همکاری با انجمن علمی گیاهان دارویی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران،

3 استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

4 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

5 کارشناس، گروه تحقیق و توسعه شرکت کشت و صنعت گلکاران کاشان، کاشان، ایران

چکیده

گل‌محمدی از خانواده گل‌سرخیان (Rosaceae)، مهمترین گونه برای تهیه عطر رُز و گلاب است. به‌دلیل حجم زیاد گل‌های برداشت شده در زمان گلدهی و انباشته شدن آنها در کارخانه‌ها و کارگاه‌های استحصال اسانس، از زمان برداشت تا استخراج اسانس به‌طور معمول مدت زمان زیادی طول می‌کشد. انباشته شدن گل‌ها افزایش سرعت تنفس و دما و در نتیجه کاهش کمّیت و کیفیت اسانس آنها را به‌دنبال خواهد داشت. در این مطالعه برای بررسی تأثیر شرایط متفاوت نگهداری گل‌ها پس از برداشت، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل با عوامل مدت زمان نگهداری پس از برداشت، دمای نگهداری و ظرف نگهداری، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. همچنین به‌منظور بررسی تأثیر مدت زمان‌های متفاوت فرایند اسانس‌گیری بر میزان و کیفیت اسانس، آزمایشی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. استخراج اسانس از گلبرگ‌ها به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه طرح کلونجر انجام شد و به‌منظور جداسازی و شناسایی ترکیب‌های موجود در اسانس، از دستگاه‌های GC و GC/MS استفاده گردید. نتایج بیانگر بالاتر بودن میزان اسانس و همچنین برتری کیفیت اسانس حاصل در روش نگهداری پس از برداشت گلبرگ‌ها در ظرف حاوی آب در یخچال، به‌خصوص به مدت 48 ساعت، نسبت به سایر روشهای نگهداری و حتی نسبت به استخراج اسانس بلافاصله پس از برداشت گل‌ها بود. به‌علاوه اینکه با افزایش مدت زمان اسانس‌گیری میزان اسانس حاصل افزایش یافت و اسانس حاصل از 5/3 ساعت اسانس‌گیری از نظر بازده و ترکیب‌های اسانس بهترین مدت زمان برای فرایند استخراج اسانس از گل‌محمدی در این آزمایش شناخته شد.

کلیدواژه‌ها

- Adams, R.P., 2004. Identification of Essential Oil Components by Gas-Chromatography/Mass Spectroscopy. Allured Publishing, Carol Stream, USA, 456p.
- Agarwal, S.G., Gupta, A., Kapahi, B.K., Meena, B., Thappa, R.K. and Suri, O.P., 2005. Chemical composition of rose water volatiles. Journal of Essential Oil Research, 17(3): 265-267.
- Baser, K.H.C., 1992. Turkish rose oil. Perfum Flavor, 17(3): 45-52.
- Basim, E. and Basim, H., 2003. Antibacterial activity of Rosa damascena essential oil. Fitoterapia, 74(4): 394-396.
- Baydar, H. and Baydar, N.G., 2005. The effect of harvest date, fermentation duration and Tween 20 treatment on essential oil content and composition of industrial oil rose (Rosa damascena Mill.). Industrial Crops and Products, 21(2): 251-255.
- Baydar, H., Schulz, H., Krüger, H., Erbaş, S. and Kineci, S., 2008. Influences of fermentation, time, hydrodistillation time and fractions on essential oil composition of damask rose (Rosa damascena Mill.). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 11(3): 224-232.
- Boskabady, M.H., Kiani, S. and Rakhshandah, H., 2006. Relaxant effects of Rosa damascena on guinea pig tracheal chains and its possible mechanism(s). Journal of Ethnopharmacol, 106(3): 377-382.
- Hibrand-Saint Oyant, L., Crespel, L., Rajapakse, S., Zhang, L. and Foucher, F., 2008. Genetic linkage maps of rose constructed with new microsatellite markers and locating QTL controlling flowering traits. Tree Genetics and Genomes, 4: 11-23.
- Kazaz, S., Erbaş, S. and Baydar, H., 2009. The effect of storage temperature and duration on essential oil content and composition oil rose (Rosa damascena Mill.). Turkish Journal of Field Crops, 14(2): 89-96.
- Kazaz, S., Erbaş, S., Baydar, H., Dilmacunal, T.
and Koyuncu, M.A., 2010. Cold storage of
oil rose (Rosa damascena Mill.) flowers. Scientia Horticulturae, 126(2): 284-290.
- Maalekuu, K., Elkind, Y., Leikin-Frenkel, A.I., Lurie, S. and Fallik, E., 2006. The relationship between water loss, lipid content, membrane integrity and LOX activity in ripe pepper
fruit after storage. Postharvest Biology and Technology, 42(3): 248-255.
- Tano, K., Oule, M., Doyon, G., Lencki, R.W. and Arul, J., 2007. Comparative evaluation of the effect of storage temperature fluctuation on modified atmosphere packages of selected fruits and vegetables. Postharvest Biotechnology and Technology, 46(3): 212-221.
- Varoquaux, P. and Wiley, R.C., 1994. Biological and biochemical changes in minimally processed refrigerated fruits and vegetables: 226-268. In: Wiley, R.C., (Ed.). Minimally Processed Refrigerated Fruits & Vegetables. Chapman and Hall, New York, 368p.