس آئروجینوزا. پایان‏نامه، دانشکدة پزشکی دانشگاه شاهد.
- قهرمان، ا.، 1372. کروموفیت‏های ایران (سیستماتیک گیاهی). مرکز نشر دانشگاهی. جلد سوم.
- Alzoreky, N.S. and Nakahara, K., 2003. Antibacterial activity of extracts from some edible plants commonly consumed in Asia. Internation. J. Food Microbiol., 80: 223-230.
- Baron, E.J. and Finegold, S.M., 1990. Bailey and Scot’s diagnostic microbiology. 8th ed. Mosby company. USA. 1990.
- Duke, J.A., 2001. Handbook of medicinal Herbs. 2nd ed. CRC Press, LLC. USA.
- Evans, W.C., 1996. Trease and Evan’s pharmacognosy. 14th ed. Saunders Company, UK.
- Hiramatsu, K., Cui, L., Kuroda, M. and Ito, T., 2001. The emergence and evolution of meticilin-resistant Staphylococcus aureus. Trends Microbiol., 9: 486-493.
- Lowy, F.D., 2003. Antimicrobial resistance: the example of Staphylococcus auerus. J. Clin. Invest., 9: 1265-1273.
- National Committee for Clinical Laboratory Standards. 2003. Methods for dilution antimicrobial susceptibility tests for bacteria that grow aerobically. 6th ed. NCCLS pablication. USA, M7-A6.
- Rasooli, I. and Rezaei, M.B., 2002. Biocativity and chemical properties of essential oils from Zataria multiflora Bioss and Mentha longifolia (L). J. Essent. Oil Res., 14: 141-136.
- Rasooli, I. and Mirmostafa, S.A., 2003. Bacterial susceptibility to and chemical composition of essential oils from Thymus kostchyanus and Thymus persicus. J. Agric. Food Chem., 51: 2200-2205.